A retinol manapság az egyik legnépszerűbb hatóanyag. Sokan rajonganak érte, mivel verhetetlen, ha bőrfiatalításról, feszesítésről van szó. Ám nem veszélytelen, ugyanis szárító, bőrirritáló hatással is rendelkezik, ezért nagyon fontos, hogy mivel kerül párba.

hirdetés

Mit tud a retinol?

A retinol a retinoidok családjába tartozik, és A-vitamin-származék. Bőrszépítő tulajdonságokkal rendelkezik, ám a retinolsavval ellentétben nem tiszta molekula, így a bőrben lévő enzimek alakítják át retinolsavvá, ezért sokkal gyengédebb.

Mivel nagyon erős anti-ageing hatása van, ezért méltán népszerű összetevő a szépségápolásban. Serkenti a kollagéntermelést, erős antioxidáns, ezáltal blokkolja a szabad gyökök romboló hatását. Gyorsítja a bőr természetes megújulását, ezért bevethető pigmentfoltok, pattanások utáni hegek ellen.

A retinol tehát valóságos nagyágyú, ám sajnos nem veszélytelen a használata. Érzékeny bőrrel, rosaceával vagy más bőrbetegséggel rendelkezőknek nem ajánlott a használata, mivel csak rosszabbodhat tőle a bőr állapota. A hatóanyag emellett bőrszárazságot okozhat, ami irritálttá teheti a hámréteget, ezáltal fokozottan érzékennyé válhat a napfénnyel vagy a környezeti stresszel szemben.

 

Ezt a hatóanyagot még a nem érzékeny bőrtípussal rendelkezőknek is csak úgy ajánlott használni, hogy először kis dózisban alkalmazzák. Ez lehet egy 0,1-0,2 %-os oldat. Alacsonynak tűnhet, de erős összetevőről van szó. Az első használat előtt mindig egy kisebb bőrfelületen érdemes tesztelni, ha nem tapasztalsz elváltozást, akkor alkalmazhatod az arcodon.

Fontos, hogy a retinol fényérzékennyé teszi a bőrt, így csakis este szabad bekerülnie a rutinba, és kötelező mellé fényvédőt használni. Nem szabad naponta felkenni, mert az könnyen bőrkárosodáshoz vezethet. Már a gyengéd formulák is látványos eredményt garantálnak, ám a terméken látható használati utasítást minden esetben szükséges betartani.

Ezzekkel ne keverd

Bár a retinol egy viszonylag jól kombinálható hatóanyagnak számít, vannak összetevők, melyekkel mégsem szabad keverni. Ilyenek például a kémiai hámlasztók. Az AHA- és BHA-savak rendkívül hasznosak a bőrápolásban, ám a retinollal együtt már túlságosan soknak számítanak. Kiváló sejtmegújító anyagok, de fokozott érzékenységet válthatnak ki. Megnő a bőrkiszáradás esélye, és az erős fényérzékenység kockázata.

A C-vitamin szérumok szintén nem alkalmazhatóak együtt a retinollal, ám ebben az esetben már nem annyira szigorúak a szabályok. Pár nap eltéréssel felkerülhetnek a kencék, ám a bőrnek mindenképpen szüksége van pihenésre. Egy gyengébb retinolt nyugodtan kiegészíthetsz egy 10%-os C-vitamin oldattal, ám egyszerre sosem szabad őket felkenni, csak eltérő napokon, mivel együtt irritációt, fokozott bőrszárazságot okozhatnak.

A hialuronsav és a retinol a tökéletes páros

Mivel a retinol bőrszárazságot okozhat, ezért érdemes olyan hatóanyaggal kombinálni, ami serkenti a bőr vízmegtartó képességét. Ilyen például a hialuronsav. A neve csalóka lehet, ám a valóságban az egyik legjobb hidratáló, hiszen a saját molekulaméretének a többszörösét képes megkötni a nedvességből a bőrben. Ezért kiváló hidratálónak számít, gátolja a bőr kiszáradását, serkenti a kollagéntermelést, és hozzájárul a fiatalosabb, üdébb kinézethez.

A hialuronsav és retinol nagyszerűen kiegészíti egymást, két nagyágyúról van szó, így érdemes őket egyszerre használni. Jó megoldás lehet, ha a retinolos szérum után kerül fel egy hialuronsav-tartalmú hidratáló. A két hatóanyag együttes használatától teltebb, puhább, simább és hidratáltabb lesz a bőr.

A hialuronsav segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát és gátolja a bőrszárazságot. Ezért remekül pótolja a retinol hiányosságait, együtt pedig egy kifejezetten hasznos duót alkotnak.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés