Vannak olyan kimerítő napok, melyek keresztülhúzzák a rendszeres sportra való törekvésünket. Ezek a nyújtó gyakorlatok segítenek ellazulni, illetve új erőre kapni.

Egy fárasztó, hosszú nap után, különösen, amikor az izomláz is gyötör minket, könnyebben mondunk nemet a soron következő, betáblázott testmozgásra. Ha ez elég gyakran előfordul velünk, szép lassan elmaradozhatnak az edzések.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a kimerült test számára nem feltétlenül a teljes nyugalmi állapot és a tévé előtti tespedés a leghasznosabb. Amikor bemerevednek az izmok, fáj mindenünk, és beáll a nyakunk, bármennyire is fáradtnak érezzük magunkat, az elalvás is nehezebben megy.

Ilyenkor érdemes lazító, relaxáló jógagyakorlatokat végezni, melyek megnyújtják, és kimozdítják görcsös merevségéből az izomzatot, ugyanakkor pihentetően hatnak a szervezetre. Az alábbi, tízperces feladatsor könnyű pózokból áll, melyek a földön fekve végezhetőek. Futóknak is ajánlott, mert segít enyhíteni a hosszútávfutás okozta térdfájdalmat.

Szerintünk azok számára szintén megfelelő levezetést jelenthet, akik csak ritkán edzenek egy héten, a hirtelen fizikai megterhelés után pedig többnyire ülőmunkát végeznek. Ilyenkor az izmok lassabban regenerálódnak, és több nyújtást igényelnek. Elalvást segítő, mindennapi stresszoldásként éppúgy jól működik ez a kezdőknek szánt feladatsor, melynek rendszeres vagy időnkénti gyakorlásával bárki hamarabb visszatérhet a megszokott sporttevékenységéhez.

  • Megosztás:
hirdetés