Egy frissítő reggeli torna remekül elindítja a nehezen kezdődő napokat is. Nem csupán amiatt éri meg negyedórával hamarabb felkelni, mert felpezsdíti a vérkeringést és élénkítő hatással bír, ha beiktatásra kerül a mindennapos rutinba, az alakot is látványosan formálja.

hirdetés

Mind a mai napig vita tárgyát képezi, hogy a nap mely szakaszában érdemes edzeni, mikor a leghatékonyabb a testmozgás. A válasz nem olyan egyszerű, hogy lazán ki lehessen jelenteni, ekkor vagy akkor érdemes belevágni. Az számít igazán, hogy mi a cél az adott tornával. Reggeli előtt akkor érdemes mozogni, ha zsírégetés a hosszú távú terv, miközben az étkezés utáni testmozgás sokkal inkább az izomépítésre, erősítésre alkalmas.

Nem feltétlenül szükséges intenzív tornával indítani a napot, sokszor már egy alacsonyabb fokozatú edzés is elegendő ahhoz, hogy energizálóan hasson. Még egy könnyedebb edzés is beindítja az anyagcsere-folyamatokat, ami nélkülözhetetlen a fogyáshoz, súlyvesztéshez. Ezt a feladatsort akár kezdők is végezhetik, remekül nyújtja az izmokat, hosszú távon formálja az alakot, és garantáltan elűzi a kora reggeli bágyadtságot.

 

Mivel mindössze tizenöt percről van szó, könnyedén be lehet illeszteni a hétköznapokba. Otthon végezhető, így nem rondít bele a reggeli rutinba, sőt, kifejezetten felfrissít a munkakezdés előtt. Olyan mozgásformát érdemes választani az ébredés utáni időszakra, amely kellőképpen átnyújtja az izmokat. Nem véletlen, hogy a legtöbben nyújtózkodással indítják a napot. Alvás után az izmok, valamint az ízületek merevebbek, így elsőként nagyon fontos, hogy bemelegedjenek a napközbeni feladatokhoz.

Egy pár perces reggeli torna a legjobb napindító

Egyénenként eltérő, hogy kinek mikor esik jobban a testmozgás, vagy a nap mely szakaszában érzi hatékonyabbnak magát, ha edzésről van szó. Ettől függetlenül a szervezet, valamint a test is képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Sokszor a napok is besűrűsödnek, a tervek pedig másképp alakulnak, így az estére időzített edzés könnyedén elmaradhat.

Ezt úgy a legegyszerűbb kiküszöbölni, ha már reggel le van tudva a napi testmozgás egy része, így jobb közérzettel, valamint lelkiismeret-furdalás nélkül telik majd a nap. Nyilván napi negyedórányi torna még nagyon kevés ahhoz, hogy kielégítse az ember mozgásigényét, és a fogyáshoz is csak kis segítséget jelent, nem oldja meg egy csapásra a kilók leolvadását. Viszont ad egy alapot a naphoz, biztosítja a kellő rugalmasságot, így sokkal tevékenyebb és mozgékonyabb leszel. Amennyiben délután már nincs időd egy kiadós edzésre, ha teheted, próbáld ki a tempós gyaloglást, esetleg a kerékpározást az autózás vagy tömegközlekedés helyett, ezáltal még jobban növelheted az aktivitásod. A kisebb szeletekre bontott testedzés is többet ér a zéró testmozgásnál.

Amikor aktiválod az izmaidat és intenzívebben mozogsz, a szervezeted endorfint, azaz boldogsághormont termel, így egy reggeli torna akár az egész napi hangulatot meghatározhatja. Nagy eséllyel nem csupán a kedvre van hatással a korai testmozgás, a koncentrációs készséget éppúgy pozitívan befolyásolhatja. Lendületet, erőt ad a feladatok megoldásához, és szellemileg is felfrissít.

 

A léleknek szintén jót tesz, ha már kora reggel tornával indul nap. Maga a tudat, hogy ez a pár perc csak a tiéd, és törődsz a testeddel, megadja a kellő motivációt a folytatáshoz és a rendszerességhez. Ráadásul kezdetben csak felkelni nehéz, alapvetően mindenkinek több energiája van közvetlenül alvás után, így sokkal hatékonyabb lehet az edzés a reggeli órákban, mint egy hosszú, megterhelő nap végén.

A délutáni és esti tornának éppúgy megvan a maga előnye. A napközben felgyülemlő stresszt remekül ki lehet tombolni egy teljes testet átmozgató edzéssel. Sokak számára a reggeli verzió azonban kellő kiegyensúlyozottságot kölcsönöz ahhoz, hogy a munka közbeni eseményeket, a megterhelő problémákat lazán és nyugodtan kezeljék.

Mivel ez egy alacsony intenzitású, mindössze tizenöt perces feladatsor, nem kell gyors változásra számítani. Energizáló, pezsdítő hatása már egyetlen alkalom után is észrevehető, ám alakformáló hatását csupán hosszú távon fejti ki. Az edzés mellett rendkívül fontos a megfelelő étrend, valamint más, egyéb típusú, például zsírégető és erősítő tornák beiktatása a rutinba ahhoz, hogy látványos legyen az eredmény.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés