Az elmúlt pár évben sokan rákényszerültek arra, hogy otthon végezzék el a szükséges mennyiségű testmozgást. Ez azonban elindított egy pozitív folyamatot is, az edzők megragadták az alkalmat, s bárhol végezhető mozgássorozatok tömkelegét töltötték fel az internetre, így bőven van miből válogatni azok számára is, akik nem szeretnek csoportos foglalkozásokon részt venni. Bár általában az ugrálós, szuperintenzív gyakorlatok kerülnek előtérbe, melyek kifejezetten alkalmasak a zsírégetés fokozására, a mérsékelt intenzitású tornákat sem érdemes alábecsülni. Előnyeik zömében megegyeznek a pulzuspörgető mozgástípusokéval, és hosszú távon ugyanúgy szép eredmények érhetők el mind az állóképességet, mind a fogyást illetően. Ez a lépegetős edzés ideális kezdőknek!

hirdetés

Az otthoni, televízió előtt történő lépegetés természetesen nem helyettesíti a friss levegőn tett egészségügyi sétát, ám számos előnnyel rendelkezik. Ezek a mozgássorozatok nem csupán a láb izmainak átmozgatására alkalmasak, a teljes testet és a vérkeringést egyaránt alaposan felpezsdítik. Otthoni munkavégzés esetén szuper lehetőség egy röpke szünet beiktatása, aminek során könnyedén elvégezhető ez a lépegetős torna. Ezután garantáltan fókuszáltabb lesz a munka.

Minél több izmot dolgoztat meg egy torna, annál hatékonyabb, ennélfogva a mérsékelt intenzitású edzés sem haszontalan. Bár itt nincsenek kiugró, nagy erőbedobást igénylő etapok, mint az intervallumos gyakorlatsoroknál, kezdők számára ideális, mert kevésbé terheli a keringést, ugyanakkor javítja az állóképességet.

A lépegetős edzéstípusok ugyanúgy hatékonyak lehetnek, viszont tény, hogy 15 percnél jóval tovább kell mozogni ahhoz, hogy beinduljon a zsírégetés. Leginkább hosszú távon, rendszeresen végezve éri meg a fáradtságot, akár kiegészítő torna, akár állapotjavító mozgásforma gyanánt. A 15 perces program csupán kiindulópont, sok ismétlésszámmal lehet növelni az edzés idejét és hatékonyságát.

Ez a lépegetős edzés átmozgatja a teljes testet

A sejtek oxigénellátása már egy alacsonyabb intenzitású, a hétköznapi mozgásformáktól eltérő gyakorlatokat tartalmazó torna esetén is megnő, így felpörög az ellustult anyagcsere.

A megfelelően működő anyagcsere-folyamatok márpedig nélkülözhetetlenek a fogyás beindulásához. Míg a magas intenzitású edzéstípusok esetében a pulzusszám megemelkedésével és a test megnövekedett oxigénigényével érhető el, hogy a test a zsírtartalékokhoz nyúljon, a mérsékelt vagy alacsony intenzitású mozgásformáknál a fő előny az, hogy az egyén azonos tempóban hosszabb ideig bír edzeni, és nagyobb mennyiségű feladatsort tud elvégezni. Ez utóbbinál a sérülés kockázata is jóval kisebb. Vagyis kitartással ugyanaz lehet a célkitűzés, hogy ne szénhidrátot, hanem zsírt használjon a szervezet üzemanyagként.

A pulzusszám akkor emelkedik meg, ha a terhelés során a maximális fizikai teljesítményének 55-70%-át nyújtja a test, ez az érték azonban mindenkinél más. Számít, hogy ki mennyire terhelhető, hol van a tűréshatára, illetve a fizikai állapot és az állóképesség is mérvadó. Ha tehát valaki kezdőként fut neki az edzéseknek, a mozgásszegény életmód után valószínűleg a mérsékelt intenzitású testmozgást is fokozott terhelésnek fogja érezni kezdetben. Rendszeresség mellett, ahogy nő az állóképesség, érzékelhető lesz a változás, hogy kisebb terhelésre már nem emelkedik meg olyan szinten a pulzusszám.

Az alábbi lépegetős edzés további előnye, hogy nincs szükség semmilyen eszközre, így bárhol bármikor könnyedén elvégezhető a feladatsor. Nagyon fontos, hogy a torna előtt kihagyhatatlan a bemelegítés, valamint az izomcsoportok alapos átmozgatása után feltétlenül szükséges nyújtani. A videó mind a ráhangolódást, mind pedig a levezetést tartalmazza.

 

A titok a rendszerességben rejlik, valamint az étkezés úgyszintén kiemelten fontos a várt eredmény eléréséhez. Egy bizonyos idő után érdemes emelni az intenzitást, valamint variálni a gyakorlatsorokat, és ajánlott kombinálni más típusú tornákkal a várt eredmény eléréséhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés