A Met-gála az év legjobban várt divateseménye. A meghívott vendégek egyedi, extravagáns ruhákban lépnek a vörös szőnyegre, és szinte minden alkalommal bekövetkezik az a pillanat, amikor a legészbontóbb estélyi kreáció elvonja a figyelmet a többi gálázóról. Tegnap egyértelműen Iman teremtette meg ezt az emlékezetes pillanatot, látványos megjelenésével vitte a pálmát. Tavaly elmaradt a különleges adománygyűjtő est, így idén igazán kitettek magukért a hírességek.

hirdetés

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a gála, hiányában csupán a vállalkozó szellemű rajongók alkottak újra pár korábbi szerelést a közösségi médiában. Idén pedig a szokásostól később, tegnap este rendezték meg a divat legfontosabb estélyeként számon tartott eseményt, melynek a fantázianeve az In America: A Lexicon of Fashion.

Vagyis az idei Met-gála az amerikai divat körül forgott, és ünnepelt minden olyan újítást, ami a múltban, jelenben vagy jövőben meghatározóvá tette az amerikai stílusjegyeket. A szervezők szerint reneszánszát éli a divat a tengerentúlon, ami a kreatív, modern, fiatal tervezőknek köszönhető. A kreációikkal olyan témákra is reflektálnak, melyek korábban nem voltak jelen. Manapság már megjelenik az önelfogadás, a fenntarthatóság és az átláthatóság a divatkultúrában.

Az est jelszava az American Independence, vagyis az amerikai függetlenség volt. Anna Wintour mellett idén Timothée Chalamet, Billie Eilish, Amanda Gorman, és Naomi Osaka kapta meg a házigazda szerepét.

A 66 éves Iman ruháját több mint 400 óra alatt készítették el

A különleges tematikát sokféleképpen közelítették meg a hírességek: voltak, akik megjelenítették a hagyományos amerikai motívumokat, jellegzetes anyagokat, míg mások a ruhájuk fazonjával szerették volna kifejezni tisztelgésüket a művészek előtt. A legkülönlegesebb darabot egyértelműen a 66 éves Iman viselte, aki szó szerint beragyogta az estét.

Az egykori topmodell ruhakreációját egy fiatal tervező, Harris Reed alkotta meg, és nagyjából 400 óra alatt készült el. Minden részletét kézzel varrták, illetve ragasztották. A tervezőt a régi, amerikai bálok inspirálták, amelyeket még az 1800-as évek végén rendeztek. Iman ruhája egy brokátból kreált overallból állt, melyhez egy hatalmas, tollakkal ékesített szoknya társult. Az összeállításra a különleges fejdísz tette fel a koronát.

 

A 66 éves modell az aranyló összeállítással a reménysugarat szimbolizálja. Iman bevonulását sokan már most divattörténelmi pillanatként emlegetik, hiszen ő maga, és az alkotás, amit viselt, mágnesként vonzotta a tekinteteket.

Természetesen a hölgyek nagy része megpróbálta felhívni magára a figyelmet, voltak, akik klasszikus ruhaszabásokkal idézték fel az old hollywoodi stílust. Ám akadtak különcök is szép számmal, Kim Kardashian például egy fekete szerelésbe bújt, amely eltakarta az egész arcát. Debbie Harry pedig az amerikai zászlót öltötte magára.

 

A Met-gála tehát idén sem okozott csalódást, hiszen voltak elegáns összeállítások, és formabontó szerelések, amelyekre még évek múltán is emlékezni fogunk. A hírességek izgalmasan gondolták újra az est jelmondát, és igyekeztek kibontakoztatni személyiségüket, miközben tiszteletüket fejezték ki az amerikai divatszakemberek felé.

 

Kiemelt kép: Mike Coppola / Getty Images. 

Képgalériák képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés