A divatipart gyakran vádolják pazarlással. Bár ezt a kritikát általában a túltermelő fast fashion cégek kapják, a nagy luxusmárkák sem állnak sokkal jobban. Hiába törekednek környezetkímélőbb gyártásra a divatházak, tény, hogy sok híresség minden vörös szőnyeges eseményre újabb és újabb estélyit választ. Akadnak azonban olyanok, akik a praktikumot többre értékelik a pazarlásnál, ezért ugyanaz a ruha többször is megjelenik a szettjükben. Legutóbb Jane Fonda jelentette ki, hogy többé nem hajlandó új alkalmi kreációkat venni a gálákra, hanem a régi darabjai közül fog válogatni. Cate Blanchett már régóta ezt az elvet követi.

hirdetés

A divat gyorsan változik, így azokat a trendjegyeket, melyek épp aktuálisak, pár hónap múlva már más divatelemek váltják. Sokan emiatt szezonális gardróbfrissítést tartanak, még akkor is, ha ez nem lenne indokolt, mert mondjuk, a gardrób tartalma jó állapotban van, és még nem érett meg a cserére.

A nagy divatházak minden évben két új kollekcióval rendelkeznek. Bár sokszor van átmenet az egyes gyűjtemények között, mégis jellemző a pazarlás. Ha hozzávesszük azt, hogy egy-egy couture estélyi ruha gyakran hónapokig készül, rengeteg drága alapanyag felhasználásával, és sokszor kézzel készített díszítéssel, szinte fájdalmassá válik a tény, hogy egyszeri viselés után parkolópályára kerül.

A tavalyi cannes-i filmfesztivál sem szűkölködött a gyönyörű estélyi ruhákban:

 

Sok híresség, aki együttműködik valamely neves márkával, nem megvásárolja, hanem személyre szabva kapja a gálaruhákat. Így minden alkalommal, amikor a vörös szőnyegen kell vonulnia, újabb és újabb kreációt kap kézhez, hiszen ez az adott divatháznak is hatalmas reklám. Hogy mi történik utána az egyszer használt estélyi ruhákkal, arról nem sokat lehet tudni, de néhány sztár úgy nyilatkozott, hogy az emlékezetesebb darabokat – melyekben mondjuk, díjat vettek át – örökre megtartják.

Ez hatalmas pazarlás, hiszen a színésznők, énekesnők és modellek sok eseményre hivatalosak, a gálaszezonban pedig szinte minden nap más estélyit, koktélruhát viselnek. Ez tetemes mennyiségű ruha, ami aztán sosem kerül elő újra. Évekkel ezelőtt szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaki egy olyan darabot viseljen, amelyben már korábban lefotózták. Ám úgy tűnik, ez már nem sokáig lesz így, hiszen egyre többen választják a szekrényben lévő ruhadarabjukat az újdonságok helyett.

Katalin hercegné, Cate Blanchett és még jó pár ismert nő rámutatott arra, hogy ugyanaz a ruha többször viselve is jól működhet a kiegészítők és apró részletek váltogatásával.

Ugyanaz a ruha többször viselve: Jane Fonda tudja, hogy nem veszít fényéből a csodás darab

Jane Fonda pár éve egy interjúban közölte, hogy már nem vesz új ruhát. Az elmúlt évtizedekben rengeteg különleges darabot gyűjtött össze, így egy darabig biztosan ezekből fog válogatni a vörös szőnyeges eseményekre. Már a 2020-as Oscar-gálára is egy korábbi kedvencét vette elő, a tavalyi Golden Globe-gálán pedig egy igazi vintage nadrágkosztümben ragyogott.

 

Ám nem a 84 éves híresség az egyedüli, aki előszeretettel kapja magára újra és újra a legszebb darabjait. Katalin hercegnét úgyszintén többször láthattuk már korábban viselt, többször elsütött estélyi ruhákban. A hercegné mindig más kiegészítőkkel dobja fel megjelenését. Cate Blanchett számára úgyszintén természetes, hogy nem minden jeles eseményre választ új ruhát. Bevallása szerint, stylist segít neki abban, hogy ugyanaz a ruha többször variálva se tűnjön unalmasnak. Két éve a velencei filmfesztiválra a már meglévő kollekciójából válogatott.

A csúcstartó egyértelműen Rita Moreno, aki 2018-ban egy olyan ruhát viselt, amit először 1962-ben öltött magára. A kreáció felsőrészét kicsit átalakították, így modernebb hatást keltett. Az említett szerelésben hatalmas sikert aratott a színésznő.

A hírességek megváltozott hozzáállása igazán üdítő, hiszen nem kell leselejtezni egy pár óráig viselt ruhát. Ezzel a felelősebb vásárlásra, ruhaviselésre buzdítanak. Az említett nők olyan darabokat választottak, melyek évekkel később is megállják a helyüket, így elkerülhető a felesleges pénzköltés, amivel a környezet is jól jár.

 

Kiemelt kép: Kevin Winter / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés