A modellek olykor szokatlan ruhákat viselnek egy-egy divatbemutatón, vagy teljesen elmaszkírozva, esetleg hiányos öltözékben lépnek a kifutóra. Csak végig kell sétálniuk az őket pásztázó emberek között, de ha jobban belegondolunk, nem biztos, hogy ezt bárki, bármilyen helyzetben utánuk tudná csinálni.

hirdetés

A profi manökenek igazán bevállalósak, nem mondanak nemet a tervezők legfurább kérésére vagy instrukciójára sem, akkor is végigcsinálják a show-t, ha kényelmetlen, hordhatatlan kreációkban kell légiesen vonulniuk, vagy legbelül cikinek, kínosnak érzik az adott feladatot.

Ha gyerekként, farsangkor viseltél már olyan jelmezt, amire csak a szüleid kedvéért bólintottál rá, mert ők igazán odáig voltak érte, valamelyest bele tudod magad képzelni a helyzetbe, milyen lehet az a szituáció, amikor minden szem rád szegeződik, miközben belül azon kattogsz, hogy vajon egy tízes skálán mennyire nézhetsz ki hülyén?

Egy jó modell túl tud lendülni ezen, ha kell, a legfurcsább öltözékben is elbűvölően lehengerlő, de akárcsak a színészek, kérésre meghökkentő, ijesztő, és bizarr is tud lenni. Még a legnagyobb, ikonként emlegetett manökenek életében is akadt már olyan felkérés, amikor nem igazán tudtak azonosulni a rájuk szabott karakterrel, de a kifutóra lépve már könnyedén együtt éltek a szereppel, mintha a ruha és a smink hatására teljesen átalakultak volna.

Furcsa pillanatok a divatbemutatón, amikor nem szívesen lennénk a modellek helyében

A legtöbb divatbemutató már nem pusztán annyiból áll, hogy a manökenek csodaszép ruhákban végiglejtenek a kifutón rezzenéstelen pléhpofával. Ma már bevett szokás, hogy komplett show épül a haute couture bemutatóra, és a különleges, extravagáns kreációk életre keltéséhez nem elég csupán próbababának lenni, hanem karakterré kell válni.

Bohócnak sminkelve nehéz méltóságteljesen, szexisen végigvonulni a közönség előtt, ám egy profi modell ezt akkor is képes megoldani, ha belül kényelmetlenül érzi magát a szerepben. Raquel Zimmermann nőiessége még így is átütő volt a Dior 2003-2004-es tavaszi-téli kollekciójának bemutatóján. A ruhákat az extravaganciájáról és extrém ötleteiről híres John Galliano tervezte.

Debra Shaw-nak egy feszülettel az orrán kellett ördögien erotikusnak és kihívóan pajzánnak lennie Alexander McQueen őszi-téli show-ján, 1996-ben.

A gyönyörű Sigrid Agrennek és Magdalena Frackowiaknak valószínűleg nem ez volt a kedvenc bevonulása. Az Alexander McQueen 2009-es őszi-téli bemutatóján szürreális hattyúknak öltöztették őket.

Feltételezhetően Esther Gomis sem élvezte túlságosan, amikor babaként kellett végigsétálnia a kifutón, a Viktor & Rolf 2017-2018-as téli haute couture bemutatóján. Bizonyára nem ez volt a legkényelmesebb kiegészítő, amit valaha viselt.

Nem lehet könnyű vagány, belevaló nőként tündökölni a vakuk kereszttüzében, amikor plüssmacikból készült sapkát és sálat visel az ember. Ám Violeta Sanchez annyira erős karakter, hogy ezt is tökéletesen megoldotta a Moschino 2014-es tavaszi show-ján.

Carla Bruni sem úszta meg anno a kínos feladatokat. A Vivienne Westwood 1994-es téli bemutatóján falatnyi szőrmebugyit kellett villantania, aminek hatására őrült kattintgatásba kezdtek a fotósok.

A modellek munkájához az is hozzátartozik, hogy néha hiányos, vagy teljesen átlátszó öltözékben kell pózolniuk egy-egy fotózáson vagy divatbemutatón. Nyilván nem a szégyellős fajták választják ezt a szakmát, kell hozzá egy nagy adag magabiztosság és szereplési vágy, de azért félig felöltözve végiglejteni a kifutón még az olyan profiktól is nagy bátorságot kíván, mint amilyen Naomi Campbell.

A Jean Paul Gaultier 2002-es tavaszi-nyári haute couture bemutatóján a szupermodellnek úgy kellett bevonulnia a rá szegeződő tekintetek közé, mintha elfelejtett volna rendesen felöltözni. Csak a két kezével takarta el a melleit. Campbell ezt a tőle megszokott higgadt nyugalommal, mosolyogva oldotta meg. És plusz egy ráadás, amikor Naomi Campbell hülye ruhában is tündökölt: a 2015-ös tavaszi-nyári couture show-n celofánba csomagolt virágcsokornak öltöztette őt a tervező.

Bár sokan azt gondolják, hogy a modelleknek egyetlen dolga van csupán, méghozzá az, hogy szépek legyenek, cseppet sem olyan egyszerű ez a szakma, mint amilyennek kívülről tűnik. Az alkati adottság csak sokadik a sorban, elsősorban attól lesz valaki igazán jó, ha karakteres, sokoldalú, bevállalós, és merész.

Előfordul, hogy táncolni, görkorizni, vagy kicsit színészkedni kell a kifutón, de csókjelenet is csattant már el esküvői bemutatón. A fotózások alkalmával ugyanúgy mindenre fel kell készülnie egy modellnek, hiszen megesik, hogy lóhátra kell pattannia, vagy olyasmiben kell helytállnia, amit még sohasem próbált azelőtt. Van, hogy le kell küzdenie a tériszonyát, vagy el kell viselnie, hogy kígyókkal együtt fotózzák. Ilyenkor mondjuk, nem sokan lennének a helyükben.

Kiemelt kép: Antonio de Moraes Barros Filho, Catwalking, Francois G. Durand/Wirelmage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés