A haute couture ruhaköltemények a legtöbb halandó ember számára elérhetetlenek, és gyakran bosszankodunk is emiatt. A Dior bepillantást engedett az elképesztő háttérmunkálatokba.

A legtöbb ember már abba belefárad, ha fel kell varrnia egy gombot, vagy a gyerek ovis jelét kell belehímeznie a tornazsákba. Sokan vagyunk így ezzel. Abba viszont nem igazán gondolunk bele, hogy egy-egy méregdrága ruha milyen aprólékos részletkidolgozással készül, vagy mennyi energiát emészt fel, míg a tervezőasztaltól eljut a kézművesekig, akik a látványos díszítések kedvéért, akár több ezer kristályt és flittert képesek kézzel felvarrogatni a temérdek anyagra.

A haute couture divat, és a munka, ami mögötte áll

A haute couture francia kifejezés magas színvonalú szabászatot jelent. Ezt a besorolást nem kaphatja meg csak úgy, akármelyik dizájner márka, hiszen ahhoz komoly követelményeknek kell megfelelnie.

Egy kézzel díszített, csillogó kreáció a Dior tavaszi-nyári houte couture kollekciójából. Kép: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images.

A francia előírások szerint, a couture címet csak akkor birtokolhatja egy divatház, ha személyre szabott, egyedi darabokat készít privát megrendelésre, és saját műhelyet működtet Párizsban, illetve legalább húsz alkalmazottat foglalkoztat teljes munkaidőben.

Nem olcsó mulatság megfelelni a divatszabályzatnak, mely többek között azt is megköti, hogy a haute couture divatszalonoknak évente két alkalommal, nagyszabású bemutatóval kell előrukkolniuk, olyan kollekciót felsorakoztatva, mely minimum ötven új, egyedi kreációból áll, nappali öltözékektől az estélyi ruhákig.

 

Mindamellett, hogy egy ilyen show-ra a legnemesebb kelmék készülnek feldolgozásra, az is megszabott dolog, hogy a ruhák tartalmazzanak magas szintű kézműves eljárásokkal készített részleteket.

A gyorsan száguldó fast fashion világával szemben, a houte couture alkotások őrzik a divatmesterség és a magas szabászat hagyományait. Így tulajdonképpen nem túlzás kijelenteni, hogy minden olyan ruha, mely megfelel a haute couture cím követelményeinek, egy-egy mesteri műalkotás.

Műhelytitkok a Diortól

A Dior nemrég közzétett egy videót a Youtube-csatornáján, mely bepillantást enged a divatbemutatókat megelőző lázas munkálatokba. Bár a tervezői ruhák kapcsán hajlamosak vagyunk csak a kreatív munkát elismerni, ez a felvétel megdöbbentő részletekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen aprólékos kézimunkával készülnek, olykor hónapokon keresztül.

 

A Dior divatház 2019-es tavaszi-nyári couture kollekcióját márciusban mutatták be Dubajban, a gyűjtemény pedig számos olyan kreációt tartalmaz, melynek kristályos-flitteres hímzései különleges fényjátékot adnak. Maria Grazia Chiuri látomásában a cirkuszi világ csillogása jelent meg, ez adta a fő inspirációs vonalat a kézműves részletekkel díszített ruhák megalkotásához.

Itt minden parányi részlet milliméteres pontossággal ki van számítva, szín, forma, fény és árnyék szerint, ráadásul a csillogó elemek egyenként, kézi öltésekkel kerültek fel a ruhákra és a sapkákra.

Elképesztő belegondolni is, hogy ez mennyi munkát és összpontosítást igényel, így már érthető, hogy ezek a különleges ruharitkaságok vagyonokért kelnek el. A szétesett napjainkon, amikor épp panaszra nyílna a szánk, érdemes megállni egy pillanatra és belegondolni, hogy valaki most több ezer flittert és gyöngyöt varrogat fel egyenként, a puszta kezével.

Kiemelt kép: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés