Cara Delevingne csakúgy, mint Stella McCartney, elkötelezett híve a környezetvédelemnek, közös pontjuk például a fenntartható divat, így cseppet sem meglepő, hogy a divattervező miért őt választotta legújabb kollekciójának népszerűsítésére.

hirdetés

Cara Delevingne modellként és színésznőként egyaránt ismert, ám a színfalak mögött leginkább környezettudatos aktivistaként tevékenykedik, ő alapította például az Initiative Earth jótékonysági szervezetet, amely az ökoszisztémák helyreállítását tűzte ki célul, emellett pedig egy olyan globális közösség platformja, amely a természettől tanul a természetért.

A híres divattervező, Stella McCartney pedig úttörőnek számít a pazarló és környezetszennyező divatipar működésének megreformálásában. Kollekcióinak darabjait fenntartható módon állítja elő, és nem csak az újrahasznosítás, hanem az anyagok előállítása terén is példát mutat. Főként biológiailag lebomló, valamint a környezetkímélő technológiákkal létrehozott vegán anyagokat alkalmaz a ruhák és kiegészítők gyártásához, minimálisra csökkentve a vízhasználatot.

A népszerű divatház már rengeteg alternatív megoldásra mutatott rá az évek során, amelyek segítségével visszaszorítható a divatcikkek gyártási folyamatának és gyors terjesztésének során keletkező hulladékok felhalmozása, vagy például kiküszöbölhető a Föld természetes vízkészletének pazarlása és élővilágának szennyezése. Abszolút rámutat arra, hogy lehet ezt másként csinálni, a természet kizsákmányolása nélkül is virágzó ágazat lehet a luxusdivat.

Cara Delevingne a főszereplője a Stella McCartney legújabb figyelemfelkeltő kampányának, a márka tavaszi-nyári kollekciója ismét leleményes ötletekben bővelkedik az anyaghasználat és a dizájn terén.

Cara Delevingne formabontó módon mutatja be a Stella McCartney új darabjait

Nem a legszokványosabb módon, egy szeméthalom közepén szemlélteti a brit modell a divatház különleges ruhadarabjait és kiegészítőit. Az utalás azonnal értelmet nyer, ha kicsit is bepillantást nyerünk abba, hogy milyen alapanyagokból készültek az új tavaszi-nyári holmik.

A Stella McCartney márka a kezdetek óta kizárja az állati eredetű bőr, szőrme vagy toll használatát, helyettük vegán módon előállított anyagokat alkalmaz. Emellett az újrahasznosítás híve, ami nem csupán az óceánokból kihalászott műanyag hulladékok feldolgozásában merül ki.

A borászat például remek lehetőséget kínál, hiszen évente 12 millió szőlőhulladékot termel. A divatház következő generációs bőrutánzó textíliája például ezt aknázza ki, ugyanis 80%-ban növényi alapú, emellett pedig újrahasznosított nyersanyagokból készül. A kettő ötvözésével mindkét iparág jól jár, ugyanakkor a természet is, mert jelentősen csökken a hulladék.

Ez a csillogó retikül ólommentes kristályokból készült, amelyek újrahasznosított szaténra kerültek rá.

A tavaszi-nyári cipőkhöz jól passzol a rafia, ami egy gyorsan növekvő növény rostjaiból áll. A rafiapálma termesztése nem igényel káros vegyszereket, évente többször betakaríthatóak a levelei, a háncsszerű rostjaiból pedig ellenálló kötélszerűség sodorható, amely biológiailag lebomló alapanyaga lehet táskáknak, kalapoknak, cipőknek.

Cara Delevingne nem véletlenül pózol szemétkupac előtt, a képeken olyan újrahasznosítható anyagok láthatóak, melyeknek nem kellene a hulladéklerakókban, szemétégetőkben landolnia.

A modell alig sminkben jelenik meg a kampányban, természetes megjelenésével is arra hívja fel a figyelmet, hogy új szelek fújnak a divatban. Stella McCartney kollekciójában cseppet sem megy a trendi dizájn rovására a környezetkímélő, fenntartható előállítási forma.

Kiemelt kép: Kristina Bumphrey/WWD/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés