A divatházak számára a legfontosabb események egyértelműen a bemutatók, hiszen ekkor van lehetőség megmutatni a közönségnek, hogy mi az, amin hónapokon keresztül dolgoztak. Az új kollekciókat mindig nagy érdeklődés övezi, és a kreációk felvonultatása sokszor valódi showelemekkel jár. Akadnak olyan emlékezetes divatbemutatók, amelyeket még évek múltán sem tudunk elfelejteni.

hirdetés

A bemutatók már régóta a divatvilág forgatókönyvéhez tartoznak, ám az idő múlásával alaposan átalakultak. Régebben meghatározták a kifutó méretét, és az is az elvárások között volt, hogy kizárólag fiatal lányok sétáljanak végig rajta. Manapság már a legkülönbözőbb módokon mutatják be a márkák az új kreációkat, és egyre több extrém helyszínnel találkozhatunk. A divatházak nagy része évente kétszer jelentkezik új kollekcióval, a felsorakoztatott darabokon pedig jellemzően hónapokon keresztül dolgoznak.

Ám nemcsak a ruhák kerülnek reflektorfénybe, hanem nagyon sokszor a körítés is. Hiszen a díszlet, a zene és a táncosok manapság már ugyanolyan fontos elemei lehetnek egy bemutatónak, mint maguk a ruhaköltemények, és a modellek. Éppen ezért, a tervezők egyre különlegesebb tálalással tárják fel a nagyérdemű előtt az új kollekciókat, előre számításba véve a meghökkentésnek, vagy a lenyűgözésnek betudható hatalmas sajtóvisszhangot.

Robotok Alexander McQueen bemutatóján

A brit divattervező 1999-es tavaszi-nyári kollekciója nemcsak a ruhák miatt emlékezetes: a Shalom Harlow által viselt fehér kreációt a show végén robotok festették össze, így az tulajdonképpen a kifutón készült el. A show után a tervezőt az egekig magasztalták, és a mai napig úgy tartják, hogy ez volt a legemlékezetesebb bemutató Alexander McQueen részéről.

Donatella Versace a múltból inspirálódott

Donatella Versace 2018-as tavaszi-nyári kollekciója meglehetősen nosztalgikus volt. Hiszen az olasz divatház Gianni Versacére, a márka alapítójára emlékezett, akinek tragikus halála ma is feldúlja a divatvilágot. Így csupa olyan darabot gondoltak újra, amelyeket még a legendás tervező álmodott meg. A show legnagyobb meglepetése pedig az volt, amikor Gianni egykori múzsái – Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Carla Bruni és Helena Christensen – aranyszínű estélyiben léptek kifutóra.

 

A másik legendás Versace-pillanat 2020-ban történt, amikor Jennifer Lopez a kifutón viselte a Jungle dress néven elhíresült kreációt, pontosan húsz évvel azután, hogy először magára öltötte. A darab most még kevesebbet bízott a képzeletre, így mindenki láthatta, hogy J.Lo mennyire bomba formában van!

A Moschino füstölgő kreációja

Nehéz kiválasztani a legkülönlegesebbet Jeremy Scott bemutatói közül, hiszen a maga módján mind egyedinek számít. A 2016-os őszi-téli kollekciója azonban mégis egyedülálló volt, több szempontból is: a tervező ekkor mutatta be először a csillárruhát, és egy füstölgő kreációt is a kifutóra küldött. Anna Cleveland teátrális táncmozdulataival csak még valószerűtlenebbé teszi a felejthetetlen ruhadarabot.

Te is Chanel-tejet iszol?

Az évek alatt rengeteg emlékezetes bemutatóval, kollekcióval örvendeztette meg a divatrajongókat Karl Lagerfeld. Chanel-díszletelemként helyet kapott többek között egy rakéta, az Eiffel-torony, egy komplett kaszinó és szupermarket is. Talán mind közül az utóbbi nevezhető a legkülönlegesebbnek. Az érdekessége, hogy ténylegesen be volt rendezve, és a polcokon minden élelmiszer a Chanel márkajegyét viselte.

Fendi bemutatóján a Trevi-kút volt a díszlet

A Fendi 2016-os őszi-téli bemutatóját a helyszín tette különlegessé, mivel Rómában, a Trevi-kút közepén vonultak a modellek. Nem mindennapi látványt nyújtott a show!

 

Kiemelt kép: Venturelli/WireImage / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés