Bár a téli időszakban többen választják az edzőtermet, mint az uszodát, az utóbbinak is megvan a varázsa és a hatása. Az úszás növeli az ellenálló képességet, remek hatással van a szív- és érrendszerre, kíméli az ízületeket, és akkor is megéri ezt a mozgásformát űzni, ha a fogyás az elsődleges cél. Ebben az esetben azonban nem mindegy, hogyan zajlik az edzés. A zsírégetéshez nem elég lubickolni az uszodában, kemény távokat kell letolni az úszógumik ledolgozásához.

hirdetés

Az úszás remek mozgásforma, amely fantasztikus hatással van a szervezetre. Kíméletesen bánik az ízületekkel, nem terheli azokat, miközben a szív- és érrendszert sem túráztatja. Alaposan felpörgeti az anyagcserét, csökkenti a stresszt, kikapcsol és megnyugtat, eközben pedig bónusz gyanánt az alakot is szépen formálja. Javítja az állóképességet, megedzi az immunrendszert a téli nyavalyákkal szemben, javítja a tüdőkapacitást, és mindezt úgy, hogy nem kell tartani a fokozott izzadástól vagy térdfájástól.

A legtöbben maximálisan tisztában vannak az úszás előnyeivel. Az már kevésbé egyértelmű, hogy fogyás esetén érdemes-e ezt a sportot választani. Az abszolút kijelenthető, hogy ez a mozgásforma hatékonyan segíthet a zsírégetésben, azonban kizárólag abban az esetben, ha jól felépített, tudatos, rendszeres edzésként épül be a mindennapokba.

 

Az úszás is segíthet, ha fogyás a cél

A kalóriadeficit a legfontosabb

Habár a legtöbb szakértő alapvetően a kíméletessége, illetve a szervezetre gyakorolt remek hatásai miatt ajánlja az úszást, a fogyásban éppúgy segíthet. A kalóriadeficit gyakorlatilag bármilyen mozgásformával elérhető, csak az a nem mindegy, hogy milyen formában valósul meg az edzés. Legyen szó bármilyen tornáról, ha az ember lánya lagymatagul, ellazázva csinálja végig a feladatsort, abszolút hatástalan lesz a mozgással töltött idő, legalábbis a zsírégetés szempontjából biztosan.

Való igaz, hogy az úszás nem feltétlenül a legjobb választás, ha a felesleges kilók leadása a cél. Látványosan formálja az alakot, tónusos izomzatot farag, ám a zsírégetéshez kicsit többre van szükség szimpla úszkálásnál. Ennek ellenére sikeres változás érhető el vele, ám egy jól felépített diéta, rendszeresség és kitartás nélkül a várva várt eredmény sajnos garantáltan elmarad majd. A fehérjében, rostban és tápanyagokban gazdag, egészséges összetevőkből felépülő étrend minden sportforma esetén kiemelt szerepet játszik a fogyásban, ezt az úszás mellett sem szabad félvállról venni.

A kalóriadeficit azt jelenti, hogy akkor fogyunk, ha kevesebb energiát viszünk be annál, mint amennyit elégetünk. Ám veszélyes dolog félreértelmezni, ugyanis nem koplalásról, vagyis a szervezet kiéheztetéséről van szó. A napi fizikai aktivitásunktól, illetve életkorunktól és alkatunktól is függ, hogy naponta mennyi kalóriára van szükségünk.

1200 kalóriánál kevesebbet fogyasztani nem csak veszélyes, hanem fogyás szempontjából is hatástalan. Ugyanis a kályha sem melegít, ha nincs benne elégethető fűtőanyag, tehát ahelyett, hogy felgyorsulna az anyagcsere, inkább lelassul, a szervezet pedig pánikszerűen raktározni kezd. A kalóriadeficit pedig nem csak az étkezés átformálásából áll, az egyharmadát ugyanis testmozgással kell elérned.

Ha valaki rendszeresen úszik, azonban csekély erőbedobással, bizony-bizony a visszájára sülhet el. Biztosan te is érezted már, hogy ha hosszabb ideig vízben mozgolódsz, farkaséhség tör rád, ezzel szemben egy kiadós futás vagy kardióedzés után nem érzel késztetést, hogy teljesen lerabold a hűtőt.

A vízben való mozgás több szempontból is más, elsősorban a felszínen kell tartanod magad, ami szintén kivesz az emberből, de energiát szív el az is, hogy hűvösebb közegben sportolsz. Míg kardiózás közben felhevül a test, az úszómedencék hűvös vízében, különösen, ha lassú tempóban úszunk, a testhőmérséklet leesik. Könnyű tehát abba a hibába esni, hogy hiába sportolsz rendszeresen, visszaszeded a leadott kilókat. Éppen ezért tudatosan, jól felépített úszásedzésekkel kell elősegíteni a zsírégetés beindulását.

 

Lehet vele zsírt égetni?

Sokan előnyként említik az úszással kapcsolatban, hogy elkerülhető általa az izzadás. Logikusabban átgondolva a zsírégetés szempontjából ez inkább hátrány, semmint előny. Persze ez nem jelenti azt, hogy a hideg víz gátolná az úszógumik ledolgozását, csupán nehezítő tényező egy szárazföldi kardióedzéshez képest.

Az életkor, a testsúly, valamint a leadni kívánt felesleg mértéke igencsak sokat nyom a latban, habár leginkább abban a tekintetben, hogy mennyi idő múlva válik igazán látványossá a rendszeres úszás eredménye. Az idő múlásával csökken az izomtömeg, lassul az anyagcsere, így a pluszkilók bizony-bizony nehezebben moccannak meg. Ennek ellenére vannak az edzéssel kapcsolatban bizonyos alapszabályok, amelyeket kortól függetlenül érdemes szem előtt tartani, ha a zsírégetés a cél.

Ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, hetente több alkalommal kell ellátogatni az uszodába, a rendszerességet az idő előrehaladtával érdemes fokozatosan növelni, ahogy a vízben töltött időt is. Eleinte célszerű legalább negyven percet úszni, ami szép lassan egy órára növekedhet. Rendkívül fontos, hogy ezalatt nem csak pár hossz leúszására van szükség a felesleg ledolgozásához, gyakorlatilag megállás nélkül, egy jól eltalált ütemben kell róni a távokat. Mivel az úszás mozdulatait légzőgyakorlatokkal kombináljuk, a fogyás szempontjából ez előnyt jelenthet. A sejtek oxigénigénye megnő pár hossz leúszása után, mélyebb, koncentráltabb lesz a belégzés, ami nem csak a tüdőkapacitást növeli idővel, hanem a zsíroxidációhoz is hozzájárulhat.

Némi tapasztalat szükséges azonban ahhoz, hogy az ember eltalálja azt a pulzusszámot, amely tényleg a zsírégetést segíti. Előfordulhat, hogy eleinte túl gyors vagy éppen túlzottan lassú lesz a tempó, ám idővel mindenki ráérez a megfelelő gyorsaságra. A lényeg, hogy az az egy óra úszás valóban kemény munkával teljen, megszakítások és a feladás gondolata nélkül. Az edzés után a kellemes fáradtság jelzi, hogy a mozgás kellőképpen igénybe vette az izomzatot.

Az úszásnemek közül a gyorsúszás az, ami a leginkább elősegíti a pluszkilók leadását. Ennek ellenére a monotonitás elkerülésének érdekében célszerű váltogatni a mozgásformákat. Ez nem csupán azt a célt szolgálja, hogy az edzés ne legyen unalmas, így sokkal több izomcsoportot lehet átmozgatni, ami pedig az alakformálás szempontjából kifejezetten hasznos.

A bemelegítésről az úszás esetén sem szabad megfeledkezni, ahogy a levezetésről sem, ezeket a szakaszokat mindenképp ajánlott belekalkulálni az edzéssel töltött időbe. Kezdőként rendkívül fontos a fokozatosság, ahogy más sportoknál, úgy itt is tanácsos apró lépésekben haladni a kitűzött cél felé.

 

Látványosan formálja az alakot

Az úszás nem csak a sikeres fogyás eszköze lehet, az alakformálásban szintén jeleskedik, ha megfelelő technikával történik a mozgás. A helyes mozdulatok elsajátítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szépen definiált, tónusos izomzat épüljön. Ha valaki nem figyel a pontos, precíz kéz-, illetve lábmozgásra, könnyedén aszimmetrikussá válik a test. Sokan tartanak tőle, hogy hatalmas hátuk és széles vállaik lesznek a rendszeres úszás következtében. Amennyiben nem versenyszerűen űzik a sportot, nem kell félni a maszkulin, erőteljes vonások megjelenésétől.

Hatalmas előnye, hogy valóban izmos, lapos hasat eredményez. Noha való igaz, hogy a genetika, valamint a táplálkozás bizony-bizony beleszól a pocakon látható eredménybe, az úszás olyan alaposan átmozgatja az izomcsoportokat, hogy megfelelő étrend mellett valóban látványos átalakulás érhető el a segítségével.

Az általánosságban elmondható, hogy az úszás alaposan átmozgatja az egész testet, azonban minden úszásnem más és más területekre koncentrál fókuszáltabban. A mellúszás egyértelműen a mellkast, a karokat, valamint a hátizmokat veszi célba, ahogy a pillangó is. A hátúszás a hátizomzat mellett a hasat, valamint a combizmokat dolgoztatja meg jobban. A gyorsúszás szintén hatással van a pocakra, de a lábak karcsúsításában éppúgy szerepet vállal.

 

Összességében tehát elmondható, hogy bizony az úszás sokat segíthet a fogyásban. Akár önmagában elegendő lehet ahhoz, hogy az ember lánya ledobja a zavaró felesleget magáról. Bónuszként még tónusossá is formálja az alakot, gyönyörű, nőies izomzat építhető általa. Ehhez azonban szükség van egy remekül felépített diétás étrendre, az úszásedzések rendszerességére, valamint maximális erőbedobásra a mozgás során.

Ahhoz, hogy az úszás a fogyás eszközévé váljon, idővel célszerű emelni az uszodában töltött időt. Akár hetente három-négy alkalommal beiktatni az edzést ahhoz, hogy látványos és sikeres eredménnyel szolgáljon. Ha nagyobb mértékű fogyás a cél, s ezzel együtt a tónusos, csinos alak elérése is fontos, az úszást célszerű más edzéstípusokkal kombinálni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés