A dadus című sorozat újra és újra műsorra kerül, így a kezdetek óta sok rajongót bevonzott már. A kilencvenes évek elején megjelent széria majdnem egy évtizeden keresztül futott, és nem csak a nevetésre volt kiélezve, a divat éppúgy szerepet kapott benne. Cserfes karaktere, Miss Fine, akit Fran Drescher alakított, nem csak helyzetpoénjaival, hanem feltűnő, de roppant nőies stílusával is beírta magát a tévétörténelembe. A sorozatból egyre többen merítenek ihletet, Gigi Hadid most egy fotózás kedvéért utánozta le a mókás nevelőnő gyakran viselt darabjait.

hirdetés

A kilencvenes években számos sorozat futott, ami nagy hatást gyakorolt a divatra. Elég csak a Jóbarátokra vagy a Beverly Hills 90210-re gondolnunk. Ebbe a sorba szépen illeszkedik A dadus című klasszikus, aminek a középpontjában a komikus Miss Fine állt, aki nem mindennapi öltözékeivel is vonzotta a figyelmet.

Brenda Cooper, a széria jelmeztervezője nem fukarkodott a sikkes összeállításokkal, Fran Drescher minden részben elképesztő szerelésekben parádézott. Színes öltözékeiben gyakran felbukkantak a színes és mintás, alakkövető miniszoknyák, a szintén feltűnő kosztümök, ingek, és a derékvonalat kiemelő öltönymellények.

Ezek voltak a hétköznapibb szerelései, ám a különleges események kapcsán a feltűnő, csillogós és mélyen dekoltált estélyik is előkerültek. A főszereplő életvidám személyiségét színes-mintás, merész holmikkal domborították ki, gyakran viselt Vivien Westwood kreációkat, melyek roppant izgalmassá tették nőies eleganciáját.

A szituációs komédia a kilencvenes évek összes sikkes trendelemét felvonultatta, a divatos összképhez pedig egy csipetnyi hatvanas-hetvenes évekbeli stílusvonal szolgáltatta a pikáns fűszert. Az elmúlt pár évben felerősödött nosztalgikus divat visszahozta ezeket a sikerfazonokat, így ismét előkerültek Miss Fine szettjei, melyek manapság éppúgy inspirálóak.

A CR Fashion Book 20. Prime-kiadásának címlapsztorijához Gigi Hadid modellt kérték fel, aki pár képkocka erejéig Miss Fine bőrébe bújt. Kissé hűvösebb formában hozta a cserfes dadus stílusát, de a megjelenéséért felelős Ben Perreira nagyszerű öltözékeket válogatott össze neki. A híres francia divatszerkesztő, Carine Roitfeld felelt a kreatív munkákért, a fotózás művészeti vezetője pedig Guillaume Lauruol volt. A csodás fotókat Arthur Elgort készítette.

Gigi Hadid modern formában mutatja be a kilencvenes évek legnépszerűbb fazonjait

Miss Fine egyik kedvenc összeállítása a nőies kosztüm. A sorozat csinos, feltűnő karaktere gyakran visel színes, mintás darabot. A repertoárjából az öltönymellények sem hiányoznak. Ezek a divatelemek az idei trendekben szintén felbukkannak, ezért Gigi Hadid első szettje telitalálat.

A haja mellett sem mehetünk el szó nélkül, Fran a sorozatban sokszor dús, göndör frizurával hódít, amit legtöbbször feltupírozva vagy hatalmas kontyba fésülve visel. Gigi ezt a legendás hajviseletet is megidézte.

A magassarkúk sem maradhattak ki a fotózás repertoárjából, hiszen a színésznő feltűnő cipőkben látható a sorozatban.

A dadus öltöztetői legtöbbször extra miniszoknyát adtak a színésznőre. Ez a trend nagyszerűen illeszkedett az akkoriban futó fő divatirányzatokhoz, mivel a kilencvenes évek elején a Chanel is rövidre vágott blézerekkel, szoknyákkal jelentkezett. Egy hasonló stílusvonal idén is megfigyelhető, így a blézerruhák és miniszoknyák ismét beférkőztek az utcai divatba.

Miss Fine stílusában nem csak a kilencvenes éveket érhetjük tetten, mivel az akkori divat gyakran elevenítette fel a hatvanas évek sikerkreációit. A fehér csizma, az egyszerű szabású ruha és a hajpánt szintén erre utal. Bár ez egy kifejezetten nosztalgikus összeállítás, Gigi szettje ma is megállja a helyét.

Ha előkerül Miss Fine stílusa, akkor nem maradhatnak ki a sorból a merészebb színpárosítások sem. Az idei divat szintúgy az eleven árnyalatok és minták mixelését szorgalmazza, tehát sok ihletet lehet meríteni a sorozat fő karakterének izgalmas stílusából. A letisztultabb, monokróm öltözködés mellett az eltérő, eleven tónusok kombinálására éppúgy nagy hangsúly kerül a tavaszi-nyári szezonban, a figyelemfelkeltő variációkkal azonban nem árt a harmóniára törekedni.

A bukléból, tweedből készült szerelések szintén nagyon népszerűek idén, az efféle klasszikus anyagoknak ott a helyük a tavaszi ruhatárban, hiszen nagyon sikkessé teszik az összképet. Elegáns, bohém és farmeres szettekbe egyaránt belekerülhetnek.

Természetesen a farmer is beköszön egy pillanatra, az évtizedben nagyon mentek a komplett farmerszerelések, idén is uralhatja a megjelenést ez az anyag.

Gigi Hadid fotósorozata remekül rámutat arra, hogy a kilencvenes évek nőies fazonjai még ma is mennyire frissnek, modernnek hatnak.

 

Kiemelt kép: Jacopo Raule / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés