Carmen Dell’Orefice egy igazi jelenség, aki megjelenésével, kisugárzásával és életével is rácáfol arra, ahogyan egy 88 éves nőt elképzelünk.

Büszke tartású, sudár termetű, kívül-belül ragyogó nő a világ legidősebb modellje, aki nemcsak fotókhoz adja az arcát, hanem a kifutókon is mai napig megjelenik. Kivételes életút az övé, hiszen több mint hetvenéves pályafutása során látta kinőni a sorból, kibontakozni és fejlődni a divatvilág nagy tehetségeit, sőt, modellkarrierjét rögtön egy Vogue címlappal kezdte, alig 15 évesen.

Azt is elmondhatja magáról, hogy Salvador Dalínak ült modellt, és a huszadik század leghíresebb fotósaival dolgozott együtt, mint például Richard Avedonnal, aki a Vogue magazin vezető fotósa volt, vagy Norman Parkinsonnal, akinek az Audrey Hepburnről készült ikonikus fotóit ma is kincsként őrzik.

Carmen Dell’Orefice június 3-án töltötte be a 88-at, de lehengerlő megjelenése, valamint a lényéből sugárzó vidámság és életerő köszönő viszonyban sincs a valós életkorával. Nem sokkal harmincéves kora előtt ugyan felhagyott a modellkedéssel, ahogy akkoriban a szokás megkívánta, de 1978-ban visszacsábította a divat csillogó világa.

Ilyen egy ízig-vérig stílusos nő

A New York-ban született modell magyar felmenőkkel is büszkélkedhet, édesanyja magyar balerina, édesapja olasz hegedűművész volt. Csontozata, testfelépítése és tehetsége is adott volt hozzá, hogy édesanyját követve, belőle is balett-táncos legyen, ám egy betegség keresztülhúzta terveit, és le kellett mondania erről a karrierálmáról.

Ám úgy tűnik, a modellszakmában önmagára talált, és táncos múltja sem tűnt el nyomtalanul, hiszen kecses mozdulataival, légiesen suhanó lépteivel olyan attitűdöt képvisel a mai bemutatókon, amely már rég kiveszni látszott a divat világából.

Ősz hajával, filmsztáros sminkjével, és királynői eleganciájával Carmen Dell’Orefice beírta magát a felejthetetlen ikonok közé, miközben a mai napig aktívan zsizseg a divatiparban, ha nem épp a kifutón libben végig, akkor a nézők soraiban követi figyelemmel az eseményeket. Csontritkulása és csípőműtétje miatt egyre kevesebb munkát vállal, de bevallása szerint, addig nem szeretne szakítani a modellkedéssel, amíg élteti ez az egész felhajtás, és erőt ad számára.

Azt sem titkolja, hogy nem csupán a szerencsés géneknek és az egészséges életmódjának köszönheti elképesztő kinézetét, sőt, egy interjúban kerek-perec bevallotta, hogy a szex és a szilikon injekció tartotta őt fiatalon.

 

Szerinte a fiatalság titka abban rejlik, hogy a testet, a lelket és a szellemet egyaránt táplálni kell, persze a bőr nem hazudik, így, amikor már nem szintfenntartásra, hanem renoválásra volt szüksége, a szilikon injekciók ránctalanító erejét hívta segítségül. Bár mindent megtesz azért, hogy megőrizze jó formáját, nem hozza zavarba az öregedés, szókimondóan beszél arról is, hogy egy nőnek az ő korában már komoly küzdelmet kell folytatnia, hogy ne essen szét.

Stílusa is olyan egyedi, mint ő maga, és hitelessége talán épp abban rejlik, hogy az, amit kívülre mutat, összhangban van a lelke minden rezdülésével.

Kiemelt kép: Taylor Hill/FilmMagic/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés