A Met-gála a divatvilág egyik legfontosabb eseménye, amit minden évben rengeteg készülődés és figyelem övez. Ezen az estén előkerülnek a leglátványosabb estélyik, és mindenki igyekszik a lehető legjobb formáját hozni. Két év után megszokott módon tért vissza az adománygyűjtő est, melynek a sztárja idén Blake Lively volt. A 34 éves színésznő mindenkit elkápráztatott a színváltós ruhakölteményével. Ám nem ő volt az egyedüli, aki kitett magáért, a legtöbben remekül választottak ruhát a különleges alkalomra.

hirdetés

A Met-gálát hagyományosan minden év május első hétfőjén rendezik meg. 2020-ban a koronavírus miatt elmaradt a különleges esemény, tavaly pedig végül szeptemberben tartották meg. Az adománygyűjtő rendezvény vendéglistája akkor sokkal rövidebb volt, csak meghatározott számú híresség vehetett részt a divat Oscarjaként is emlegetett esten. Ám idén már megszokott pompájában tért vissza New Yorkba az exkluzív esemény, a helyszín pedig – mint mindig – a Metropolitan Múzeum volt.

A kiállítás témája hasonló, mint a tavalyi, így ismét az amerikai divat különleges megoldásai kerültek középpontba. A neve is erre utal, ugyanis az In America: An Anthology of Fashion elnevezést kapta. A divatintézet a divat különböző korszakait eleveníti fel, a kiállítótermek berendezésében pedig többek között részt vett Tom Ford, Sofia Coppola és Chloé Zhao. Idén Anna Wintour mellett Blake Lively, Ryan Reynolds, Regina King és Lin-Manuel Miranda kapták meg a házigazda szerepét.

Míg tavaly az amerikai függetlenségen, fenntarthatóságon, innováción és a tervezők kreativitásán volt a hangsúly, addig idén csupán a divat egy rövidke periódusát ragadták ki a szervezők. A főszerepet az 1870 és 1890 között uralkodó irányzatok kapták, amit sokszor csak a gilded age, vagyis aranykor jelzővel illetnek. Ebben az időszakban a ruhák színesek, feltűnőek és pompásak voltak. Az előkelő hölgyek gyakran a ruháikon viselték a gyémántokat és más drágaköveket.

Ezek voltak a Met-gála legszebb ruhái: az aranykor sokakat megihletett

A hírességek egy-két kivételtől eltekintve remekül hozták az aranykor divatirányzatait. Többen is fűzőt, hosszú kesztyűt viseltek. Sokan választottak csillogó, színes ruhát, ahogyan a különleges anyagok is megjelentek. A csipke, puffos ujjak nem maradhattak el, ám voltak, akik ezt teljesen modern formában értelmezték, például Vanessa Hudgens, aki meztelen ruhában érkezett.

 

Az est sztárja Blake Lively volt, aki mindenkit felülmúlt. A színésznőtől már megszokhattuk, hogy mindig hibátlan a megjelenése, a Met-gálán viselt összeállításai pedig korábban is kiemelkedtek a sorból. Most sem okozott csalódást, szó szerint átalakult a vörös szőnyegen. Egy Atelier Versace ruhában érkezett, mely különleges, bronzos árnyalatban ragyogott. Art deco részletek tették teljessé az estélyit, melyek az Empire State Buildingre utaltak. A színésznő csípője körül egy bronzos kelméből készült hatalmas masni tekergett, melyet a lépcsőre érve egyszerűen leengedtek.

Kép: Jamie McCarthy / Getty Images.

 

Ebben a pillanatban teljesen megváltozott Blake ruhája, mivel a bronzot különös kékes árnyalat váltotta fel. A kesztyűjét is lecserélték, ez szintén passzolt a kreáció színéhez. A ruha nem csupán látványos, hanem különleges jelentéssel bír. A Szabadság-szobrot szimbolizálja, hiszen a múltban az is bronzból változott kékes színűvé. Mindkét variációban tökéletesen hozta az aranykorra jellemző stílust.

Kép: Jamie McCarthy / Getty Images.

 

Jessica Chastain rubinként ragyogott a Met-gála vörös szőnyegén

A hírességek elképesztően különleges ruhákban sétáltak végig a Met-gála impozáns lépcsőjén. Blake Lively mellett Jessica Chastain szintén kiemelkedett a sorból. Szokásához híven ismét Gucci-kreációban érkezett. A bordó ruhát teljes egészében flitterek borították, ezzel szinte egy szempillantás alatt magára irányította a figyelmet. Szabásában a gyönyörű estélyi felidézte a kaftánokat, illetve azokat a légies fazonokat, melyeket a színésznők a régi hollywoodi filmekben viseltek. A 45 éves színésznő a vintage glamour stílusra jellemző turbánt viselt, mely egykor szintén gyakori kiegészítője volt a díváknak.

Kép:  Jeff Kravitz / Getty Images.

 

A csillogás itt még nem fejeződött be, mivel egy ezüstszínű kígyó tekeredett végig Jessica ruháján. Ez az art deco korszak egyik kedvenc motívuma volt, gyakran megjelent a korabeli ékszereken. Egy ideje pedig már Alessandro Michele is bátran alkalmazza az olasz luxusmárka kollekcióiban. A ruhához gyémánt és rubin ékszerek társultak, melyek csak tovább erősítették az aranykorra jellemző pompát. A Gucci-kreáció színe ismét telitalálat volt. A pirosnak ez a különleges, kissé bordóba hajló árnyalata pompásan harmonizált Jessica rézvörös frizurájával. Remekül kiemelte a színésznő bőrszínét.

Sok uszályos ruha volt jelen a gálán, és a különleges díszítések sem hiányozhattak, ennek a tematika miatt nagyobb jelentősége volt, mint korábban. Voltak, akik nagy meglepetést okoztak, például Cardi B, aki kivételesen igazán elegánsra vette a figurát. Bár a ruha mélyen dekoltált volt, mégis remekül megidézte az 1800-as évek végét. Nagy kedvencünk volt Billie Eilish, aki úgy nézett ki, mintha egy kosztümös filmből lépett volna elő. Fűzőt, csipkekesztyűt és szaténruhát viselt, ez az összeállítás még Az ártatlanság korában is megállta volna a helyét.

A színésznők, modellek, énekesnők tehát remekül értelmezték a dresszkódot, és a legtöbben megpróbálták azt a saját személyiségükhöz alakítani. Zömében könnyen vették a feladatot, és valóban kivételes szettben léptek a vörös szőnyegre, melyre biztosan sokáig emlékezni fogunk. Csodásan visszahozták az aranykor pompáját, ragyogását.

 

Kiemelt kép: Jamie McCarthy / Getty Images. 

Képek a cikkben: Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés