A tavasz beköszöntével aktuális probléma, hogy mit kezdjen az ember a vastag, téli ruhákkal. Legtöbbünknek komoly fejtörést okoz, hogy miként tegyük el őket a legpraktikusabban.

Sokan élnek kis lakásban, ahol különösen nagy gondot jelent a ruhák tárolása, de még a nagyobb gardróbbal rendelkezők sem szívesen nyúlnak bele a téli, kötött pulcsiba, mikor épp a kedvenc tavaszi szettjükért kutatnak. Ám nemcsak a kényelem és a helyspórolás szempontjából lényeges a ruhák elpakolása, fontos figyelni arra is, miként tesszük azt.

Láthatatlan biológia

Elisabeth Rose, brit anyagtárolási szakértő szerint az első és legfontosabb lépés a ruhák elpakolásának előkészítésében a mosás. Ha szabad szemmel nem is látható, a tisztának vélt, egyszer felvett ruhaneműn is ételmaradványok és egyéb szennyeződések lehetnek. Ez biztosan vonzani fogja a kártevő bogarakat, előidézve ezzel az anyag károsodását, elsötétedését.

A helyes tárolás

Második lépés a szortírozás, anyag szerint, az egyes matériáknak ugyanis más-más igényeik vannak. Nem tanácsos egyszerre túl sok ruhát összezsúfolni sem, hiszen a varrást roncsolhatja, a cipzár és gombok pedig tartós bemélyedéseket okozhatnak kedvenc darabjainkon.

A doboz vagy a fiók alját, ami a tárolásra elő lett készítve, pamutanyaggal kell leborítani. Fontos, hogy soha ne érintkezzen az anyag közvetlenül a tároló felületével, mert ez is kárt okozhat. Célszerű a vállfát elkerülni, különösen az olyan nehéz anyagnál, mint a gyapjú, de a gyöngyökkel díszített ruhaneműnek sem tesz jót.

Főként az egyszerű, drótos vállfa teheti tönkre a ruha anyagát és formáját, ha viszont mindenképpen elkerülhetetlen a használata, a vastag vállrésszel kialakítottat érdemes megvásárolni, mert ez jobban elosztja a súlyt. Nemcsak a tárolófelület alját, de a ruhát is érdemes lezárható pamutzsákba csomagolni: erre jól használható egy kiszanált párnahuzat is. A szöszösödés kivédésére pH-semleges pamutzsákot válassz.

Molylepkék ellen

Nem árt elkerülni a vegyi rovarirtó szereket, helyettük szagtalan, biológiailag lebomló spray-t használj, amit nem közvetlenül a ruhára, hanem a tárolótérbe kell fújni. Ez a módszer nagyon jól véd a gardrób legádázabb ellenségével, a molylepkével szemben. Jó megoldás lehet még a feromoncsapda is, ami nemcsak elkapja a kártevőt, de mozgásának megfigyelésére is kiváló.

Optimális környezeti tényezők

A megfelelő hőmérséklet szinten tartása is alapvető: inkább legyen hideg, mint meleg. Az ideális hőmérséklet 18-22°C között van, az ennél magasabb hőmérséklet árthat, mivel a biológiai aktivitás nagyobb. Csakúgy, mint az élelmiszereknek, a ruhaneműnek is árt, ha szélsőséges fényviszonyoknak, hőnek, párának van kitéve. Az egészséghez hasonlóan a ruha tárolásánál is leginkább a megelőzésen van a hangsúly, így a fenti szabályokat betartva sokáig hordhatóak maradnak a legkedvesebb darabok.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés