A környezetszennyezés, újrahasznosítás és a fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap a divatvilágban. Az elmúlt években számos márka fogott össze a környezetvédelem érdekében. Még a leginkább pazarlónak tartott fast fashion cégek is felállítottak egy új irányvonalat, melyben sokkal nagyobb szerep jut a természetes és az újra felhasznált alapanyagoknak. Ám ez még mindig nem elegendő, a vizekbe jutó szeméthalmok és szennyező anyagok továbbra is problémát jelentenek. A Vogue Taiwan most egy megrázó fotósorozattal hívja fel a figyelmet erre a valós problémára.

hirdetés

A természetes vizek szennyezettsége az egyik legnagyobb probléma napjainkban. Rengeteg szemét kerül be a tengerekbe, óceánokba, folyókba. Ennek egy része bizonyos termékek gyártásánál keletkezik. Sajnos a ruhaipar is a szennyezők közé tartozik, mivel egyes festékanyagok rendszeresen felbukkannak a vizekben, nem beszélve arról, hogy mennyi ivóvíz szükséges egyetlenegy farmer elkészítéséhez.

 

Az ipari szereplők mellett a vízbe jutó hulladék is nagy probléma, melyért már közvetlenül az emberek tehetők felelőssé. A műanyag palackok, fóliák és egyéb, már nem használt holmik károsítják a vizekben élő állatok egészségét, és akár a halálukat is okozhatják. Ennek ellenére mégis rengeteg szemét úszik a tengerekben, óceánokban, melyeket aztán partra sodornak a hullámok. A különféle civilszervezetek, alapítványok folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán, ám eddig érdemi változás nem történt.

 

Még ettől is nagyobb problémát jelent a tengervízbe kerülő olaj. Sajnos erre az utóbbi években is volt példa. Egy ilyen katasztrófa rengeteg állatot veszélyeztet, az élőlények szervezetében pedig még évek múltán is kimutathatók a vízbe került szennyező anyagok. A nyersolajszennyezés után nagyjából 50-100 évnek kell eltelnie, mire az érintett terület ökoszisztémája helyreáll.

Sokkoló divatfotók: valóságosabbá teszik a környezetszennyezés súlyát

A Vogue Taiwan ezt a mindenkit érintő problémát dolgozza fel. A mindennapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a civilizált életmód milyen hatással van a természetre. Tudatában vagyunk annak, hogy nem túl fényes a helyzet, de amíg nem tapasztaljuk meg, nem érint minket közvetlenül a vízszennyezettség, könnyebben átsiklunk felette.

Ezzel szemben a Vogue Taiwan fotósorozata valahogy megfoghatóbbá teszi a környezetszennyezés hatását, szinte az arcunkba tolja sokkoló valóságát.

Képek: Zhong Lin/Vogue Taiwan. Modell: Peng Chang.

 

Képzeld magad elé a természet lágy ölén fotózott, idilli divatképeket. Szinte látod magad előtt a magazinokban gyakran elsütött kompozíciókat: a modell vízcseppes arca félig elmerül a kristálytiszta vízben, a háttérben homokos part, zöldellő föveny, az ég szinte összeolvad a vízfelszín szikrázó kékjével. Mind láttunk már gyönyörű dizájnerruhában sziklák közt heverésző divatmodellt, a reklámkampányok szívesen élnek ezzel háborítatlan, békés képpel.

A Madame Figaro fotóján a szemünk számára megszokott, tiszta és csodás tengerpart a háttér. David Roemer az ég és a tenger kékje előtt kapta lencsevégre a napfény simogatását élvező modellt.

Egy korábbi Vogue-ban gyönyörűen megcsillan a napfény a tenger felszínén, mintha drágakövek ragyognának a vízcseppekben Alvaro Beamud látomásszerű fotóján.

Most pedig vess egy pillantást a Vogue Taiwan megrázóan valósághű fotóira: a kék színű víz és homokos part helyett szemetet és olajfoltokat látunk a felvételeken. A modell a megszokott gyönyörű ruhakreációkat viseli egy sokkal zordabb, realisztikusabb valóságban. Nyoma sincs annak az idilli nyugalomnak, amit az efféle divatfotóktól megszokhattunk.

A címoldal szándékosan gyomorforgató: a modell koszos vízből készült jégkrémet nyalogat. Amíg a csapból tiszta víz folyik a poharunkba, úgy érezhetjük, nem olyan égető ez a probléma, hiszen minket nem érint. Ám a világ sok részén ez a valóság, gyerekek mindennapjait határozza meg az a szomorú tény, hogy nincs elég ivóvíz.

A műanyag zacskó és az olajfoltok fogságába esett modell jól szemlélteti, hogy a vízi élővilág milyen körülmények között próbál meg élelemhez jutni.

A lenyűgöző ruhákba belekap a szél, szétterülve lebegnek a vízben, ám a képek mégsem váltanak ki jó érzést. Megrázóak, elgondolkodtatóak.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen húsba vágó fotósorozattal jelentkezik a Vogue magazin. 2010-ben a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófára reagálva Kristen McMenamyval készítettek egy hasonló anyagot. A manöken arcát fekete festékkel kenték be, ezzel is szerették volna felhívni a figyelmet a környezetszennyezésre.

A kezdeményezés igazán ösztönző, hiszen egyfajta jövőképet is elénk tár az éles kontraszttal: a drágán megvásárolt luxusruhák mit sem érnek majd, amikor már nem lesz egy maroknyi tiszta víz a bolygónkon. A környezetszennyezés mindenre és mindenkire hatással van, akkor is, ha még nem érezzük a saját bőrünkön.

 

Kiemelt kép: Zhong Lin / Vogue Taiwan / Instagram. 

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés