Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a testmozgás az egyik leghatékonyabb fegyver a cellulit ellen, hiszen elsősorban a testzsír csökkentése és a feszesítés a cél.

Lassan nyakig benne vagyunk a nyárban, ezért a narancsbőr elleni küzdelmet nem most kell elkezdeni. Ám ez egy hosszú folyamat, hiszen, ha egyszer már kialakult a cellulit, az életmódváltás elengedhetetlen.

Önmagukban a krémek nem sokat érnek, hiszen a narancsbőr kialakulását több tényező is befolyásolja. Nem lehet csak a genetikai hajlamra fogni, ugyanis, bármennyire közrejátszik a dologban, a fellazult kötőszövetek által létrejött cellulit kialakulásában nagyobb szerepet vállal a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a többszörösen feldolgozott, finomított és cukrozott élelmiszereket tartalmazó étrend, a kevés folyadékfogyasztás, a dohányzás, a gyakori alkoholfogyasztás, a hormonváltozás, valamint a stresszhatás.

Ez hat, nem a krémek!

A testsúly nem mérvadó, ugyanis vékony nőkön is előfordul a narancsbőr, ami leginkább a kötőszövet állapotától függ. Sokan úgy vélik, csak mert a sportoló, rendszeresen futó nőket sem kerüli el ez a jelenség, a küzdelem teljesen értelmetlen. Ez nem teljesen igaz, csupán arra kell törekedni, hogy többféle mozgásformát végezzen az ember, hiszen a futás mellett is előfordulhatnak olyan testterületek, melyek kidolgozatlanok maradnak, mert nem végeznek izommunkát. Sőt, az is megeshet – hiszen a keringés egyénfüggő -, hogy nyugalmi állapotban a nyirokkeringés belassul.

Az már biztos, hogy a narancsbőr elleni harcban nem a testsúly, hanem a testzsírszázalék csökkentése a lényeg, vagyis le kell faragni a bőr alatti zsírszövetből. Ezt a folyamatot kardió, izomfejlesztő és feszesítő tornák kombinációjával érhetjük el a leghatékonyabban. Ha valaki csupán lefogy, de nem dolgozik az izomzatán, nem búcsúzhat el végérvényesen a gödröcskéktől, mert a kötőszövet nem erősödik meg, és a nyirokkeringés sem javul.

Az izmok fejlődésével az anyagcsere egészen megújul, javul az állóképesség, a méregtelenítő folyamatok hatékonyabban mennek végbe, ami a bőrön is meglátszik majd.

 

Ez az otthon végezhető edzés inkább a feszesítésre és a comb-fenék izomzatára fókuszál, de ez csak egyetlen fázisa a narancsbőr elleni küzdelemnek. Életmód- és étrendváltoztatás nélkül, senki ne várjon jelentősebb változást. Részeredmények persze, krémek hatására is létrejöhetnek, csökkenhet a göröngyök száma, de a teljesen sima és feszes bőrfelület eléréséhez a kardiózás is szükséges.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés