A koreai szépségápolási szokások alaposan rányomták a bélyegüket az elmúlt évtized bőrápolási rutinjára. Az ázsiai ország bőrápolási módszereit és kencéit óriási figyelem övezi, így a szépségtrendek is igyekeznek lépést tartani az onnan eredő újdonságokkal. A koreai irányvonal 2021-ben minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyez a természetes összetevőkre, és a hibrid termékekre.

hirdetés

A koreai tízlépéses bőrápolási rutin pár éve meghódította az egész világot. Az ázsiai nők szépségtitkait mindenki meg akarta ismerni, így sorra próbálhattuk ki az úttörőnek számító kencéket. Többek között megismerkedhettünk a fátyolmaszkkal, ami az elmúlt években alaposan beépült a rutinba. A hatóanyagok terén is tudtak újat mutatni, a csiganyálka és a méhméreg például számos K-Beauty kencében fellelhető.

Az ázsiai nők számára a bőrápolás kiemelt helyet foglal el, náluk a sminkelés is a hámréteg előkészítésével kezdődik, így nem meglepő, hogy termékeik innovatívak és hasznosak. A tízlépéses rutin kencéi tápláló összetevőket tartalmaznak, és a meghatározott sorrendnek köszönhetően a hatóanyagok a mélyebb rétegekben is ki tudják fejteni a hatásukat.

Ám a rohamos fejlődés a technikai vívmányokon túl is megmutatkozik, hiszen a koreai szépségipar minden évben képes megújulni, és valami teljesen forradalmival előrukkolni. 2021-ben a változást a rutin lerövidülésében és az új hatóanyagok megjelenésben láthatjuk.

Hagyományos növényi összetevők: a koreai bőrápolás alapjai

A koreai gyógyszerekben régóta használnak növényi összetevőket, és az utóbbi időben egyre több kencében találkozhatunk velük. A ginszenggyökér és az indiai lótusz egyre elterjedtebb, nem véletlenül. A gyógyhatású növények nyugtatják és fertőtlenítik a gyulladt bőrt, valamint késleltetik a ráncok megjelenését.

A koreai szépségápolás évek óta használja az ázsiai gázlót, amelyet csodaelixírként tartanak számon. A növény aminosavakban gazdag, ezzel elősegíti a C- és az E-vitamin felszívódását a hámrétegben. Halványítja a pigmentfoltokat és lassítja a ráncok megjelenését, így méltán van helye a szépségpolcon.

A gyógyító növények mellett a sárgarépa is egyre több készítményben bukkan fel, mivel rengeteg A-vitamint és antioxidáns tartalmaz, ezzel lassítja az öregedési folyamat látható jeleit.

Tiszta szépség kívül-belül

Egyre több márka törekszik a növényi alapú kozmetikumok előállítására. Manapság számos kemikáliáktól mentes és vegán kencével találkozhatunk. A koreai gyártók ebben is az élen járnak, és 2021-ben tovább szeretnék növelni azoknak a termékeknek a számát, amelyek csak ehető alapanyagokat tartalmaznak. Ezzel a lépésükkel tehermentesíteni szeretnék a bőrt, amely így is rengeteg toxikus anyaggal találkozik nap mint nap a légszennyezettség miatt.

A koreai nők a probiotikumokban látják a szépségük zálogát. Úgy gondolják, hogy a bőr szépségét belülről kell támogatni, ezért rendszeresen szednek vitaminokat, amelyek a bélrendszeren keresztül, közvetve fejtik ki pozitív hatásukat a bőrre. A zöld teának is nagy szerepe van az életükben, amely fogyasztva és kivonatként használva szintén hozzájárul a hámréteg épségéhez és szépségéhez.

Értékes hatóanyagok

Az elhalt hámsejtek eltávolítása már korábban is főszerepet játszott a koreai bőrápolási rutinban. Az új évben a savak kerülnek előtérbe, így a kémiai hámlasztás minden eddiginél nagyobb szerepet kap.

A koreai nők ódzkodnak a túlságosan erős, a hámréteget feleslegesen megterhelő kencéktől, ezért a hámlasztó hatású kozmetikumok is a rutinjukra jellemző finom gyengédséggel jelennek meg. A főszerep a rétegezhető kencéké lesz, amelyek csak kis koncentrációban tartalmaznak savat. Így könnyedén lehet őket vegyíteni, és a jótékony hatásukat jobban kifejtik. Az AHA és a BHA savak kíméletes kombinációja megszabadít az elhalt hámsejtektől, tisztítja a pórusokat és természetes töltöttséget, ragyogást adnak az arcnak.

A retinol valódi nagyágyú a szépségápolásban, ezért továbbra is a top összetevők között találjuk meg. A koreai nők rutinjának szerves részét képezi az öregedésgátló termék, ami nem terheli meg túlságosan a bőrt, mégis hatékonyan veszi fel a küzdelmet a nem kívánatos ráncocskákkal és szarkalábakkal. 2021-ben itt az ideje, hogy kipróbáljuk!

Minimalizmus és hibrid bőrápolás

A tízlépéses bőrápolási rutin hatékony, ám valóban sok időt vesz igénybe. Manapság a nők az egyszerűsítést tartják szem előtt, ám a puha és ápolt hámrétegről mégsem képesek lemondani. Ezért a gyártók olyan kencéket fejlesztettek ki, amelyeket könnyebben lehet felcserélni, esetleg kihagyni a rutinból vagy másik termékkel helyettesíteni. Ezzel lerövidül az arcápolásra szánt idő, ám az értékes hatóanyagokat mégsem kell nélkülözünk.

A rövidebb rutin alapjai a természetes összetevőket tartalmazó kencék, amelyek rendkívül sokoldalúak, afféle hibrid termékek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos lépeseket, például a mindennapi arcmaszkot kihagyhatjuk, hiszen a szérum és a hidratáló gazdagabb értékes hatóanyagokban, így az egyik simán helyettesítheti a másikat, mert többfunkciós.

A koreai bőrápolás tehát tovább fejlődik, és hamarosan újabb innovatív termékek sorakoznak majd a polcunkon. A természetes összetevők vannak a fókuszban, amelyek nem terhelik meg túlzottan a modern életmód miatt egyébként is stresszes hámréteget. A koronavírus-járvány hatására minden eddiginél fontosabb lett az arcápolás, hiszen a védekezésre használt maszk csupán az egészség megőrzését szolgálja, de a bőrnek már nem annyira kedvez. A hibrid termékek pedig a sminkelés terén is megjelennek, melyek már nem csak a bőrhibák elfedésére alkalmasak, hanem a hámréteg ápoltságát is megalapozzák, persze csak kiegészítés gyanánt.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés