Az edzés látványos hatással van az alakra, azonban az átalakulás nem lesz azonnal érzékelhető. A blogger képeken mutatja meg a valóságot, lerántja a leplet a közösségi média áltökéletes világáról.

hirdetés

Sokan az edzés beiktatása után máris azt várják, hogy a felesleg szó szerint lerobban, miközben az alak szálkássá, karcsúvá és tónusossá válik. Különösen igaz ez a nyári időszakban, amikor mindenki gőzerővel készül a nyaralásra és a bikiniszezonra. Amikor valaki rászánja magát az életmódváltásra, eleve türelmetlenné válik, hiszen a motiváció fenntartásához eredményeket kell látnia, másként a lendület hamar lankadni kezd. Ezen a helyzeten a közösségi média csak még tovább ront, hiszen nap mint nap bombáz minket a tökéletesre retusált, izmos alkatú bloggerek fotóival, amitől az önértékelés fokozatosan csökken, a realitás pedig teljesen eltorzul.

Az életmódváltás fő alappilléreként mindig a rendszeres edzést és az egészséges étkezést említik, holott a türelem legalább olyan fontos tényező a sikerhez vezető úton. A torna beiktatásával még nem történik varázsütésre semmilyen csoda, legalább két-három hónap kemény, kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy szemmel látható legyen a fokozatos átalakulás.

 

Első körben érdemes belőni, hogy mi is a cél az edzéssel. Ha valaki a testzsírszázalékot szeretné csökkenteni és a pluszkilóktól akar szabadulni, érdemes zsírégető tornákra helyezni a hangsúlyt. Az alakformáláshoz, szálkásodáshoz azonban egészen más, lokális gyakorlatokra van szükség. A legjobb, ha az ember kombinálja a különböző edzéstípusokat, az eredmény úgy lesz igazán érzékelhető.

A csinos blogger tudatosan vágott bele az életmódváltásba, a valóságot dokumentálja a követői számára. Lerántja a leplet a közösségi média torz világáról, ezzel ad motivációt mindenki számára, aki belevág a rendszeres edzésekbe.

Az edzés után csak később jön az átalakulás

Az edzések beiktatásával sokan követik el azt a hibát, hogy azonnali változást szeretnének látni. Minden egyes aktív hét után nézegetik magukat a tükörben, hátha már vékonyabb lett a combjuk, laposabbá vált a hasuk. A helyzet azért nem ennyire egyszerű, a testnek időt kell hagyni, hogy a fokozott testmozgással elindított belső folyamatok külsőleg is látható változásokat idézzenek elő. Először csak érezni lehet az előnyeit, kiegyensúlyozottabb lesz az emésztés, több energia jut a hétköznapi teendőkre, javul az állóképesség.

A közösségi médiában rengeteg előtte-utána kép kering, amelyek alapján már akár tíz nap alatt lelapítható a kiálló pocak, valamint tónusossá, szálkássá formálható a renyhe izomzat és a vastag zsírréteg. Ezek a fotók azonban rendkívül becsapósak, a blogger erre hívja fel a figyelmet a valóságra mutató képeivel és posztjaival.

Heti öt napot edz, amitől az ember azt várná, hogy pillanatok alatt átalakul az alak. Persze a tökéletesen belőtt pózokkal valóban karcsúbbnak tűnhet a test, tulajdonképpen ez a közösségi média legnagyobb hackje, ám a valóság sokszor egészen mást takar. A test a rendszeres torna mellett sem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ráadásul a pocak formája például a ciklustól, valamint az elfogyasztott ételektől függően változik, nagyobb sóbevitel mellett a szervezet vizet tarthat vissza, ami kerekebb, puhább hasat eredményez.

Az is hatalmas hiba, ha valaki a testsúly csökkenésében méri a sikert. A blogger egy dekát sem fogyott, a teste azonban szemmel láthatóan átalakult a rendszeres tornától. Ha valaki inkább az alakformálásra helyezi a hangsúlyt és lokális edzéseket végez, teljesen felesleges méregetnie magát.

Az izom eleve nehezebb a zsírnál, így a zsírégető edzések és az erősítő gyakorlatok után nem feltétlenül kell testsúlycsökkenést várni. Ám az is igaz, hogyha az izomtömeg aránya nagyobb a testzsírénál a szervezetben, máris kedvezőbbek a feltételek az anyagcsere optimális működéséhez. A fejlettebb izomzat nyugalmi állapotban is több energiát használ el, ezért az izmok erősítése elengedhetetlen ahhoz, hogy ne következzen be a jojóeffektus.

A legfontosabb, hogy semmiképp nem érdemes irreális célokat kitűzni. Inkább apróbb lépésekben érdemes haladni, s büszkének kell lenni a kis változásokra is. Az interneten látható Insta-lányok tökéletesen kockás hasa, tónusos alakja és vékony lábai sokszor a megfelelő póznak és a retusnak, filtereknek köszönhetők. Nem szabad ehhez mérni a személyes fejlődést. Ráadásul minden test más, így ugyanazzal az edzéssel más ütemben haladhat az, aki nagyobb túlsúlytól kíván megszabadulni, mint az, aki csak izmosodni, erősödni szeretne, de alapvetően karcsú alakkal bír.

Az edzés, ha életmódváltásként tekint rá az ember, nem csak az átalakulás miatt fontos. Az alak egyre tónusosabbá válik, szépen formálódik, ám ahhoz, hogy a kitűzött cél hosszú távon megőrizhető legyen, nem szabad felhagyni a tornázással. Ez egy élethosszig tartó elköteleződés, ám mind a külső, mind pedig a jóllét szempontjából megéri a befektetett energiát.

A kitartáshoz és a motiváció fenntartásához pedig célszerű olyan bloggereket követni az Instagramon, mint Emily, aki mindenkit emlékeztet arra, hogy az internet világában bárki azt mutathatja mások felé, amit előtérbe szeretne helyezni, így nem feltétlenül a teljes képet kapjuk. A valóság sokszor közel sem olyan tökéletes, így a tükörbe nézve egyáltalán nem érdemes elkeseredni! A befektetett munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét!

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés