A fehér edzőcipő tisztítása sok praktikát igényel, de egy kis leleményességgel nehézségek nélkül megoldható. Adunk néhány remek tippet!

hirdetés

Bár elég kényes darab, sokan választják a vakítóan fehér edzőcipőt, mert szinte mindenhez passzol, és évek óta a divat nagy kedvence. Ám az a tény, hogy könnyen koszolódik, némiképp háttérbe szorítja sokoldalú kihasználhatóságát, hiszen nem megfelelő tisztítás mellett még egy nyarat sem bír ki beszürkülés nélkül a népszerű lábbeli.

Ahhoz, hogy mindig ropogósan újnak nézzen ki, nem árt bevetni néhány mosási praktikát, de érdemes figyelembe venni a cipő anyagösszetételét, hiszen mindegyik fajta másfajta tisztítási eljárást bír el. A fehérség megőrzéséhez, és a foltok eltávolításához is tippet adunk!

A fehér edzőcipő tisztítása nem olyan bonyolult, mint hinnéd: így varázsold újjá!

A gyöngyvászon, valamint a vászon és gumi kombinációjú cipők előnye, hogy megfelelő hőmérsékleten jól bírják a gépi mosást. A tökéletes eredményért azonban előkezelésre is szükség lehet. Mielőtt bedobnád a tornacsukát a mosógépbe, szappanos vízzel súrold át a foltos, elszíneződött részeket.

Folttisztítóval a ragyogó fehérségért

A vászonkötésű szövetek és recés gumitalpak texturált felületéhez a fogkefe a legalkalmasabb eszköz, amely a lyukacsos részekbe is be tud nyúlni. Makacs foltok esetén a klórmentes, univerzális folttisztítók jöhetnek szóba, különösen azok a formulák, melyek speciális összetételük révén aktív oxigénmolekulákat hoznak létre, ezáltal mélyen behatolnak a szövetbe.

 

Praktikus spray kiszerelésben is kaphatóak, így csak befújod a cipő anyagfelületét, átdörzsölöd, és már mehet is a mosásba. Drága folteltávolítók helyett szódabikarbónát is használhatsz: meleg vízzel keverd össze pasztaszerűvé, azután vidd fel a lábbeli szövetborítására.

Az előkezelt cipőt tedd mosózsákba, vagy régi párnahuzatba, és lazán tekerd körbe törölközővel, hogy amikor a mosógép dobjának csapódik, ne sérüljön. Maximum 30 Celsius-fok legyen a víz hőmérséklete, és rövid, 30-40 perces programot válassz a tisztításra. Természetesen előtte az edzőcipő talpát is át kell súrolni. Szárító programot ne használj, mert az feloldhatja a talpat rögzítő ragasztóanyagot.

Tippek műbőr cipőhöz

A műbőr cipő felülete könnyen megtörik, ezért soha ne tedd mosógépbe. Langyos vizet keverj össze egy kis mosószerrel, vagy samponnal, és puha fogkefével, vagy cipőkefével tisztítsd meg a beszürkült, foltos területeket.

A fogkrém tökéletesen alkalmas a gumiborítások fehérítésére, hiszen behatol a legapróbb repedésekbe is. Csak nyomd rá a fogkefére, dörzsöld át vele a recés részeket, azután vizes törlőruhával tisztítsd meg. Hasonló hatást érhetsz el körömlakklemosóval, ha beszürkült a tornacipő gumiszéle.

Folteltávolítás velúr és nubuk cipőn

A velúr és nubuk sneakerek a legkényesebbek abból a szempontból, hogy nem tűrik jól a vizet, ezért nem ajánlatos átsúrolni őket. A legjobb, ha hagyod rászáradni a sarat, majd puha ronggyal lesepred a lábbeli felületéről. A megmaradt foltokat cipőradírral távolíthatod el, melyek cipőboltokban, vagy divat- és bőráru üzletekben is kaphatóak.

Speciális cipőkezelők

Ma már rengeteg cipővédő, és tisztító termék közül válogathatsz, sőt, olyan szerek is akadnak a piacon, melyek a fehér edzőcipők újjávarázsolását támogatják. Sok blogger kipróbálta már a Kiwi Whitener cipőkrémjét, ami megújítja a bőr, vinyl és vászon sportcipők anyagának fehérségét. Ez a szer vegyi szaküzletekben, illatszer webáruházakban és hipermarketekben is elérhető.

A márkás sportcipőkhöz tisztítókészletet is vásárolhatsz szivaccsal, tisztítóhabbal és ápoló kefével. Ezek többnyire a lábbelit árusító márkaüzletekben megvásárolhatóak, éppúgy, mint az impregnáló szerek, melyek megnövelik a cipők víztűrő képességét, ugyanakkor bizonyos szintig a port és a szennyeződéseket is taszítják.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés