Bosszantó tud lenni, amikor az ember lánya előkapja a fiókból a fehér melltartóját, és sárga foltok éktelenkednek rajta. Ám nem kell a kukában landolnia a kényes fehérneműnek!

Új állapotában minden fehér melltartó ragyog, de idővel a kemény víz, vagy a testverejték és dezodor hatására, esetleg a gondatlan tárolástól, a kényes anyagon sárgás elszíneződések keletkezhetnek. Egyszerű mosószeres mosással sajnos nem lehet megszabadulni az efféle makacs foltoktól, viszont a drága, speciális fehérítőszereket is meg lehet spórolni.

Van, aki a citromlére, vagy a szódabikarbónára esküszik, de akad egy hasonlóképpen hatékony módszer, mégpedig a bórsavas áztatás. Ijesztően hangzik, de a bórsav egy gyenge sav, ami vízben jól oldódik. Az antiszeptikus, fehérítő, illetve tisztító hatású fehér por a legtöbb nagyobb boltban megvásárolható, és áztatáshoz, kézi mosáshoz egyaránt megfelel, de mosógépbe is adagolható.

Így használd fehérítésre a bórsavat

Keverj 50 gramm bórsavat 3 liter vízhez, és áztasd be a fehérneműket 3-4 órán keresztül. Azután a szokott módon mosd ki a melltartókat mosógépben, kímélő programmal.

Ha inkább gépi mosással oldanád meg a problémát, adagolj 60 g bórsavat a mosáshoz, állítsd be a programot úgy, hogy előmosás is legyen benne. A hőfokot a kényes fehérneműkhöz igazítsd.

Ha kézzel mosod a melltartókat, mindenképp viselj gumikesztyűt a bórsavas fehérítéshez, mert bár gyenge savról van szó, irritálhatja a bőrödet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés