A szem alatti sötét karikák öregítő hatással bírnak, hiszen nyúzottá teszik a fizimiskát, amitől az egész kinézet fáradtnak, elgyötörtnek tűnik. A bőrön átütő makacsabb foltokat még a szuperhatékony alapozók, korrektorok sem képesek ízlésesen eltakarni, csupán korrigálják a szemkörnyéki területet. Egyetemes bőrápolási szabály, hogy jobb kezelni, mint takargatni a hibákat, és ebben az esetben is akad jól bevált hatóanyag, mint például a K-vitamin, ami hosszabb távon képes a problémát orvosolni.

hirdetés

A szem alatti sötét karikák hátterében legtöbbször nem állnak egészségügyi okok, ám ennek ellenére nem túl esztétikusak. A kékes, lilás vagy fekete foltokhoz sokszor táskák is kapcsolódnak, melyek sokkal nyúzottabbnak mutatják a megjelenést, és öregebbé, fáradtabbá teszik a tekintetet.

Az ügyes házi praktikákkal csökkenthetőek a foltok: jó megoldás lehet például, ha jégkockát, vagy hideg kanalat teszel a szem alatti területre. A különféle tápláló kencék is segíthetnek, ám érdemes óvatosan felvinni a termékeket, hiszen a bőr itt kifejezetten érzékeny, és az erős mozdulatok miatt elveszítheti rugalmasságát, és megnyúlhat. A jól felvitt sminkkel úgyszintén könnyen korrigálhatsz, ám ez sem tartós megoldás.

A K-vitamin elősegíti a bőr megújulását

A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadás szabályozásában, valamint elősegíti a májműködést és a szervezet méregtelenítő funkcióit, de emellett a bőrre is jó hatással van, így egyre több kencében találkozhatsz vele. Zsírban oldódó vitamin, ami főként a zöld leveles zöldségfélékkel pótolható, de például a tejben is megtalálható. A K-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, kiváló gyulladáscsökkentő, és a véralvadásban egyaránt szerepe van. Elősegíti a sejtek újratermelődését, regenerálódását, illetve részt vesz a hámképzésben.

A K-vitamin javítja a sebgyógyulást, segíti a vérlemezkék összetapadását, jó hatással van az érrendszerre, és támogatja a kollagénszintézist. Mivel enyhíti a gyulladást, a felületi sérülések után hamarabb regenerálódik a bőr. Antioxidáns hatással bír, ezért képes blokkolni a szabad gyökök romboló hatásait, ezáltal hozzájárul a sejtek anyagcseréjéhez, illetve megakadályozza a kollagénrostok idő előtti lebomlását.

Viszlát szem alatti táskák és sötét foltok!

Bár a K-vitaminnak rengeteg hasznos tulajdonsága van, az igazán látványos hatást a szem alatti területen fejti ki. A vitamint tartalmazó kencék hosszabb távon mérséklik a sötét karikákat, így a hámréteg újra a régi fényében ragyoghat. Világosítja a területet, eltünteti az elszíneződéseket, így idővel mérséklődnek, megszűnnek a foltok. Ezt a tulajdonságát a K-vitamin hajszálerekre gyakorolt hatásával kötik össze a szakértők, valamint azzal, hogy szabályozza és elősegíti a véralvadási folyamatokat.

Ám a vizsgálatok eddig nem mutatták ki egészen biztosan, hogy a résztvevők sötét foltjai a K-vitamintól tűntek volna el. A tesztidőszak alatt emuolajba áztatott párnákkal kezelték az érintett területeket, amelyen volt kávé, illetve K-vitamin. A végeredmény egyértelműen látványos lett, de a kutatók véleménye nem egyezett, mivel a koffein úgyszintén hatásos a karikák ellen.

A K-vitaminnak nincsenek mellékhatásai, így bárki nyugodtan kipróbálhatja az összetevőt tartalmazó kencéket. Fogyasztása esetén azonban már érdemes körültekintőbbnek lenni: vérzékeny betegek, valamint véralvadásgátló gyógyszert szedők sem vihetnek be belőle túl nagy mennyiséget. A véralvadásra gyakorolt hatása miatt, ha fennáll a vérrögképződés esélye, akkor érdemes konzultálni egy szakorvossal. A bőrre felkent K-vitamin általában csak kis mennyiségben szívódik fel, illetve nem jut olyan mélyre, hogy negatívan befolyásolhatná a véráramlást.

A K-vitamin gyakran megtalálható a szemránckrémekben, és nagyszerűen alkalmazható sötét karikák ellen. Érdemes naponta kétszer használni, a valóban látványos eredményért. Ha még hatékonyabbá szeretnéd tenni, akkor kösd össze más bőrszépítő összetevőkkel. A koffeintartalmú kencék jó alternatívának minősülnek, ám a retinol vagy az árnika úgyszintén szóba jöhet. Ezek a hatóanyagok még jobban felerősítik a K-vitamin hatását, a foltok hamarabb eltűnnek, és ragyogóvá válik a kinézet.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés