Sokan úgy gondolhatják, a vörös szőnyeges eseményeken hatalmas pazarlás megy, ruhák, ékszerek és egyéb kiegészítők tömkelege landol a szekrény mélyén egy-egy rendezvény után. A valóságot aligha fedi a feltételezés, a csillogó, luxusvilágban jelen van a fenntarthatóság. Emily Sanchez stylist felfedte a kulisszatitkokat.

hirdetés

A legtöbb nő nem csak egyetlen alkalomra vásárol ruhát. Ez általában akkor is igaz, ha elegáns estélyiről, koktélruháról van szó, hiszen a méregdrága holmikat senki nem szeretné hosszú évekig a szekrényben pihentetni. A hollywoodi sztárok aligha viselik kétszer ugyanazt a kreációt, ebből pedig kapásból arra gondolhat az ember lánya, hogy elképesztő mértékű pazarlás zajlik a vörös szőnyeges események kulisszái mögött. A The Independent egy stylist, Emily Sanchez segítségével számolt be a háttérben zajló folyamatokról.

Első blikkre szinte mindenkinek az juthat eszébe, hogy a sztárok magukkal vihetik a csillogó, csodálatos darabokat. Ám utána beugrik a kérdés, mégis mit kezdenének ennyi ruhával? Mindazok számára, akiket rendszerint meginvitálnak a nívós eseményekre, jóformán egy külön rezidenciát kellene gardróbszekrényekkel berendezni ahhoz, hogy minden általuk viselt kreáció kényelmesen elférjen. De akkor mi történik a vörös szőnyeges ruhákkal?

 

A vörös szőnyeges ruhák sorsa bonyolultabb, mint gondolnád

Miért kapnak a hírességek méregdrága ruhákat?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség különböző dizájnercuccokra a vörös szőnyeges események alkalmával, miért nem lehet egy szimpla, szép ruhát viselnie a hírességeknek. Az egész folyamat pusztán üzlet, ami mind a két fél számára előnyös. A divatmárkák hatalmas közönséget érnek el a nívós, rangos rendezvényeknek köszönhetően, amit a hírességek neve még tovább fokozhat. Sokan gondolkodnak úgy, hogy ha a kedvenc sztárjuk erre az adott márkára esküszik, biztosan fantasztikus ruhákat, ékszereket készítenek. Ez tehát színtiszta reklám a tervezők számára.

A sztárok oldaláról szintén előnyös egy-egy közös megjelenés. A nívós vörös szőnyeges ruhák, melyek különböző luxusmárkák kreációi, egyértelműen sokat hozzátesznek egy híresség „értékéhez”. Noha ez csúnya kifejezés, jobban belegondolva valóban egyértelmű, hogy minél exkluzívabb holmikat visel egy híresség, nagy eséllyel annál magasabbra jutott már a ranglétrán.

Továbbá, amennyiben egy híres nő nagykövete az adott márkának, valószínűleg biztosítanak számára ruhákat, esetleg ékszereket a vörös szőnyeges eseményekre. Anne Hathaway például a Bulgari arcaként robbant be nemrégiben, nem is volt véletlen, hogy a cannes-i filmvesztiválon egy Bulgari nyaklánc pihent a nyakában.

Általában nem tartják meg a csodás kreációkat

Miközben sokan úgy gondolják, a hírességek saját holmikban libbennek a fotósok elé, Emily Sanchez elmondja, a valóság egészen más. A legtöbb esetben a stylist az, aki kiválasztja az alkalomhoz illő, tökéletes darabot, kölcsönzi azt, majd másnap, az esemény végeztével vissza is viszi. Az ékszerekre és a különböző csodás, ragyogó kiegészítőkre ez szintén igaz.

 

Előfordul, hogy egy lenyűgöző darab mégis a híres nő szekrényében landol

Mégis előfordul, hogy valakinél véglegesen ott marad a ruha. Ez általában abban az esetben alakul így, ha az adott márka neki ajándékozza a gyönyörű kreációt, például azért, mert abban nyert egy nívós díjat az ismertség. A ruha megtartásának lehetősége Emily Sanchez elmondása alapján jellemzően akkor kerül szóba, ha egy egyedi, személyre szabottan készített kreációról van szó.

Abban az esetben, ha a márka nagyköveteiként ismertek, szintén előfordulhat, hogy a sztárok megkapják az általuk viselt, lenyűgözően csinos dizájnerdarabokat. Ilyenkor általában egy szerződés készül a divatcég és az adott hölgy között, melybe azt is belefogalmazzák, hogy vörös szőnyeges rendezvények alkalmával az adott márka ruhái közül választ egyet, azt viseli majd.

Micaela Erlanger híres stylist arról számolt be az ABC-nek, hogy kifejezetten márkafüggő a ruha sorsa. Vannak olyan divatházak, melyek saját archívumot építenek a csodás darabokból. Így válhatott lehetségessé az is, hogy Zendaya még egy nála is idősebb, 1992-es Valentino ruhát viselt a vörös szőnyegen.

Igyekeznek figyelni a fenntarthatóságra

A hírességek igyekeznek felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, a fenntarthatóságra és a vörös szőnyeges események hátterében zajló pazarlásra. Fantasztikus látni, hogy vannak olyan ismert nők, akik szerint nem ciki kétszer ugyanazt a darabot, esetleg egy régebbi tervezést viselni. Sokan választanak évekkel ezelőtti kollekcióból estélyit, míg mások simán felveszik a már korábban látott kreációt.

A 2020-as SAG Awardson Jennifer Aniston egy 1999-es Dior ruhát viselt. Ugyanebben az évben a BAFTA-n a szervezők kérték, hogy a hírességek a fenntarthatóság elvét követve olyan ruhadarabokban érkezzenek, amelyet már viseltek egyszer, régóta a tulajdonukban van.

Sanchez arról is beszélt, hogy a ruhakölcsönzés szintén sokat tesz a mértéktelen pazarlás ellen. Ezek a ruhadarabok nem egy szekrényben porosodnak majd, hanem újra felhasználásra kerülnek. Éppen ezért a legtöbb esetben a hírességek visszaadják a vörös szőnyeges kreációkat, csak keveset tartanak meg belőlük.

Ha egy kollekcióból előhúzott darabról van szó, a képlet elképesztően egyszerű. Az anyag, a mintázat stimmel, egyszerű belőle újabb darabot, más fazont készíteni. A stylist szerint az egyedileg készített kreációk okoznak némi fejtörést fenntarthatósági szempontból, hiszen ezeket nehéz újra felhasználni.

Képek: Getty Images.

Forrás: The Independent.

  • Megosztás:
hirdetés