Bár egy ideje nagy divat a natúr hatású, no-makeup makeup, melynek lényege, hogy szinte észrevétlenül hangsúlyozza az arc természetes szépségét és előnyeit, a zéró pigment alapozó egyelőre még sokak számára értelmezhetetlen. Az színtelen smink eddig csak a matt finish-t adó fixáló púdereket jelentette, ám a változás már a küszöbön toporog.

hirdetés

Színtelen kozmetikumok eddig is léteztek sminkelőkészítő primerek, szájfények, csillámok és mattító, rögzítő púderek formájában. Ezek a termékek nem csak a natúr smink alapjai lehetnek, hiszen sokoldalúan kiegészíthetik a látványos sminkeket is, ám az új szépségtrend továbbgondolta előnyeiket.

Ha abból indulunk ki, hogy az alapozók lényege a bőrtextúra javításán túl leginkább a fedés, nehéz elképzelni, hogy pigmentek nélkül ez bármiféleképpen megvalósulhat. Valójában, nem is ez az új sminkvonal célja. Elsősorban a bőr természetes megjelenését szeretné előtérbe tolni, az apró hibák minimalizálásával, és arra szeretné ösztönözni a nőket, hogy ne csupán a bőrhibák elfedése, hanem azok kijavítása legyen a cél.

A zéró pigment pont az jelenti, amit sejtet: a színtelen smink láthatatlanul javítja a bőrképet

A trend valójában már nem új keletű, hiszen a divatvilágban jó ideje nagyon népszerű az áttetsző smink alkalmazása, amely láttatni engedi a szeplőket, és messziről elkerüli a maszkhatást. Ezt az irányvonalat támogatva, rendre jelennek meg olyan innovációk az alapozók világában, melyek egyesítik magukban a primer, a színezett arckrém, és a bőrtónushoz igazodó fedés alappilléreit.

Számos olyan hibrid termék került már piacra, amely alapvetően fehér vagy színtelen, és csak a bőrre kenve aktiválja pigmentjeit, az adott árnyalathoz igazodva. Ezekkel az újításokkal szépen elkerülhető, hogy a smink elüssön a nyak és az arc találkozásánál, vagyis a lehető legtermészetesebb hatást keltse.

A Becca Cosmetics azonban tovább merészkedett ennél, és teljes kollekciót szentelt a natúr szépségirányzat szellemében. A zéró pigment termékei közül leginkább a virtuális színtelen alapozó zavarta össze a nőket, a legtöbb influenszer szinte azonnal kipróbálta. Mivel a no-makeup makeup sminkdivatnak rengeteg követője akad – amióta a hírességek is azt sulykolják, hogy a természetesség gyönyörködtet -, érezhetően nagyot ugrott a natúr bőrt ünneplő kozmetikai készítmények iránti érdeklődés.

A Hylamide Photography átlátszó alapozó hasonló elveket követ, de sokan sérelmezik, hogy valójában egy egyszerű primernek vagy boosternek felel meg, ami úgy szépíti a bőrtextúrát, hogy fénytörő szilícium-alapú prizmákkal játszik, így az apró ráncok, pórusok kevésbé válnak láthatóvá.

 

A videóból is jól látszik, hogy a színtelen alapozó előnye valójában pont az, ami a hátránya is egyben: kipihentebbé teszi a megjelenést, egyenletes bőrtextúrát eredményez, elhomályosítja és finomítja a pórusokat, illetve matt felületet biztosít, ám a foltokat, pattanásokat, bőrpírt nem fedi el. Valójában ugyanezt tudja egy jól működő primer, amire persze, éppúgy nem fontos alapozót feltenni, hiszen elég csak kevéske korrektort kenni a kritikus területekre, aztán jöhet a fixáló púder. Az eredmény nagyon hasonló.

A színtelen highlighter sokkal praktikusabb, hiszen a tolakodó csillogással ellentétben, harmatos fényt ad az arcnak, anélkül, hogy sárgás színben sziporkázó pacát képezne a bőrön. Ezekre is szép példákat hoznak a kozmetikai márkák folyékony vagy gél állagú, stift kiszerelésű, esetleg magasfényű krém formájában. Míg a gyöngyházas arcfény nem minden bőrszínhez passzol, a színtelen verziók megoldást jelenthetnek erre a problémára.

Ősszel a színes, vibráló smink mellett a natúr vonal úgyszintén markánsan megjelenik, így a pigment nélküli makeup is előtérbe kerül. A natúr trend üzenete ugyan dicséretes, de félő, hogy egy rakás olyan terméket indít el a piacon, amely feleslegesnek bizonyul, hiszen a természetes hatás egyszerűen elérhető egy jó primerrel, bőrkiegyenlítő arckrémmel, vagy átlátszó púderrel.

A két, fent említett márka nálunk csak online elérhető.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés