A luxuseleganciával fémjelzett Dior teljes fazonváltással állt elő a járványhelyzet hatására. A 2021-es tavaszi-nyári kollekcióról nem mondanánk meg elsőre – és talán másodjára sem -, hogy a francia divatház repertoárjából való. Nem azért, mert erősen a retró vonalon játszik, hanem, mert egyik szabás sem tükrözi a tőle megszokott formai stílusjegyeket.

hirdetés

A Dior sziluettjeiben mindeddig tetten érhető volt egyfajta elegáns feszesség, ami a divatház tudatosan kialakított stílusjegyeit gazdagította. A derékig szűkülő, lefelé bővülő fazonok, az alakot ünneplő szabásvonalak még a lazább ready-to-wear felhozatalban – a haute couture márkák konfekcióra szánt darabjait nevezik így – is felbukkantak, ám az idei tavaszi-nyári gyűjteménnyel egy egészen más, már-már funkcionalista tervezői megközelítést valósított meg Maria Grazia Chiuri.

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzet nem csak a Balenciagát ejtette gondolkodóba a jövő divatképét illetően, és nem a Gucci volt az egyetlen, amelynek tervezőjére, annyira nagy hatást gyakorolt az új életforma, hogy egészen más vizekre evezett a korábbi sémáitól. A Dior is arra törekedett újonnan piacra dobott fazonjaival, hogy becsempéssze a felszabadítóan könnyed, kényelmes ruházatot a formális gardróbokba.

A Dior megalkotta az új sziluettet: mediterrán és hippielemek keverednek a kreációkban

Már 2020-ban érezhető volt némi újítás a Dior háza táján, Maria Grazia Chiuri akkor is kísérletet tett arra, hogy a luxusdivatot közelebb pöckölje a természethez. A kert témája, a fenntarthatóság, és a növényi élővilághoz való visszatalálás foglalkoztatta leginkább, így az elegáns fazonokat dobozszerű kabátokkal, férfiingekkel, szalmakalapokkal, és kézműves, vadnövényes, levélmintás, és mezei virágos hímzésekkel ötvözte.

Mostanra tovább érlelte magában ezt a gondolatsort, és úgy érezte, a járványhelyzet következtében kialakult új életstílusra is reflektálnia kell a ruhákkal. A Vogue-nak elárulta, hogy elsősorban a kényelem és a felszabadult megjelenés inspirálta, ezért az új Dior-sziluett megvalósítását tűzte ki céljául. A mereven felépített fazonoktól eltávolodva, ezek a ruhák egészen mást tükröznek: lazák, lezserek, szinte alig érnek hozzá a bőrhöz, mert sokkal szabadabban követik a test a vonalát.

A lágy esésű öltözékekben a dzsekik, ingek, bő nadrágok, valamint a hatvanas-hetvenes évek mintái is szerepet kapnak. Az egész kollekció olyan, mintha a tervező otthoni szetteket alakított volna át utcai szerelésekké.

 

Pongyolaszerű kabátkák, áttetsző kaftánruhák, oversize ingek, köntösnek is beillő blézerek, és lebernyegszerű nadrágok sorakoznak fel a gyűjteményben. Tökéletesen megállják a helyüket egy vidéki házban, amikor csak úgy magára kap valamit az ember, hogy kimenjen egy kicsit kertészkedni, de ugyanúgy az otthon meghittségét is jelképezik, amivel újrafogalmazzák az utcai divatot.

A hippistílusra emlékeztető rojtok, kendőszerű anyagok, bőrmellények és poncsók is előkerülnek, megtűzdelve a ballonujjakkal, a magasan záródó blúznyakakkal, a maxiruhákkal és a batikolt kabátkákkal. Maria Grazia Chiuri egészen új fazonokat emelt be a Dior megszokott repertoárjába, melyek hűen tükrözik az elmúlt időszak divatra gyakorolt hatását: 2020 nem a kis koktélruhák éve volt, az biztos.

Kiemelt képek: Pascal Le Segretain, Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás: