Bár régen volt már 2015, arra azért sokan emlékezhetnek még, amikor a Kína tematikájú Met-gálán Rihanna egy méretes, gazdagon hímzett, kanárisárga estélyiben pózolt a vörös szőnyegen, ami nem kevesebb, mint huszonöt kilót nyomott. A nemes egyszerűséggel, azóta is csak omlett-ruhaként emlegetett költemény nem kis feltűnést keltett, de nemcsak az énekesnőre nézve. A tervező, Guo Pei is egyből az érdeklődés kereszttüzébe került.

A most 52 éves kínai tervezőnő az haute couture egy új korszakát hozta el Párizsba, amit kétségtelenül a 2015-ös Met gála segített elő. Guo Pei mindössze két évesen vett először varrótűt a kezébe és rögtön beleszeretett a tervezésbe. Később divattervezést tanult Pekingben, majd tíz évig különböző ruhacégeknél dolgozott tervezőként.

1997-ben megalapította saját márkáját Rose Studio néven, aminek darabjait a kínai elit viselte, de filmes produkciók jelmeztervezőjeként is nagy sikereket ért el hazájában. A nemzetközi áttörést 2015 hozta el számára, és még ugyanebben az évben az haute couture kamara tagjává választották, majd 2016-ban hivatalosan is debütált Párizsban a januári haute couture divathéten.

Guo Pei kreációi a festményekhez hasonlatosak

Guo Pei sikere nem véletlen. Ruhái a tündérmesék és az ősi legendák korszakába repítik a nézőt, amiben a misztikum és a spiritualitás ötvöződik a művész saját interpretációjával. A tervezőnő a festményekhez hasonlította kreációit, amik a képzelet és a szimbólumok nyelvén történeteket mesélnek a nézőnek.

A fényűző, teátrális alkotások nagyon részletgazdagok, nem egy esetben két évbe telik egy-egy ruha elkészítése. A Rose Studio-ban 500 kézművest foglalkoztatnak, akik tradicionális, elsősorban a kínai hagyományokra épülő varrási és hímzési technikákat alkalmaznak. A ruhák alapját az ősi kínai kultúra határozza meg, de gyakran a nyugati kulturális és vallási elemekből, valamint az egyes történelmi korszakok stílusjegyeiből merít inspirációt Guo Pei. A még drámaibb és autentikusabb hatásért a tervezőnő gyűjti az antik textíliákat, amiket a kivitelezés során átdolgoz.

Az biztos, hogy szavakat is alig találni ezekre az egyedi és bámulatos kreációkra, amikből néhányat összegyűjtöttünk a lenti galériában. Érdemes megnézni őket.

 

Főkép: Getty Images/Mike Coppola.

  • Megosztás:
hirdetés