Ma már úgy érezzük, hogy az internet segítségével autodidakta módon is bármit megtanulhatunk, elsajátíthatunk. A bőrápolási szokásokat is profi szintre lehet fejleszteni, ha kicsit utánanéz az ember. A gond csak az, hogy nem mindegy, milyen forrásból informálódunk, hiszen rengeteg olyan tipp kering a közösségi médiában, ami nem szolgálja a bőrünk javát, sőt, kifejezetten ártalmas lehet. Ezek a veszélyes szépségtrendek, vagy inkább bakik, jó tanácsként terjednek a neten, de jobb, ha egyiket sem próbálod ki magadon.

hirdetés

Sokan szeretik a praktikus, kényelmes megoldásokat, így bizonyára jól hangzik számukra, ha valamilyen szépségápolási összetevő házilag is helyettesíthető, illetve egy-egy arcmaszk vagy krém otthon is kikeverhető.

Számos jó megoldásra bukkanhatsz, ha saját készítésű pakolással vagy mitesszertapasszal szeretnéd egyszerűsíteni a bőrápolási rutinodat, de sajnos sok bizarr szépségtippel vagy recepttel is találkozhatsz.

Szerencsés esetben az efféle praktikák hatástalanok, így se előnnyel, se hátránnyal nem járnak, de akadnak olyan átgondolatlan ötletek, melyek kipróbálásával a bőröd egészségét és épségét veszélyezteted. Dr. Bukola Odetundun orvos szakértő segítségével a Foreo összegyűjtötte a top öt legőrültebb szépségtippet, amelyeket jobb, ha nagy ívben elkerülsz.

Veszélyes szépségtrendek: ne dőlj be nekik!

Nagyon nem mindegy, hogy mit kensz fel a bőrödre! Ez még az üzletek polcain elérhető, bőrgyógyászatilag tesztelt termékek esetén is így van, nemhogy az otthon összeállított kencékkel. Lehet, hogy egy-egy házi bőrápolási recept csak neked nem jó, mert olyasvalami van benne, amit nem tolerál az arcbőröd, de az alábbi szépségtippek senki számára nem javasoltak, mert nagy eséllyel tönkreteszik a hámréteget, és akár az egészségedet is veszélyeztethetik!

Kémiai hámlasztás a spájzból mixelve

A kozmetikai kémiai hámlasztás mindenképpen az a kezelés, amit szakemberre kell bízni! Ilyenkor ugyanis egy speciális kémiai hámlasztó oldat kerül az arcra, az elhalt hámsejtek eltávolítására és a bőr megjelenésének javítására. A gyengédebb és a közepes erősségű kezelés általában kevésbé drasztikus, mégis biztonságosabb, ha megfelelően képzett orvos végzi.

A mélyebb hámlasztás azonban kockázatosabb, és nem megfelelően végezve súlyos mellékhatásokat okozhat. Előfordulhat, hogy az ilyenkor használatos vegyszer – fenol – allergiás reakciót vált ki, ami a szív- vagy veseműködést érintheti. Rendkívül kockázatos, ha online szerzed be az összetevőket, és a konyhában kísérletezve mixelgeted őket, mert nagyon nem valószínű, hogy pontosan ki tudod keverni a hámlasztáshoz megfelelő oldatot.

Anafilaxiás reakció is bekövetkezhet a vegyi anyagok hatására, amelyek akár életveszélyessé válhatnak. Megspórolva egy sor kellemetlenséget, javasoljuk, hogy egy jóval kevésbé rizikós megoldással próbálkozz, ami hasonlóan jó eredményt nyújthat, mégis biztonsággal.

A bolti kémiai hámlasztók kisebb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat, így otthon is biztonsággal alkalmazhatóak, persze egyetlen esetben, ha pontosan betartod a használati utasítás lépéseit.

Bőrfehérítés durva vegyi anyaggal

Felkapott szépségtrend a bőrfehérítés, aminek sokan nem járnak utána, hogy pontosan mit jelent. Egészen másról szól a pigmentfoltok és a szem alatti sötét karikák halványítása, tehát nem érdemes összetéveszteni a két műveletet.

A neten keringő szépségtipp egy speciális, fehérítőtartalmú krém használatát javasolja, ami alkalmas a bőrpír enyhítésére, a bőr tónusának halványítására és az akné utáni hiperpigmentáció megszüntetésére. Bár ezek nem tűnnek veszélyesnek, szakértők szerint nagyon is kockázatos vállalkozás a bőr fehérítése. A bőrfehérítés során a melanintermelés fokozódik, amely éppen sötétebb színt ad a bőrnek, mert így tud védekezni az ultraibolya sugarak káros hatásaitól.

Ezenkívül a legtöbb fehérítő krém tartalmaz egy hidrokinon nevű káros vegyszert, amelyet a hiperpigmentáció megszüntetésére használnak, hogy lassítsa a melanintermelést. Sajnos a hidrokinon erősen rákkeltő, és okronózist okozhat, amikor a hiperpigmentáció hatására a bőr sötétebbé válik. Ezen káros hatások következtében jelenleg a világ számos országában korlátozzák a hidrokinont tartalmazó termékeket.

Ragasztó és nem megbízható szenes maszkok

Vannak ragasztók, amik látszatra úgy viselkednek a bőrön, mint az elasztikus maszkok, de akkor sem javasolt, hogy feltedd ezeket az arcodra.

– Én is láttam a milliónyiféle fekete ragasztóval kapcsolatos hirdetést és videót a közösségi médiában mitesszerek eltávolítására, még hámlasztóként is propagálva. Az igazság az, hogy ezek a ragasztós, házilag barkácsolt krémek mitesszer eltávolítására teljesen alkalmatlanok, amit viszont okozhatnak: erős allergiás reakció és bőrszárazság – mondja Dr. Bukola Odetundun orvos szakértő.

Figyelj oda az aktív szenet tartalmazó maszkokra is. A New York-i bőrgyógyász, Ritu Saini szerint maga a szén nem problematikus a bőrön, de mindenképpen ellenőrizd az összetevőket, és nézd meg, tartalmaz-e ragasztót. Ugyanis a maszk felviteléhez használt ragasztó oldja a bőrsejteket, bőrkárosodást és irritációt okozhat. Éppen ezért csak biztonságos helyről beszerzett hámlasztó terméket használj.

Dezodor a smink alá

SOHA! Az efféle gyorsan terjedő, de szakértelmet mellőző szépségtrendek nagyon veszélyesek is lehetnek, és az alábbi meggondolatlan tipp jó példa erre. Az izzadásgátlót arra tervezték, hogy minimalizálja a hónalj izzadságát, és tuti nem az arcodra kell fújni vagy kenni! Ennek ellenére az emberek primerként kezdték használni a dezodorokat az arcbőrükön, hogy megakadályozzák a rákerült alapozó elcsúszkálását.

 

Nagyon nem jó ötlet! Ugyanis, ha izzadásgátlót kensz az arcodra, akkor valószínűleg eltömődnek a pórusok, ami mitesszerek és aknék kialakulásához vezethet. Ezenkívül a dezodorokban használt illatanyagok irritálhatják és gyulladást okozhatnak az arcbőrön.

Fényvédővel kontúrozni

Nyáron vált felkapottá a fényvédőkontúrtrend, melynek lényege, hogy az arc bizonyos területein más-más faktorszámú fényvédő krémet kell bevetni, hogy a barnulás enyhén kontúros legyen. Ezt is a közösségi média sztárjai hozták be és terjesztették el, veszélyes módon. Szerintük a 30-as és a 90-es SPF fényvédős naptejek a megfelelő helyekre kenve látványosan befolyásolják a barnulást, amelynek eredményeként természetes kontúrozás jön létre az arcon.

Ám már láthatók olyan videók is, ahol a pórul járt foltos fejű követők is megmutatják az eredményt. Dr. Bukola Odetundun orvos szakértő semmiképpen nem javasolja ezt a szépségkísérletet, mert hosszú távon akár bőrrákot is okozhat, ha nem, vagy nem megfelelően használunk naptejet. Az is fontos, hogy a naptejet többször újra kell kenni, hogy tovább kifejthesse a hatását. Tehát a kontúrozást ne a nappal akard megcsináltatni. A nap nem profi sminkes, de annál veszélyesebb a sugárzása!

 

Manapság meglehetősen könnyű különféle bőrápolási hackekkel találkozni az interneten, különösen a közösségi médiában. A legtöbb ilyen szépségtipp vírusként terjed, amitől sokan azt hiszik, hogy biztonságos, vagy otthon is ki lehet próbálni. A legtöbb bőrápoló trükk azonban a legjobb esetben is hatástalan.

Amint azt a fenti példákból láthattad, némelyik viszont potenciálisan nagyon veszélyes az egészségedre és a bőrödre. Mindig legyél tudatos, alaposan tájékozódj, és megbízható helyekről vásárolj, hiszen a saját bőrödet viszed a vásárra.

Forrás: Foreo/ Dr. Bukola Odetundun, orvosszakértő.

Képek: Getty Images.

 

  • Megosztás:
hirdetés