Megérkezett a hűvösebb idő, így ismét előkerülhetnek a pihe-puha pulóverek. Ám ezek a ruhadarabok igazán kényesek, ezért nem mindegy, hogy miként tisztítod vagy tárolod őket, hiszen könnyedén kinyúlhatnak, bolyhossá válhatnak. A kötött pulóver mosása nagy odafigyelést igényel, most ehhez adunk pár tippet.

hirdetés

Vannak anyagok, amelyek az átlagosnál több odafigyelést igényelnek, így nem mindegy, hogy mivel, milyen hőfokon tisztítod, és az sem, hogyan pihenteted őket a szekrényben. A kötött ruhadarabok egyértelműen ebbe a csoportba tartoznak. A legfontosabb, hogy alaposan csekkold a címkét, hiszen ettől függ az is, miként érdemes mosni az adott ruhadarabot.

A ruhákban található belső címkén mindig feltüntetik az anyagösszetételt, és azt, hogy hány fokos víz érheti. Ezek az utasítások termékenként eltérőek lehetnek, így mindig alaposan böngészd át az információkat.

Kötött pulóver mosása

Bizonyos kötötteket betehetsz a mosógépbe – ilyenek például a pamutból készült pulóverek -, ezeket alacsony hőfokon, kímélő programon nyugodtan tisztíthatod. Amikor kivetted a gépből, fektetve hagyd száradni őket, így megőrzik a formájukat. A kasmír- és gyapjúpulóvereket azonban érdemesebb kézzel mosni.

Ne dörzsöld, inkább csak alaposan nyomkodd át őket, és csavarás helyett a lavór vagy kád széléhez nyomva passzírozd ki belőle a vizet. A víz ne legyen túl meleg vagy hideg, egyik sem tesz jót a gyapjúnak. Mosópor helyett használj folyékony mosószert, mert a szemcsék nem oldódnak fel rendesen, és durván beletapadhatnak a szálakba. Csöpögő, víztől elnehezült pulcsit soha ne akassz fel vállfára, mert elnyúlik a szabása.

A kényes kelmék megfelelő programon bekerülhetnek a masinába is, ám maximum 30 Celsius-fokos vízzel érintkezhetnek, és jó, ha kifejezetten kasmírmosószert használsz, mely megakadályozza, hogy sprőddé, bolyhossá váljon az anyag.

Nem árt, ha egy kupacba gyűjtöd a kötött holmikat – külön a világosakat, külön a színeseket, majd újabb adagba a sötéteket – és színeik szerint összeválogatva, együtt teszed be őket a gépbe. Erre azért van szükség, mert, ha nehezebb anyagokkal – például farmerral, vagy bármilyen kapcsos, cipzáras ruházattal – dörzsölődnek össze, kihúzódhatnak a szálaik, esetleg kibolyhozódhat a felületük.

Szárítás

Bár a szárítógépek nagyon népszerűek manapság, és vannak olyan masinák, amelyek mosnak és szárítanak is egyszerre, mégsem ajánljuk, hogy a kedvenc kötött pulcsidat géppel szárítsd. A hő hatásásra összemehet a ruhadarab, gyerekméretű pulóvert pedig nyilván nem szeretnél.

Ahhoz, hogy megőrizzék az alakjukat, érdemes fektetve szárítani a finom kreációkat, ahelyett, hogy kiakasztanád őket. Vizes állapotban óvatosan megnyújthatod a pulóvereket, akkor, ha úgy látod, hogy megváltozott az alakjuk.

Bolyhosodás

A kötött ruhadarabok betegsége a bolyhosodás, ami előbb vagy utóbb bekövetkezik. Viszont késleltetheted a folyamatot, ha kifordítva, mosózsákba téve mosod a szvettered. Így a finom kis szálak tovább maradnak a helyükön. Ám, ha megtörtént a baj, akkor egy használt borotvával nagyon óvatosan megpróbálhatod leszedni az apró gombolyagokat. Fontos, hogy a borotva ne legyen éles, így nem fogod megsérteni az anyagot.

Tárolás

Bár az üzletekben is sokszor vállfán lógnak a szvetterek, ezt mégsem javasoljuk. Az anyag így deformálódhat és megnyúlhat, ami idő előtti leselejtezést fog eredményezni. Ezért érdemesebb összehajtva tárolni a pulóvereket. Már az is eléggé bántja a szemet, amikor a boltok soraiban vállfával átszúrt kreációkat látni. A finom kötésű kelmén könnyebben átbújik a vállfa hegyes vége, és bizony képes lyukat ütni rajta.

Kinyúlt pulóver

A helyes mosás ellenére megtörténhet, hogy az évek során egyszerűen kinyúlik, vagy formáját veszíti a kötött pulóver. Ilyenkor megpróbálhatod magasabb hőfokon kimosni, hátha összébb megy. Ám ekkor sem érdemes túl meleg vízzel érintkeznie, hacsak nem akarsz apró szvettert. Természetesen ez nem garancia a sikerre, pusztán megpróbálkozhatsz vele, új pulóver esetén semmiképp sem ajánljuk.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés