Zsíros bőr esetén, ha épp nem a pattanások, akkor a tág pórusok, vagy az arcbőr csillogó területei nehezítik meg a sminkelést. Ugyanez mondható el a kevert bőrtípusról, ám a probléma megoldását nehezíti, hogy nem lehet tudni, inkább árt, vagy használ a sminkfixáló spray és a primer, hiszen mindkettőnél fennáll a lehetősége annak, hogy kiszárítják a bőrfelszínt. Mindkét kategóriából kipróbáltunk egy-egy terméket!

A pattanásoktól már jó ideje elbúcsúztam, szerencsére csak kósza vendégek nálam. Egyetlen oka van annak, hogy mégis sminkelem magam, mégpedig, hogy időnként a T-vonalban csillog a bőröm. Alapozót egyáltalán nem használok, korrektort is csak nagyon ritkán, így a smink nálam gyakorlatilag kompakt púderből és színtelen fixáló porpúderből, valamint leheletnyi pirosítóból, illetve szempillaspirálból áll.

Nagyjából nincs is gondom vele, ugyanis öt perc alatt elkészül, viszont a smink tartóssága éppolyan rövidke életű, mint amilyen hamar felteszem. Erre keresem már jó ideje a megoldást, a citromos arclemosástól kezdve a mattító szérumokig. Ezek mind jók, de most szerettem volna gyorsan, már a sminkelés pillanatában megoldani a problémát.

Primer, vagy sminkfixáló spray? Számomra eldőlt, melyik praktikusabb

Korábban többféle sminkfixáló spray-t kipróbáltam, és akadt köztük olyan, amely nem szárította ki a bőröm, nem keltett ragacsos hatást, és hagyta lélegezni a pórusokat, ugyanakkor tette a dolgát, de a hatása mégsem bizonyult elég tartósnak.

Bár a megbízható házi recepteket is szeretem, azért adtam egy esélyt az Essence Instant Matt sminkfixáló spray-jének, ami ígéretesnek tűnt, hiszen természetes hatóanyagokat is tartalmaz, illetve nincsenek benne a bőr kiszáradását előidéző adalékok. Nagyon baráti az ára, 50 ml 1099 forintba kerül, így tényleg szurkoltam neki, hogy beváljon.

Sminkfixáló spray: ezt tapasztaltam egyhetes használat után

Nagyon könnyű formula, amely nem tapadós, nem kelt maszkhatást, és megfelelő használat mellett, nem töri össze a sminket. Persze nyilván az is számít, milyen vastag a festékréteg, én ugyanis a fent említett ötperces, laza sminkemen teszteltem. A szórófej finoman küldi a permetet, ami lágy vízpárának tűnik az arcon. Hamar megszárad, de ki kell tapasztalni, milyen távolságból kell fújni, túl közelről ugyanis áztatja, textúrássá teszi a sminket.

Nagyon kevés kell belőle, és öt perc után szinte látványosan megfeszíti a bőrt, viszont nem kelt kényelmetlen hatást. Kiszáradt, pirosas bőrfoltok nélkül megúsztam a használatát, az viszont rosszul érintett, hogy bármennyire spóroltam vele, nagyon hamar elfogyott. Az illata nem erős, nem tolakodó, viszont a tartósságától nem voltam hanyatt esve. A nap felénél már korrigálni kellett a sminkem, a spray napi többszöri használat után azonban már érezhetően megült az arcomon, ami olyan érzés volt, mintha maszkot viselnék.

Mattító primer: ezt tapasztaltam egyhetes használat után

A következő próbát a Rimmel London Matte Primer termékével tettem, amely a bőrfelszín kiegyenlítésével, a pórusok minimalizálásával, valamint tartós matt hatással kecsegtet. A spray-vel szemben a krémes állag nekem sokkal praktikusabbnak tűnt. Első nap az egész arcomat bekentem vele, ehhez egy borsónyi adagra volt szükségem. Nem is lehet nagyon túlzásba vinni az adagolását, mert a kiszerelés csak 30 ml-es, és 2600 forintba kerül, így a pazarlását eget verő bűnnek érezném.

Könnyű állagú, egyenletesen szétkenhető, hamar beszívja a bőr. Nem okoz kipirosodást, sem csípő érzést, sőt, nagyon megnyugtatónak találta a bőröm.

Pedig jobban szemügyre véve az összetevőket, az Essence sminkfixáló spray-jével szemben, jóval több kevéssé irritáló anyagot tartalmaz, míg az előbbi termékben csak két olyan összetevő található, ami besorolása szerint közepesen irritáló. Bár érzékeny a bőröm, az első napokban nem tapasztaltam negatív hatást.

A primerre felvitt sminkem extra tartósnak bizonyult, egészen estig megőrizte friss és matt megjelenését. A bőröm nem viszketett, nem húzódott tőle, így igazi főnyereménynek éreztem. Nagyjából öt nap használat után azt vettem észre, hogy a matt hatás megingott, enyhén kiszáradt a bőröm, így a faggyúmirigyek túltermeléssel kompenzáltak.

Pattanás nélkül megúsztam, és a bőrszárazság sem volt vészes, a hidratáló szérum egy nap alatt helyre tette. Viszont a primer már nem működött olyan flottul, délutánra a T-vonalban már átfénylett a sminkem.

Arra a következtetésre jutottam, hogy a primer praktikusabb és jobban teszi a dolgát, viszont állandó használat mellett eltolhatja a faggyútermelés egyensúlyát. Ezt úgy küszöböltem ki, hogy felhagytam a mindennapi használatával, és csak a zsírosan fénylő területekre  viszem fel. Mivel úgy mattít, hogy szabályozza a faggyúmirigyek működését, és valóban összehúzza a pórusokat, nem is szükséges minden nap alkalmazni.

A bőr még másnap is egyenletes, annak ellenére, hogy a primer a sminkkel együtt lemosásra kerül. Két-három nap kihagyás után újra jótékonyan javítja a bőrképet. Az arcom minimális sminkkel is üdébb, simább tőle.

  • Megosztás:
hirdetés