A koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de különböző felületeken, így a ruházaton, cipőn, táskán is megtapadhat. A gyakori és alapos kézmosáson kívül még akad néhány óvintézkedés, amit megtehetsz saját magad, és mások védelmében.

hirdetés

A koronavírus viselkedési rendszerét jelenleg még vizsgálják, így nincsenek pontos adatok arról, hogy laboratóriumi körülményeken kívül meddig marad életképes bizonyos felületeken. Az eddigi tapasztalatokat összevetve annyit már tudni lehet, hogy különféle tárgyakon, így a ruházaton is képes megtapadni, ám a felülettől is függ, hogy órákig, vagy napokig marad fertőzőképes.

Bár a vírus elsősorban cseppfertőzés útján terjed, ebben a helyzetben nem árt fokozottabb figyelmet fordítani a használati tárgyak fertőtlenítésére – beleértve a telefont is – hiszen kézzel érintkezve könnyen bejuthat szájba, orrba, szembe.

Ezért is ajánlják a gyakori és alapos kézmosást, valamint a társas érintkezés minimalizálását. A legjobb védekezés természetesen, ha otthon marad az ember, amíg tombol a járvány, de még ebben az esetben is előfordulhat, hogy muszáj elszaladni a boltba, patikába.

Akiknél pedig nem megoldható a home office lehetősége, továbbra is kénytelenek emberek közé menni, esetleg tömegközlekedési eszközöket igénybe venni. Ilyenkor még jobban oda kell figyelni a higiéniai előírásokra, hiszen senki nem tudhatja, hogy amerre járt, korábban megfordult-e fertőzött személy.

Milyen óvintézkedéseket tehetsz, hogy a ruhákról ne terjedjen tovább a koronavírus?

Sok vizsgálat zajlik annak kapcsán, hogy a vírus meddig marad életképes különféle felületeken. A Harvard Healt publikációja alapján, a keményebb anyagokon könnyebben elél, mint mondjuk a puhább szöveteken, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne tapadna meg rajta. Ráadásul nem minden textil- és anyagtextúra egyforma tulajdonságú, így amíg biztosat nem tudunk, a legjobb, amit tehetünk, ha körültekintően bánunk a ruháinkkal, kiegészítőinkkel, amiket nem csak otthon viselünk.

A legalapvetőbb óvintézkedés természetesen az, ha gyakrabban mosod a ruháidat, és nem viseled többször egymás után ugyanazokat a holmikat, amikben korábban kint jártál. Érdemes elkülöníteni az előszobában egy kis területet, ahová leteszed a kabátodat, táskádat, cipődet, miután hazaérkeztél.

Nem árt könnyen tisztítható, műbőr vagy lakkbőr táskával közlekedned, aminek sima a felülete, illetve jól bírja az alkoholos fertőtlenítő géleket. A háztartási felületek tisztítására alkalmas fertőtlenítő törlőkendők jól működnek bizonyos bőrhatású anyagokon, kipróbáltuk lakkozott felületű táskán is, nem tett kárt benne. A valódi bőr sajnos kiszárad, berepedezik, ezért kényesebb ilyen szempontból, az erősebb szerektől tönkremehet.

Amint beérsz a lakásba, nem árt rögtön átöltözni, a levetett ruhádat pedig egy jól zárható szemeteszsákba vagy zacskóba gyűjteni. Ez azért fontos, hogy ne dobáld le itt-ott a lakásban, ne terítsd a széktámlára, mint máskor, mert így megelőzhető, hogy az esetlegesen rákerült fertőzött cseppek átjuthassanak más szövetekre, anyagokra.

Azokat a ruhákat, amiket nem otthon viselsz, nem javasolt a többi szennyes közé begyűrni, így, ha nem tudod azonnal kimosni, jó megoldás lehet a bezacskózás. A fertőzött légúti cseppek idővel kiszáradnak a felületen, ezáltal inaktiválódhat a vírus. Csak ugyebár, az a kérdés, hogy ez mennyi idő alatt történik meg? Erre vonatkozóan, a WHO jelenlegi jelentései alapján még nincsenek egyértelmű adatok.

A cipőket is érdemes gyakrabban áttörölni, megsúrolni. A bőrcipőt most jobb hanyagolni, mert az állandó tisztítással tönkreteheted. A valódi bőrt ugyanis nem érheti víz, és csak speciális felülettisztítókkal kezelhető. A műbőr több mindent kibír, de persze nem kell túlzásokba esni. Cipősúroláskor lehetőleg viselj gumikesztyűt, azután fertőtlenítsd a csapot és alaposan moss kezet.

Ruhák hőkezelése, fertőtlenítése

Legyen szó bármilyen vírusról, a fertőzés megelőzése érdekében a ruhákat célszerű magas hőfokon mosni. Nyilván, ezt nem minden ruhanemű viseli jól, ezért a jelenlegi helyzetben kicsit fifikásnak kell lenni, vagyis nem árt eleve olyan ruhákat viselni, melyek a címkéjük alapján a 40-60 Celsius-fokos mosást is kibírják.

Érdemes még a fémfelületekre is – cipzárak, gombok – nagy gondot fordítani, mosás előtt alkoholtartalmú tisztítóval áttörölgetheted őket. Az ékszereket is jobb otthon hagyni, de ha van olyan, amit állandóan viselsz – jegygyűrű, fülbevaló – azoknak a tisztításáról se feledkezz meg.

A fertőtlenítésre javasolt klór- és fehérítőtartalmú vegyszerek a ruhaanyagok nagy részét roncsolhatja, ezért csak olyan textilekhez használd őket, melyeknek a címkéje zöld utat enged az efféle kemikáliákhoz. Kaphatóak azonban kíméletesebb mosószeradalékok, melyek baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkeznek, illetve kézi- és gép mosáshoz egyaránt adagolhatóak.

Mivel a kabáttól egyelőre nem tudunk megszabadulni, arra is gondot kell fordítani. A kényes darabokat most jobb a szekrényben pihentetni, hiszen a mosásuk gondot jelenthet. A gyakran áttörölhető dzsekiknek jelenleg jobb hasznát veszi az ember, különösen, ha kénytelen gyakrabban kimozdulni. Tömegközlekedéskor nem árt eldobható gumikesztyűt viselni, és ügyelni arra, hogy a dzseki mandzsettája ne érintkezzen a kapaszkodókkal.

A vasalás most a hőkezelés miatt kaphat nagyobb jelentőséget. Nyilván, nem minden ruhanemű vasalható magas hőfokon, ezt a művelet előtt mérlegelni kell. Előtte azonban a ruhákat minden esetben ki kell mosni.

Összességében, a legjobb védekezés a megelőzés, vagyis a vásárlások során is érdemes kerülni a másokkal való érintkezést. Bár a tárgyakon egy darabig életképes lehet a vírus, csak úgy juthat be a szervezetbe, ha azokat tapogatva, kézmosás nélkül az arcodhoz, szádhoz, szemedhez nyúlsz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés