A rendszeres edzés nem csak az egészségmegőrzés, illetve a testsúly-optimalizálás szempontjából fontos. A mozgás a közérzetünkre és a testtartásunkra egyaránt jó hatást gyakorol. Fájós tagokkal még az ágyból kikelni is kínszenvedés, nemhogy végigvezényelni egy pörgős napot. Ezek a gyakorlatok jól működnek a stressz okozta hátfájás ellen.

hirdetés

A szépség és a fittség alapja az, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ez nem csak a stílusosan összeállított öltözékünket, vagy a bőrünk, hajunk állapotát jelenti. Beletartozik az is, ha gördülékenyen mozgunk, ezáltal könnyebben megbirkózunk a mindennapi teendőkkel. Ilyenkor mondják azt ránk, hogy sugárzóak vagyunk.

Nincs olyan nő, akire egy derék- és hátfájós reggelen mindez igaz lenne. Hiába a szép smink, ha az ember mozgása arról árulkodik, hogy most nagyon nincs top formában. Sokan érzik úgy magukat ébredés után, mintha az éjszaka folyamán többször áthajtott volna rajtuk egy úthenger.

A hátfájásnak számos oka lehet, komoly gerincbetegség is állhat a hátterében, de az esetek többségében a stresszes életmódra vezethető vissza. Az izmok eltárolják a bennünk dúló feszültséget, az állandó idegeskedéstől pedig elsősorban a nyak, a derék és a hát mélyen fekvő izomkötegei merevednek be.

A stresszhormonok azt a vészjelzést adják a szervezetnek, hogy védekezzen, ezáltal a testtartás megváltozik, a törzs tartóizmai görcsösen megfeszülnek. A lelki eredetű, valamint a rossz testtartásból, ülőmunkából adódó hátfájás remekül orvosolható lazító gyakorlatokkal, melyek oldják az elraktározott feszültséget.

Egyszerű gyakorlatok a stressz okozta hátfájás ellen

Amikor valakinek rossz a közérzete, nyilván edzeni sincs kedve, így egy-egy hátfájós időszak merőben visszavetheti a kondíciót, és keresztbe húzhatja a sportolással elérni kívánt cél megvalósulását. Legyen az fogyás, a teljesítmény, állóképesség fokozása, vagy csak kikapcsolódás, sajgó derékkal nem igazán lehet eleget tenni neki. Az alábbi gyakorlatok kinyújtják a medence, a derék, és a hát izmait, ezért strapásabb edzések után, lelazításként is végezhetőek.

Ezek a relaxáló, nyújtó gyakorlatok olyan pozícióba helyezik a gerincoszlop környéki izmokat, amitől felszabadulnak kötöttségükből. Ám itt fontos megjegyezni, hogy a nem lelki eredetű hátfájás, még akkor is, ha enyhe sportsérülésből adódik, minden esetben szakember segítségét igényli. Gerincsérv esetén például a nem megfelelő tornamozdulatok még ronthatnak is a helyzeten, ilyen jellegű problémával csak az orvos által jóváhagyott mozgásformákat szabad végezni.

 

Ez a három gyakorlatot kombináló reggeli rutin nem csak hátfájósaknak ajánlott, hiszen tökéletesen alkalmas a test felébresztésére. Megesik, hogy a kávé sem frissíti fel az embert, mert lomha és ólomnehéz minden tagja, ami a mentális teljesítőképességet is megakasztja egy kihívásokkal teli napon. Ha bírni akarod a tempót, vagy csak néha szükséged van arra, hogy egy kis relaxációval kiszakadj a mókuskerékből, ezekre a pofonegyszerű feladatokra bármikor szánhatsz egy kis időt. Reggel végezve, testileg-lelkileg felkészít a mindennapi stesszhelyzetekre.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés