Idén már második alkalommal rendezték meg a Syoss Fashion Show-t. Összesen 408 feltörekvő tervező küldte be a terveit, a rangos szakmai zsűri a legjobb tíz pályázó munkái közül választotta ki a győztest. A művészek szakmai támogatást is kaptak, a tervek megvalósításához Garam Judit, a NUBU alapítója nyújtott segítséget.

hirdetés

A Syoss márka számára kiemelten fontos a divat és a hazai divattervezők támogatása. Ennek köszönhetően idén már második alkalommal kaptak lehetőséget a tehetséges, feltörekvő divattervezők a kreativitásuk kibontakoztatására. Összesen 408 fiatal tervező küldte be a pályázatát, ezek közül a szakmai zsűri kiválasztotta a legjobb harmincat.

A szakmai zsűri tagjai: Szak Zsuzsanna, a Henkel Magyarország Kft. Beauty Care Üzletág igazgatója, Kajdi Csaba, a Visage modellügynökség tulajdonosa, Flórián Kata Stylist, Garam Judit, a NUBU márka alapítója, Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője, és Pejkó Gergő divatfotós.

Különleges ruhákat alkottak a feltörekvő tervezők

A művészek egy interaktív prezentáción mutathatták be a terveiket, ezt követően tíz fiatal tervező juthatott be a Syoss Fashion Show döntőjébe. A jelentkezőknek a pályázat során három öltözékből álló kapszulakollekciót kellett bemutatniuk. A kreációknál három fő kritérium volt: a fenntarthatóság, a fekete szín modern, letisztult, izgalmas megjelenítése, és a folyamatos fejlődés, megújulás.

A nyár folyamán megrendezett Syoss Fashion Show döntőjében Zimonyi Gwendolin, Batke Anna Luca, Tóth Lala & Huszár Réka, Szekernyés Brigitta, Szarvas Valentin, Szemere Kamilla, Memoli Flóra, Györök Borbála, Gál Réka és Bokányi Nóra mutathatták meg a pályamunkáikat. A kiválasztott döntősök terveinek a megvalósulását Garam Judit, a NUBU márka alapítója segítette szakmai tanácsokkal.

A kapszulakollekciókban főszerepet játszik a fenntarthatóság, a feltörekvő tervezők közül sokan maradék anyagokat vagy lebomló textíliákat használtak. Odafigyeltek a helyi anyagok megjelenítésére. A divat körforgása, és az új anyagok beemelése szintén tetten érhetők a pályamunkákban. Az időállóság fontos szempont volt, ennek ellenére frissek, izgalmasak és modernek a bemutatásra került kapszulakollekciók.

Fenntartható, modern és sikkes: Szemere Kamilla ruhái taroltak

A győztes Szemere Kamilla lett, aki a Syoss jóvoltából 3 millió forintos fődíjban részesült, amelyet a divatkarrierje beindítására fordíthat. A tervező kollekciójában központi elemként jelenik meg a fekete szín, különösen fontosnak tartotta, hogy ezt beleépítse a koncepcióba, hiszen az egész Syoss-arculat erre épül. Kizárólag sötét árnyalatból készült kreációkat tartalmaz a repertoár.

Természetes anyagú ruhákat alkotott, amelyeknél a zero-waste szabás érvényesül, illetve két bőrhulladékból készült ruhadarab is bekerült a kapszulakollekcióba.

 

Az inspirációt Romaine Brooks feminista festő jelentette Kamilla számára. A festőnő különleges módokon ábrázolta a nőalakokat, a képeket végigkíséri a férfi-nő kettősség, ez a hatás a kollekcióban úgyszintén megfigyelhető. A győztes repertoár különlegességét az anyagok játéka adja.

Szemere Kamilla a fődíjat további projektekre szeretné fordítani. Tervei között szerepel egy leegyszerűsített verzió a győztes kapszulakollekcióból, amely már elérhető lenne a közönség számára is.

A Syoss kezdeményezése igazán nagyszerű, hiszen a programnak köszönhetően sokkal több fiatal, feltörekvő tehetség mutathatja meg a kreativitását és egyedi ötleteit. A művészek számára ez hatalmas lehetőség, mivel így szélesebb körben ismerhetik meg a munkásságukat.

 

Kiemelt kép: Syoss.

Képek a cikkben: Syoss.

  • Megosztás:
hirdetés