Bár a fürdőruhák szabása és stílusa abszolút nem korhoz kötött, és sehol sincs kőbe vésve, hogy 50 felett át kellene térni a klasszikus, visszafogott darabokra, ám sok nő keres olyan elegáns darabot, amit magabiztosan tud viselni. Ettől még lehet modern és vadítóan nőies a fazon!

A nők öltözködését már abszolút nem kötik konzervatív szabályok, mint régen, így a strandolást sem korlátozza olyan elvárás, hogy ötven felett már jobb, ha snassz egyrészes fürdőruhába bugyolálja magát az ember lánya, lehetőleg feketébe. Ezek az idők elmúltak, sokkal szabadabb a divat, az elfogadóbb „élni és élni hagyni” hozzáállás pedig teret enged a kortalan, önkifejező stílusnak és a nőiesség megélésének.

A fürdőruhadivat is felzárkózott ehhez a szemlélethez, már nincsenek külön, középkorú és idősebb nőkre szabott kollekciók, melyek ráadásul korábban teljesen egy kaptafára készültek. Elképesztően széles a kínálat, így azok is megtalálják a számításukat, akik szeretnének modernül, csinosan festeni a strandon, ugyanakkor inkább a diszkrétebb, szolidabb fazonkialakítások passzolnak a stílusukhoz.

Ötven felett a legtöbb nő számára már nem a kihívó, feltűnően dögös fürdőruhák jelentik a nőiességet, sokaknak szofisztikáltabb, kifinomultabb lesz az ízlése. Ettől még nem feltétlenül vetik meg a színes, mintás darabokat, de jobban érzik magukat egy elegánsabb, visszafogottabb szabású kreációban, ami kortalanul nőies.

Nem tolakodóak, de nem is takargatják az alakot: nőies fürdőruhák 50 felett

A kétrészes és az egyrészes fürdőruhák kérdése nem a testalkattól, és a legkevésbé sem az életkortól függ. Teltebb idomú hölgyek is bátran hordhatnak bikinit, és sokan ötven év felett sem mondanak nemet a kétrészes fazonokra. Minden a szabáson múlik, hiszen egyik-másik kategóriában éppúgy akadnak merész, illetve visszafogottan nőies megoldások.

A bikinik és az egybeszabott fürdőruhák közötti dilemmát általában egy belső mérleg dönti el, hiszen azt nem az évek száma határozza meg, hogy ki miben érzi jól magát, melyik szabást tudja feszengés nélkül, önbizalommal telve viselni. Mert abszolút ez a lényeg!

Kép: Getty Images.

 

A jól megválasztott fürdőruhában szabadnak érzi magát az ember lánya, ezáltal képes szorongás nélkül átadni magát a strandolás élményének, a napsütésnek, a víz ellazító ringatásának. Ám nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy sikkes nő nem hagyja otthon a stílusát akkor sem, ha fürdőzni megy.

A vízpart sokak számára azért félelmetes hely, mert jóval több látszik a testből, az alak formájából, mint egyébként. A szemérmesebb típusok nem szívesen teszik közszemlére a hasukat, a feneküket, a csípőjüket, vagy épp a mélyebb dekoltázsoktól tartanak. Ötven felett sokan már az alakformáló előnyökkel bíró fürdőruhák hívei, és bár nem az a céljuk, hogy takargassák magukat, azért elkerülik a kirívó túlzásokat.

Az idei paletta igazán pozitív ebből a szempontból, hiszen rengeteg olyan egyrészes és kétrészes fazont vonultat fel, amely diszkréten fedi fel a vonalakat, mégis roppant nőies és stílusos.

A snassz úszódresszek igencsak háttérbe szorultak, elképesztően elegáns darabok sorakoznak a kínálatban. Nem csak azok a fürdőruhák formálják a sziluettet, melyek speciális anyaguknak köszönhetően lelapítják a hasat vagy megemelik a fenék és a kebel domborulatait.

A szabásvonalak, a minták, sőt, még a színek elhelyezése is hasonló hatással bírhat, rengeteg optikai trükk áll rendelkezésre.

Ugyanakkor a fürdőruhák stílusa sem lényegtelen, a legtöbb nő ötven felett a kifinomultabb, elegánsabb darabok közül válogat, amikből idén nincs hiány.

Az átlapolt egyrészesek karcsúsítják, illetve fókuszba helyezik a derekat, ugyanakkor push-up nélkül is tartást adnak a melleknek.

Az öves fazonok, akár bikinik, akár egybeszabott megoldások, szintén kiemelik a derékvonalat, és elterelik a figyelmet a kis pocakról.

A nyakba kötős darabok nemcsak megemelik a kebleket, hanem szépen nyújtják az alakot. Az utóbbi hatás a félvállas fazonkialakításokkal szintén elérhető, pláne ha erre egy átlós vagy függőleges mintázat is rásegít.

A cipzáras fürdőruhák és bikinifelsők azért előnyösek, mert összefogják a sziluettet, a húzózár függőleges vonala pedig nyújtja az alakot. Bár ez egy diszkrét karcsúsító trükk, legtöbb esetben beválik.

Nem minden mély dekoltázs közönséges, számos elegáns megoldás akad: a sálgalléros mellrész V kivágása egyáltalán nem mutat sokat, ahogy a sokpántos kialakítás sem tolakodó.

Vannak olyan fürdőruhák, amelyek nadrággal, szoknyával kombinálva még az utcai öltözékben is megállják a helyüket, simán helyettesíthetik a vidám nyári bodykat a vakáció során.

Nem csak a fürdőruha szabása lehet elegánsan nőies, az anyaga, a mintázata vagy a mellé társított kiegészítő éppúgy stílusossá teheti a megjelenést.

A virágos és finoman csillogó darabok egyaránt népszerűek, de a strandkendőkkel, kimonókkal, kaftánokkal ugyancsak ízléses, nőies összhangot lehet teremteni.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés