Nem csak a fényes felületű, könnyed ruhadarabokat, hanem az ötvenes-hatvanas évek sikkjét is magába foglalja a nyári selyemdivat, amely a magyar tervezők kollekcióiban éppúgy tetten érhető. A mindennapok kényelmét szolgáló nőies nadrágoktól kezdve a lenge szoknyákon át egészen az alkalmi ruhákig terjed a trend, a fényűző luxushatást keverve a letisztult eleganciával.

hirdetés

Akár eredeti, akár kevert szálas, vagy művi selyemanyagról van szó, a most begyűrűző trend lényege a nőiesség és a kifinomult harmónia, amely játékos részletekkel, divatos és egyedi mintázatokkal, élénk színekkel, valamint letisztult fazonokkal egyaránt megteremthető. A fényes anyagok – mint amilyen a szatén és a légiesen könnyed selyem, vagy poliészter-selyem – idén nyáron különösen nagy szerepet kapnak, ezek a fényes felületű, hűvös tapintású, a testet szellősen körbeölelő, lágy esésű textíliák kényelmes viseletet és fényűző megjelenést biztosítanak nyáron.

A selyemdivat már tavasszal megkezdte térhódítását, de a nyár folyamán számítani lehet arra, hogy tovább nő a népszerűsége, hiszen, ahogy a magyar tervezők kollekcióiból is kitűnik, visszahozza a klasszikus sikk elemeit, amelyek jól keverhetőek a modern stílusjegyekkel. Az alkalmi ruhák terén és a mindennapi öltözékekben egyaránt a nőies formák kiemelése, valamint az elegáns összhatás kerül hangsúlyba, ha ehhez hozzáadjuk a könnyed és fényes anyagok játékát, egy egészen különleges stílusvonal bontakozik ki előttünk.

Fókuszban az extra nőies selyemdivat: a magyar tervezők csodás tippeket adnak hozzá

A fényes anyagú daraboktól az alacsony termetű és nőies sziluettel rendelkező nőknek sem kell ódzkodnia, noha a feltűnő csillogás könnyen szélesítheti az alakot, a szolid vízfényű, lenge anyagok, különösen, ha előnyös szabásokkal találkoznak, épp ellenkezőleg működnek, lágyítják a vonalakat és szépen tagolják az alakot. Nagyszerű példákat hoztunk erre!

Katti Zoób

A márka tervezőjétől, Zoób Katitól már megszokhattuk a klasszikus elegancia elemeit, amelyek minőségi anyagokkal és kortalan, időtálló fazonokkal emelik a nőiesség fényét. A Katti Zoób 2024-es tavaszi-nyári kollekciójában nagy hangsúlyt kapnak a selyem-twill anyagból készült nőies ruhadarabok, amelyek megidézik a régmúlt idők stílusjegyeit, mégis annyira maiak könnyed vonalvezetésükkel és finom mintázatukkal.

Képek: HFDA / The Sparkle Content.

 

Ebben a csinos, selyem-twill pöttyös ruhában bármelyik nő úgy érezheti magát, mintha egy hatvanas évekbeli filmből lépne elő, miközben tökéletesen illeszkedik a mai sikkhez.

A cikcakkban futó minta, a lágyan ringatózó anyag és a nőies fazonkialakítás egyöntetűen előnyösen formálja és nyújtja az alakot, ugyanakkor ez a könnyed ingruha még egy városi séta során is eleganciát és riviérahangulatot csempész a megjelenésbe.

A pöttyök és csíkok nagy szerepet kapnak az idei tavaszi-nyári kollekcióban, a szellős, járáskor lágyan ringatózó selyemanyagok pedig tovább fokozzák a nőiességet.

Képek: HFDA / The Sparkle Content.

Petite Anita Janik

A Petite Anita Janik márka indulásakor az alacsony nőket célozta meg a kis méretű darabok tervezésével, viszont ma már egy szélesebb kört fed le. A tervező, Janik Anita nemrég egy új kategóriával szélesítette a méretskálát, amelyre különösen nagy az igény azoknak a nőknek a szempontjából, akik nem számítanak kifejezetten magasnak, de nem feltétlenül alacsonyabbak az átlagnál, viszont méreteik, arányaik eltérhetnek a hagyományos konfekcióméretektől.

Képek: Petite Anita Janik.

 

Ennek jegyében hazánkban először vonultak divatbemutatón a márka módszerén alapuló innovatív kategóriában 160 és 169 cm közötti tall-petite modellek is. Az áprilisban bemutatott tavaszi-nyári kollekció ruhaméreteiben szemmel láthatóan nagy volt a szórás, egészen 32-től 40-es méretig terjedt a ruhadarabok szabáskialakítása.

A fényes szaténokban és nőies fazonmegoldásokban gazdag nyári repertoárban jelent meg először a Petite Anita Janik első egyedi tervezésű printje, amely vízhasználat nélkül, fenntartható technológiával, úgynevezett szublimációs textilnyomással született.

Képek: Petite Anita Janik.

 

A mintaelem alapja a márka logójának kezdőbetűjéből kiindulva született, melyet a márka társalapítója, Dajkó György tervezett egy új, még fejlesztés alatt álló termékvonalhoz. A Petite Pattern kollekció minden darabjában megjelent részben, vagy teljes egészében az egyedi tervezésű mintázat, amely még különlegesebbé teszi a fényes felületű anyagokat.

Balra a márka tervezője, Janik Anita látható. Képek: Petite Anita Janik.

 

Az új kreációk stílusában tetten érhető a hatvanas évek hangulata, ugyanakkor letisztult, modern fazonkialakításokban keverednek a retró és kortárs divatelemek. Ezek a nőies szabások jól példázzák, hogy magasságtól függetlenül bárki viselhet fényes kreációkat. A nőies vonalak megfelelő hangsúlyozásával ugyanis a legkevésbé sem szélesítik vagy nyomják össze az alakot, ez az optikai hatás abszolút elkerülhető abban az esetben is, ha színes, mintás darabokról van szó.

Mero

Merő Péter kollekciói az időtlen elegancia és a klasszikus nőiesség szempontjai alapján épülnek fel. A MERO divatmárka tavaszi-nyári darabjaiban a színpadi csillogás és a letisztult vonalvezetés éppúgy felfedezhető. A tervező kreációi túlmutatnak a trendeken, hiszen az időtálló divatkorszakok stílusjegyeit tükrözik, és a kifinomult nőiességre fektetnek nagy hangsúlyt.

Képek: HFDA / The Sparkle Content.

 

A magyar márkára jellemző a nőies formák, a derékív kiemelése, ám alkalmi, elegáns fazonjai mesterkéltség nélkül fokozzák a női vonzerőt. A nőiesség fókuszba helyezéséhez a finom, különleges anyaghasználat éppúgy hozzájárul, így a nyárra tervezett darabok esetében éppúgy nagy szerepet kapnak a fényes felületű, karakteresebb és lágyabb esésű anyagok.

Bár most ismét középpontba került, a selyemdivat abszolút időtálló, amely túlmutat a trendek változásán, erre mutatnak rá a magyar tervezők nőies kollekciói is, amelyek „örökzöld” darabokat kínálnak.

Kiemelt képek: HFDA / The Sparkle Content, Petite Anita Janik.

Cikkfotók: HFDA / The Sparkle Content, Petite Anita Janik.

  • Megosztás:
hirdetés