Jan de Villeneuve a húszas évei legelején kezdett el modellkedni, és azóta sem hagyta abba. A több mint ötven év alatt nemcsak ő, hanem a modellszakma is rengeteg változáson ment keresztül.

Jan de Villeneuve az Egyesült Államokban nőtt fel, és 1966-ben szerezte meg a diplomáját a Michigani Egyetem építészeti és formatervezési szakán. Ezt követően modellként kezdett el dolgozni, mert egy ismerőse közbenjárásával a Mademoiselle magazin felfigyelt rá, és elküldte a fotóit egy ügynökségnek.

Jan de Villeneuve a hatvanas évek végére már menő modellnek számított, aki póklábszerű pillákat viselt, mint Twiggy, és olyan nádszálkarcsú volt, hogy keskeny derekával még az akkori szigorú elvárásokat is felülmúlta. Saját bevallása szerint huszonévesen öregebbnek érezte magát a többi modell között, mint most, hiszen a hatvanas-hetvenes években a modellek jóval korábban kiöregedtek a szakmából.

A divatvilág sok változáson ment keresztül azóta: manapság sokkal elfogadóbb és befogadóbb, és mindenki számára elérhető akar lenni.

Ezért az utóbbi pár évben felértékelődtek az idősebb modellek, hiszen azt az üzenetet küldik a vásárlók felé, hogy a divat szemében a kor nem számít, hiszen az a cél, hogy az életünk bármelyik szakaszában önazonosnak, hitelesnek és stílusosnak érezzük magunkat, és ehhez nagyszerű eszközünk lehet a divat.

Sokan úgy vélik a divattervezők közül, hogy a mai idős nők nem akarnak tiszteletreméltó asszonynak tűnni, ezért egészen másképp öltözködnek, mint a korábbi generációk, mert már nem azt tartják fontosnak, hogy a megjelenésükkel mindenféle szabályrendszernek és elvárásnak feleljenek meg.

Miután a Mademoiselle magazin elindította modellkarrierjének rögös útján, Jan de Villeneuve saját maga intézte a portfólióját. William Klein fotózta le a modellt a Glamour magazin számára, és ez volt az első nagyobb modellmunka, ami bekerülhetett a portfóliójába.

Akkoriban nem volt egyszerű dolga a fotómodelleknek, hiszen előfordult, hogy saját maguknak kellett elkészíteniük a sminkjüket és a frizurájukat, és nem lőttek el több száz képet egy fotózás során. Nem volt sok lehetőség az utólagos javításokra sem, és gyakran csak kevés képkocka állt a modellek rendelkezésére, hogy igazán odategyék magukat, emiatt profibbnak kellett lenniük.

Jan de Villeneuve a hetvenes évektől kezdve többször szerepelt a Vogue és más, híres magazinok címlapján, és olyan nagynevű fotósokkal dolgozott együtt pályája során, mint Helmut Newton, Mario Testino, David Bailey, Patrick Demarchelier, Norman Parkinson vagy Steven Meisel. A felsorolás persze nem teljes, hiszen a modell számos országban megfordult egy-egy munka kedvéért.

Jan de Villeneuve sok interjúban hangoztatta, hogy úgy véli, Steven Meisel fotói nagy szerepet játszottak abban, hogy az idősebb modellekre is felfigyelt, illetve vevő lett a világ. 2015-ben a fotós az akkor hetvenéves modellről is készített egy fotósorozatot az olasz Vogue számára, aki azután érezhetően felkapottá vált, mint szenior manöken.

A Simone Rocha divatbemutatóján, 2017 februárjában, a londoni divathéten. Kép: Catwalking/Getty Images.

2017-ben a Simone Rocha kifutóján sétált végig Londonban, hamarosan pedig az S moda márciusi divatanyagában láthatjuk viszont.

Kiemelt kép: Darren Gerrish/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés