A retinol az egyik legjobb anti-ageing összetevő, ami egyre több nőnek kerül be a rutinjába. Bár egy nagyon hatékony formuláról van szó, nagy a kockázata az irritációnak, erre hivatkozva pedig egy egészen új megoldást dolgoztak ki a TikTok önjelölt szépségtanácsadói. Bőrgyógyász reagált a felkapott beautytrendre, elmondása szerint nem érdemes bedőlni az úgynevezett retinolszendvicsnek.

hirdetés

A retinol talán az egyik legnépszerűbb hatóanyag. Nagyon erős anti-ageing hatással rendelkezik, ezért a szakemberek már a húszas évek közepétől javasolják a használatát. Ugyanis ilyenkor kezd el lassulni a bőr természetes kollagéntermelése, így minden segítségre szükség van. Ám mivel egy kifejezetten erős összetevőről van szó, ezért a használata után előfordulhat irritáció, bőrpír vagy esetleg bőrszárazság, ami akár bőrkárosodáshoz is vezethet.

Új őrület kering a retinol használatával kapcsolatban: így reagált rá a bőrgyógyász

A TikTokon az utóbbi időben tömegével jelentek meg a különféle sminktrükkök és bőrápolási tanácsok. Tény, hogy rengeteg hasznos praktikát leshetsz el egyes beautyguruktól, de azért nem árt fenntartásokkal kezelni az újdonsült praktikákat. Akadnak olyan tanácsok, melyek több kárt okoznak, mint hasznot, ezért, mielőtt kipróbálnád a legújabb szépséghacket, mindenképp olvass utána a hatóanyagoknak, metódusoknak.

 

Ezúttal a retinol került fókuszba a közösségi felületen, az elmúlt hónapokban rengeteg videó jelent meg az összetevő előnyeiről. Egy új módszer is szárnyra kapott, melynek lényege, hogy a retinol két réteg hidratáló közé kerül, ezzel minimalizálva az irritáció kockázatát. Elsőként hidratálót kell felvinni a megtisztított arcra, majd jöhet a retinol és ismét az arckrém.

Annyira felkapott lett az ötlet, hogy kirobbanása óta már rengetegen kipróbálták a retinolszendvicset, pedig nem is annyira eredményes, mint ahogyan az elsőre gondolnánk.

A retinolszendvics felejtős: hatékonyabb, ha így kerül fel

A retinolszendvics lényege, hogy a dupla réteg hidratáló megakadályozza az irritációt, pirosságot és bármilyen más tünetet, ami az összetevő használata után jelentkezhet. Ám ezzel együtt a hatékonysága csökken, vagyis ilyenformán felesleges a használata.

Az amerikai Harper’s Bazaar megkérdezett egy bőrgyógyászt az új őrület kapcsán, aki kifejtette, hogy miért nem hatékony a retinolszendvics. A hidaratáló lezárja a bőrt, a benne található anyagok pedig megakadályozzák, hogy az összetevő kifejtse a hatását. Voltaképp pénzkidobás az egész.

 

Miután a bőrgyógyász eloszlatta a tévhiteket, röviden elmagyarázta, hogy milyen a jó retinoltartalmú készítmény. Mivel mindenkinek más a bőre, így eltérőek az igények, ám az a legfontosabb, hogy megtaláld a hozzád leginkább passzoló kozmetikumot. Ha félsz az esetleges szárazságtól, irritációtól, akkor válassz olyan hidratálót, ami nem tartalmaz retinolt.

Nem kell a retinolnak minden nap felkerülnie, bőven elég, ha hetente két vagy három alkalommal viszed fel az arcbőrre. Fontos, hogy csakis megtisztított bőrfelületre kerülhet fel, így fejti ki leginkább a hatását.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés