A batikolt ruhák körüli őrület nem csitult az elmúlt időszakban, a tervezők szívesen nyúlnak vissza a sokáig szunnyadó mintához. A bohém print felpezsdíti, izgalmassá, vibrálóvá teszi a megjelenést, a finom adagolásával pedig megteremthető a nőies egyensúly.

hirdetés

A batik egy Jáva szigetéről származó, textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, mely az indonéz nemzeti viselet elengedhetetlen eleme. A díszítéseknek megvan a maga szimbolikája, mivel tükrözhetnek szociális státuszt és természeti, történelmi hagyományokat. A minták úgy készülnek, hogy forró viaszt visznek fel a textíliára, amit csak azután festenek be, de a motívum nyomóval készült változata is gyakran felbukkan a ruhadíszítési tradíciókban.

A hatvanas-hetvenes években a hippistílus sajátította ki magának a batikolt mintát, hiszen előszeretettel vegyítette a különféle kultúrákból származó, népies mintázatokat. A színpompás ruhafestést át is formálta picit, már ami a színes ábrákat, kompozíciókat illeti. A nonfiguratív, összefolyatott festékpacák már csupán látványossági elemként szolgáltak az öltözékben, a céljuk a bohém életstílus, és a szabadság hirdetése lett.

Kép: Stuart C. Wilson/Getty Images.

 

A nyolcvanas évek eklektikus divatirányzatai között ismét felbukkant ez a módi, akkoriban leginkább a házi ruhafestési módszereket takarta a hagyományoktól elszakadó batikolás. A ruhadarabokat szilikongumival csomózták össze a fiatal lányok, majd mindenféle színű ruhafestékbe mártották azokat. A kilencvenes években a goatrance zenei stílushoz kapcsolódó öltözködési trendben volt tetten érhető az élénk, indiai színvilágot ötvöző batikolt mintázat.

Manapság nem bír semmiféle háttérjelentéssel, pusztán a látványosság kedvéért játszadoznak vele a tervezők. A hippistílusól elszakadva, a batikolt ruhák irányzata idén a nőies megjelenéshez is kapcsolódik. Bár rendkívül bohém megjelenést kölcsönöz viselőjének, elegáns szettekbe szintén becsempészhető.

A batikolt ruhák divatos és nőies oldala könnyen beleilleszthető a ruhatárba

A tradicionális batikolás a 21. századra újraéledt Indonéziában, a high fashion világába pedig betört egy annak kevésbé idő- és energiaigényes változata. A köztudatban létező batikolt ruhák ugyanis közel sem láttak viaszt vagy népi rajzolatokat. Napjainkban a batikolt holmik minden színben, változatban megtalálhatóak. Vásárolhatunk olyat, amin egyszerre többféle árnyalat keveredik, de monokróm típusokat úgyszintén találhatunk. Divatos mintájukat tekintve pedig végeláthatatlan a lehetőségek tárháza, éppen ezért is olyan közkedveltek.

A batikolt ruhákat eddig is imádtuk, mert vidámak, egyediek és bohémek. Hippis arculatukat ugyan nem nőtték ki teljesen, de új oldalukat is megmutatják a nagyközönségnek. A laza, bohókás szetteken túl, a színes holmik helyet kaphatnak a nőies összeállításokban, hiszen finoman éppúgy megjelenhet a print. A különféle tónusvariációknak köszönhetően könnyedén kialakulhat a szetten belüli összhang, amelyre a feltűnőbb ruhadarab teszi fel a koronát.

 

A batikoláshoz használt színeket eredetileg különféle növényekből nyerték, például a kéket az indigónövény leveleiből, a mély és világosabb barnás árnyalatokat pedig a Peltophorum pterocarpum fa kérgéből. A vöröses színt a  Morinda citrifolia gyökeréből állították elő, a sárgához pedig a Cudrania javanensis nevű fát használták. Manapság modernebb technológiával dolgoznak a ruhagyártók, és kémiai anyagokat alkalmaznak a festéshez.

A tavaszi-nyári szezon ismét előkapta a közkedvelt mintát, ami rendre felbukkant a legrangosabb kifutókon. A tervezők a nőies egészruhákról sem hagyták le, lágy anyagokkal kombinálva sokkal sikkesebb hatást keltenek az összemosódott színek. A vagány kreációkat úgyszintén színesíti a hippikorszak kedvenc mintája: a farmerek, lezser dzsekik nagyszerűen passzolnak az aktuális irányzatokhoz. Ha pedig otthon kísérleteznél, akkor egy színpompás pólót könnyedén elkészíthetsz!

 

 

Kiemelt képek: Daniel Zuchnik, Edward Berthelot / Getty Images.

Képgaléria nyitóképe: Estrop, Christian Vierig / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés