Bizonyos anyagok finomságuk mellett már csak arról híresebbek, hogy milyen óvatos kezelést igényelnek, így a mosás, szárítás vagy vasalás során történő helytelen kezelésük hamar elfeslett ruhákhoz, és összetört szívekhez vezethet. A gyapjú és a selyem sem kezelhetetlen, csak speciális törődést és odafigyelést igényel.

hirdetés

Nap mint nap elképesztően gyönyörű ruhák jönnek velünk szembe, de olykor a sikkes anyagok kényes igényeket tudnak felsorakoztatni a kezelésüket illetően, amelyeket nem jó figyelmen kívül hagyni, mert hamar kiselejtezésre kerülhet a legdivatosabb kreáció is. A macerás anyagok ápolása kiváltképp fontos, hiszen a szöszösödés, a berögzült gyűrődések és az elnyűtt anyagok könnyen csorbíthatnak azok szépségén.

A két leginkább hírhedt – és ebben a témakörben gyakran előforduló – anyag a gyapjú és a selyem. Habár tapintásukat tekintve nagy ellentétnek tűnhetnek, formájuk, finomságuk és puhaságuk megőrzéséhez hasonlóan igénylik a törődést. Ugyanis, ha a gyapjú durva vagy netán erősen szúrós érzetet kelt bőrünkön, annak a nem megfelelő kezelés lehet az oka.

Hosszabb ideig boldogíthat a kedvenc ruhadarabod, ha odafigyelsz a kezelésére

Nem kell megijedni, szó sincs tisztítócégeket megszégyenítő háziasszonyi fortélyokról, melyek különleges eszközöket vagy varázsszereket igényelnének. Ezek az egyszerű kezelési módok a rohanó életformába is könnyedén beilleszthetőek, mindenféle textiljártassági szakértelem nélkül.

Gyapjú

A gyapjú a textilipar által felhasznált legrégebbi állati eredetű szövet. Vele egy kategóriába sorolható többek között a kasmír, az angóra, a merinó vagy a moher. Leggyakoribb azonban a bárány- és juhgyapjú, melynek szálai több rétegből állnak. Különösen kedvelt anyag, mivel kiváló légáteresztő és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Előszeretettel gyártanak belőle átmeneti kabátkákat, kardigánokat, kötött pulóvereket, melyektől sok érzékeny bőrű ember ódzkodik azt gondolván, hogy valamiféle szúrós, viszketős anyag. Ám, ha helyesen kezelik a típusait, sokáig pihe-puhák és simogatóan lágyak maradnak.

Mosása: elsődlegesen szellőztetni érdemes a gyapjút mosás helyett. Erősebb szennyeződés esetén a tisztítást kézzel, langyos vizet használva kell elvégezni, magas hőmérsékleten ugyanis összemehet.

 

Mosógépben speciális gyapjútisztító programot kell választani, kerülve a klórt tartalmazó mosószereket. Kézzel tisztítva a nemezelődés elkerülése miatt finom, lanolinos mosószert ajánlott alkalmazni, és nem árt kifordítva mosni a ruhadarabot, hogy elkerülje a bolyhosodás. A centrifugát, és az erős csavaró mozdulatokat jobb elkerülni, mert a benne lévő szálak összetöredeznek és romlik az anyag minősége.

Szárítás: szárítógépben, radiátoron vagy a tűző napon nem szabad szárítani a kényes anyagot. Úgy szárad meg a pulóver a legkönnyebben, ha először frottírtörölközőbe csomagolod, átnyomkodod, majd vízszintesen kiterítve szárítod, hogy ne veszítse el a formáját.

Gyűrődés ellen: ha összegyűrődött, akaszd fel olyan vállfára, ami a legkevésbé nyújtja ki. Sőt, praktikus egy kiadós fürdőzés erejéig a fürdőszobába akasztani a kreációt, ugyanis a gőz átjárja az anyagot, amitől az kisimul. Ezt követően vállfa nélkül, kiterítve szárítsd. Ha mindenképp vasalni kell, akkor a ruhát kifordítva, egy nedves kendőn keresztül, alacsony hőfokon simítsd át az eszközzel.

Szúrós tapintás ellen: a szúrós pulóvert egy zacskóba téve, helyezd el néhány órára a mélyhűtőben. Ha nem segít ez a trükk, akkor tedd bele langyos glicerines, vagy normál hajra való hajkondicionálós vízbe. Nyomkodd át, majd öblítsd ki belőle a szert.

Selyem

A selyem az egyik legdrágább szövet a piacon. Hivatalos értelemben selyemnek csak azt a szövetet nevezzük, amelyet az eperfalevéllel táplálkozó selyemhernyó gubójából nyernek, ugyanis a selyemszál abból készül. Ezek a textíliák jól tartják a hőt, mert a sűrű anyag közötti levegő nem tud olyan könnyen cserélődni, így nyáron hűvös, télen meleg érzetet nyújt viselésük. A hernyóselyem természetes eredetű anyagként bőrbarát tulajdonságokkal rendelkezik, így nem irritálja a bőrt, nem okoz allergiát, ekcémát vagy viszketést.

Mosása: hideg vízben, dörzsölés nélkül, kizárólag kézzel mosd ki. Mellőzd a lúg, a szóda használatát, csak a legtisztább szappant, vagy kímélő mosószert adagold hozzá. Igyekezz csavarás nélkül, óvatosan kinyomkodni belőle a vizet. Öntisztuló tulajdonsága miatt komolyabb szennyeződések hiányában, gyakran elég csak alaposan kiszellőztetni a mosás helyett.

Szárítása: szárítógépbe semmiképp sem ajánlatos tenni, helyette szépen kiterítve, de közvetlen, erős naptól védve szárítsd a selymet.

Vasalása: mivel könnyen gyűrődik, ezért gyakran vasalást igényel. Fontos, hogy mindig kifordítva, óvatos mozdulatokkal vasald át, alacsony hőfokon. A gőzölős technikát lehetőleg hanyagold, ugyanis a víz foltot hagyhat az anyagon.

Tárolása: könnyen gyűrődő anyaga miatt szabásához és méretéhez illő vállfán pihentesd a kényes anyagú ruháidat.

Sokan nem gondolnak rá, de gyakran a vízköves, vagy erősen szennyezett mosógép teszi sprőddé a gyapjúpulóvereket, vagy a kevert szálas, nem csak kézzel mosható selyemszerű anyagokat.

Érdemes olykor átfuttatni egy ecetes, magas hőfokú tisztítóprogramot a masinán, nem kell attól félni, hogy a szag megmarad benne. De vannak már külön a gép tisztítására ajánlott mosószerek, adalékanyagok, amelyek fertőtlenítik is a vízzel érintkező területeket. Vízlágyító szerek szintén kaphatóak, melyekkel megelőzhető a finom anyagfelületek durvává, érdessé válása.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés