Létezik még egyáltalán vízálló csizma? Mármint olyan, ami nem gumiból van? Mit jelent az, hogy mérsékelten vízálló? És miért fontos az a sok kis ábra a cipők mellé kapott útmutatóban? Megpróbáltuk kihámozni a ködös homályból a fontosabb információkat.

Jó néhány évvel ezelőtt még magától értetődő volt, hogy az ősz és a tél a vízálló lábbelik szezonja, a gyártók pedig ennek megfelelően igyekeztek kielégíteni a vásárlók igényét. Nem tudom, mi változott azóta, de a vízhatlan cipők egész egyszerűen eltűntek a kínálatból.

Akadnak persze túrabakancsok, gumicsizmák és egyéb speciális cipők, melyek teljes mértékben megfelelnek ennek a kívánalomnak, ám a mutatósabb, divatosabb, nőiesebb kollekciókban nagyjából csak mérsékelten vízálló darabokkal lehet találkozni, vagy még olyanokkal sem.

 

A legtöbb divatcsizma kényes fajta, mely a vizet abszolút nem tolerálja, tisztítás gyanánt is csak száraz ronggyal törölgethető. Rendben van, hogy jobban néznek ki, mint a gumicsizma, de egy praktikussági teszten csak kevés menne át közülük.

Honnan lehet tudni, hogy vízálló a csizma?

Vásárlóként néha az az érzésem, hogy vagy nem jól értelmezem a vízálló szó jelentését, vagy egész egyszerűen azoknak gyártják az őszi-téli csizmák zömét, akik autóval járnak. Még csak most megyünk bele a télbe, de már három pár lábbelim mondta fel a szolgálatot esős időben. Nem estek szét, az igaz, de pont elég az is, ha az ember zoknija tocsog a vízben.

Az említett három lábbeli közül kettő mérsékelten vízálló műbőr csizma, egy pedig cseppet sem víztűrő félcipő. Nagyjából mindegyik ugyanúgy megadta magát az esőben. Pedig az ősz már csak ilyen, gyakran esik. Ezek után szerettem volna megérteni, hogy mit takar valójában a mérsékelten vízálló minősítés?

Egy cipő akkor kapja meg ezt a besorolást, ha vagy a talpa, vagy a felsőrésze részben vízálló, mármint az anyagát tekintve. Ám itt jön a bökkenő, mert hiába vízálló a felsőrész borítása, ha a ragasztásnál, varrásnál beengedi a vizet. Mert nem mindig a cipő anyaga a ludas, a leggyakoribb gyenge pont a talp és a felsőrész illesztése.

Mire jók a piktogramok?

Általában a lábbelik dobozán fel szokták tüntetni a legfontosabb adatokat, miszerint, vízálló-e a cipő, vagy sem, illetve alul, felül és belül, milyen anyagból készült. Ezt rém hosszú lenne minden dobozra ráírni, ezért tájékoztatásul piktogramok vannak. Ám a doboz belsejében mindig akad egy útmutató, mely hasznos információkkal szolgálhat. Ez a kis általános összefoglaló felsorolja, melyik cipőanyagot hogyan lehet tisztítani, és terhelhetőségüket tekintve, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ha a piktogramok alapján nem tiszta, milyen a kiválasztott cipő anyaga, az eladótól érdemes érdeklődni. A vízállóság minősítései a következők: kiváló, jó, mérsékelten vízálló, gyengén vízálló, nem vízálló.

A vízállóság többnyire nem függ össze a minőséggel. A tévhittel ellentétben például, a bőrcipők nem vízállóak. A bőr felsőrészű és bőrtalpú cipőket csak száraz időben ajánlatos viselni. Már az is árulkodó lehet, ha a leírásban az szerepel, hogy kizárólag száraz ronggyal, megfelelő bőrkezelő kencékkel tisztítható. Még beszédesebb, ha a pénztárnál megkérdezi az eladónő, hogy kérsz-e impregnáló spray-t a cipő mellé, mely növeli a vízhatlanságot.

A piktogramok jelzik, hogy milyen a lábbeli anyaga. A cipőt ábrázoló kis képek mutatják, hogy az anyag a cipő talpára, belsejére, vagy a felső borítására vonatkozik. Ám ezzel az információval még nem érdemes beérni, hiszen akkor tudhatod, mit bír el a cipőd, ha ismered az anyagösszetételének az általános tulajdonságait.

A leggyakoribb cipőanyagok – egyik sem vízálló

Lehet, hogy nem a legtartósabb és legesztétikusabb, de a műanyag talp és borítás vízhatlan. Lehet poliuretán, PVC, vagy gumi, a vizet jól bírja, ráadásul kopásállóbb a bőrnél. Ellenben, egyiket sem nevezhetnénk az esztétika csúcsának. A valódi bőr, különösen a nubuk és velúr, nem áll jó barátságban a vízzel, viszont, ha megfelelően tisztítják, sokáig bírja.

A nubuk és velúr csizmák legnagyobb ellensége a sár, amit nem is lehet csak úgy letörölni róluk vizes ronggyal. Meg kell várni, míg megszárad a felületen a szennyeződés, majd puha kefével vagy törlőkendővel szépen le kell pucolgatni. A lakk műbőr törésre hajlamos, de szitáló esőben jól jön a vízlepergető tulajdonsága.

Vízállónak ez sem nevezhető, mert a ragasztásánál beengedheti a nedvességet. A műbőr – szinte ezzel van tele a kínálat – a bőrnél valamivel jobban tűri a vizet, a műbőr talpak sem nedvesednek át azonnal, ezért jár neki a mérsékelten vízálló minősítés. A textil felsőrészű cipők közül a gyöngyvászon rendelkezik némi vízlepergető tulajdonsággal, a többi menthetetlenül elázik.

Akkor mégis mit takar a vízálló minősítés? Vízállónak nevezhető az a cipő, bakancs vagy csizma, amely tartós használat esetén sem ázik be. Ebbe a kategóriába tartoznak a gumicsizmák, a speciális hótaposók – nem a divatos változataik -, valamint a specifikus technológiával, különösen terhelhető anyagból készült munkavédelmi bakancsok, túracipők. A divatos lábbelik nem tartoznak bele ebbe a kiváltságos gyűjtőhalmazba. Sajnos!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés