Sokan azt gondolják, hogy a népszerű, befolyásos divattervezők kizárólag extravagáns, feltűnően puccos holmikban flangálnak, és mivel több lépéssel a divat előtt járnak, a legfrissebb irányzatok szerint öltözködnek. Bár a nők és férfiak között is akadnak olyanok, akik nemcsak a kollekcióikba, hanem a megjelenésükbe is beleviszik az extremitást, az alábbi, 50 év feletti tervezőnők stílusa épp a klasszikus eleganciájával és időtálló letisztultságával vált híressé.

hirdetés

Nem csak a divat berkein belül elismert személyek, ezek a tervezőnők világszerte ismertek munkásságuk kapcsán, ám többségük stílusa nagyon eltér attól, mint amit a kifutón megjelenítenek. Olykor egészen más szempontok alapján öltözködnek a mindennapokban, és bár mindannyian más formában kedvelik az egyszerűséget, egyöntetűen a kevesebb több elvét vallják.

Ilyen a híres tervezőnők stílusa, akik visszafogott ruhákban is roppant sikkesek

A 83 éves Carolina Herrera élő legenda a divattervezők között, szakmai karrierje és finom megjelenése egyaránt csodálnivaló. Már 1972-ben felkerült a legjobban öltözött nők listájára, tulajdonképpen így merült fel, hogy akár divattervezőként is kipróbálhatná magát.

Döntése egy jól jövedelmező, világhírű divatbirodalom felépítését eredményezte, a tervezőnő pedig csaknem 37 évig állt a New York-i székhelyű cég élén. 2017-ben Emilie Rubinfeldet nevezte ki a divatház elnökévé, aki akkor már öt éve a Carolina Herrera márka szolgálatában állt. 2018-ban pedig átadta kreatív igazgatói székét Wes Gordonnak, aki gyönyörű kollekcióiban továbbviszi a venezuelai tervezőnő szellemiségét.

Herrera még egy szimpla fehér blúzt is úgy tud viselni, ahogy csak kevesen, letisztult vonalvezetésű, klasszikus szettjeiben mindig előkelően elegáns. Minden eseményen olyan kifinomult öltözékben jelenik meg, akár egy first lady, pedig legtöbbször nagyon egyszerű darabokat kombinál. Azon tervezőnők egyike, akiknek a stílusa mellőzi a harsány divatelemeket.

 

Ugyanígy a híres francia divattervező, a hatvanéves Virginie Viard sem szereti túlbonyolítani a szereléseit. 2019-ben, Karl Lagerfeld halála után ő vette át a kreatív igazgatói pozíciót a Chanelnél, vezetésével továbbra is töretlenül szárnyal a luxusmárka. Viard a lezser elegancia híve, sőt, a kissé vagány, de roppant letisztult darabokat sem veti meg. A Chanel divatbemutatóin mindig nagyon visszafogott, sok esetben szimpla pólót és blézert visel.

Az 51 éves Stella McCartney nemcsak tehetséges divattervezőként, hanem elkötelezett környezetvédőként is híres, innovatív törekvéseivel nagy szerepet játszik a pazarló iparág megreformálásában. Kollekcióit számos új gyártási móddal és innovációval gazdagította már az anyagok újrahasznosítása, illetve az etikus, környezet- és állatbarát előállítás terén, ezáltal egy nagyon erős irányvonalat képvisel a fenntartható divat felé vezető úton.

Öltözködésében szintén a környezettudatosság elveit követi, ő az, aki éveken keresztül megőrzi kedvenc ruhadarabjait, sőt, abszolút természetesnek tartja, hogy többször jelenik meg ugyanabban a szettben a nyilvánosság előtt. A mindennapokban általában a kényelmes, laza összeállítások híve, cseppet sem bonyolítja túl a viseletét.

Az elegáns eseményekre is többnyire letisztult, egyszerű darabokat választ, melyek a legkevésbé sem hivalkodóak, mégis elképesztően sikkesek. A tervezőnő szívügyének tekinti a vízszennyezés elleni küzdelmet, saját bevallása szerint otthon is odafigyel arra, mennyi vizet használ, éppen ezért a tudatos mosás híve. Gyakran felhívja a figyelmet arra, hogy bizonyos ruhadarabok, melyek nem szennyeződnek napi szinten, mint például a farmer, nem igényelnek gyakori mosást.

Az 52 éves brit stylist és divattervezőt, Clare Waight Kellert sokan úgy ismerik, mint a Givenchy első női művészeti vezetőjét, illetve Meghan Markle esküvői ruhájának megálmodóját. Pedig nem a Givenchy volt az első divatház, ahol kreatív igazgatóként tevékenykedett. Korábban a Pringle of Scotland márkánál, majd a Chloé divatháznál töltött be vezetői pozíciót, csak ezután, 2017-ben került a Givenchy haute couture és prêt-à-porter vonalának élére, ahonnan 2020-ban távozott.

Waight Keller személyes stílusa cseppet sem flancos, és bár szereti a szép ruhákat, nem halmozza magára a luxusholmikat. Bájosan visszafogott, ugyanakkor cseppet sem unalmas a megjelenése.

A minimalista vonalvezetésre esküszik, szereti maszkulin hatású kosztümnadrágokkal kombinálni az egyszerű, lezser blúzokat és ingeket, míg alkalmi szettjeibe a különlegesebb anyagokat is beemeli, ám a letisztult fazonokhoz ilyen esetekben is hű marad.

Az említett tervezőnők stílusa időtálló, klasszikus darabokból épül fel. Nem kérkednek azzal, hogy roppant erős trendérzékkel rendelkeznek, kerülik a rámenősen hivalkodó elemeket, jobb szeretnek azzal kitűnni, hogy nem viszik túlzásba a divatolást.

Kiemelt kép: Gilbert Carrasquillo/GC Images/Getty Images.

Képgaléria nyitóképe: Jim Spellman/WireImage/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés