Bár még csak most csöppentünk bele a tavaszba, sokunk fejében már ilyenkor megkongatja a vészharangot a bikinipánik: a nyár rohamléptekkel közeledik, ideje megdolgozni kicsit a hasizmokat!

A hasfal feszesítését a legtöbb nő szélmalomharcként éli meg, mert sokan leragadnak a felüléseknél, illetve a hanyatt fekvésben végezhető, lábemelgetős gyakorlatoknál. Ezek forognak leggyakrabban a köztudatban, ha a hasizmok erősítése a cél, és valóban megedzik az izomzatot, ám nincs bennük akkora kraft, amitől a hastáji zsír leolvadna.

A hasizomtorna mellett ugyanis, elengedhetetlenek a kardió gyakorlatok, ha nem csupán a szálkásítás szerepel a terveink között, hanem elsősorban a puha, lötyögős hasi zsírpárnáktól szeretnénk megszabadulni.

Először is fel kell építeni egy tervet, hogy egy héten hányszor, illetve milyen típusú edzést végzünk. Ha például három alkalommal is belefér valamiféle mozgolódás, az egyik napra beiktathatunk aerob típusú kardió gyakorlatokat, melyek a zsírégető tartományba tornásszák fel a pulzust.

A további két napon felváltva végezhetőek az alábbi haslapító és izomerősítő gyakorlatok, melyek az egyenes, a haránt, valamint a belső ferde, és a külső ferde hasizom-csoportokat egyaránt keményen megdolgoztatják.

Ütős hasizom-erősítő edzések

A videóban négy rövid, de intenzív edzésprogram látható, melyek egyformán hatékonyak, ha feszesebb, tónusosabb hasfalat szeretnénk, röcögős zsírpárnák, és lötyögős bőrredők nélkül. Eloszthatóak négy napra is, vagy kiválaszthatjuk a két legszimpatikusabb feladatsort, és hetente kétszer, felváltva végezhetjük.

  • Az első,  ötperces mini edzés négy gyakorlatból áll: mindegyiket húsz másodpercig kell végezni, és háromszor ajánlott megismételni. Bokaérintős plank feladattal indít, majd a külső hasizmokat veszi célba az oldalkönyöklésben végezhető dinamikus plank pózzal, de hasizomból kitartott törzsfordítás, illetve hanyatt fekvésben végezhető lábemelés is szerepel benne.
  • A második edzés pulzuspörgető kardió gyakorlatokból áll, melyek egyúttal a hasizmokat is erősítik. A program öt feladatból épül fel, mindegyiket húsz másodpercig kell végezni, azután tíz másodpercet pihenhetünk. Keményen indít, terpeszbe ugrálós, válltapogatós plank gyakorlattal, utána a külső, a haránt, és az egyenes hasizmokat egyszerre erősítő mozdulatsorral fokozza a pulzusszámot, majd megint egy ugrálós plank következik, végül a törzs izomzatát használva kell megemelni a lábakat hanyatt fekvésben, és egy lazább lépegetős plank zárja az edzést.
  • A harmadik edzésprogram három feladatkörből áll. Mindegyik mozdulatsort harminc másodpercig ajánlott végezni, majd a gyakorlatok között a haladóknak tíz, a kezdőknek harminc másodperc pihenő engedélyezett. Mindegyik mozgástípust háromszor vagy ötször érdemes megismételni. Itt már jóval összetettebb tornagyakorlatokkal kell megküzdeni, melyek a karokat, a törzset és a feneket egyaránt izmosítják.
  • A negyedik edzéstípus öt feladatot vonultat fel, mindegyik mozgásformát hússzor ajánlott megismételni. Az egész kört háromszor kell végigcsinálni, olyan gyors ütemben, amennyire csak bírjuk.

A plank gyakorlatoknál különösen fontos a helyes testtartás, ezért kezdők számára érdemes először edző segítségével begyakorolni a mozdulatsorokat, hiszen egy rossz moccanás izomhúzódásokat és derékfájdalmat okozhat. Mindig csak apránként haladjunk, vagyis az állóképességünknek megfelelő erősségű feladatokat vállaljunk be, amivel még a sérülés kockáztatása nélkül meg tudunk birkózni. Nagyon fontos a bemelegítés, és a torna végeztével a nyújtásról se feledkezzünk meg.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés