Ha rád tör a nassolás vágya, édességek helyett inkább különféle magokat csipegess. Nem csupán a teltségérzetet növelik – és ezáltal csökkentik a farkasétvágyat -, hanem esszenciális zsírsavaiknak köszönhetően a bőrnek is jót tesznek, illetve egy-egy stresszesebb időszakban minimalizálják a belső feszültség káros hatásait. Az olajos magvak nem feltétlenül okoznak újabb pattanásokat.

hirdetés

 

Ezek a magvak nem csak elképesztően finomak, hatékonyan küzdenek a ráncok ellen

Az olajos magvak nagyon egészségesek, és nem csak az emésztésnek tesznek jót, hanem belülről táplálják és ápolják a bőrt. Rengeteg olyan tápanyagban bővelkednek, melyek bőrszépítő hatással rendelkeznek. Bár olajosságuk miatt a zsíros bőrtípusú embereknek csak mértékkel javasolt a fogyasztásuk, az tévhit, hogy fokoznák a gyulladásokat a pattanásokra hajlamos bőrben.

Sőt, mivel többségük cinket, B-vitaminokat, valamint E-vitamint és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, erősítik a hámréteg ellenálló képességét, valamint javítják a sejtregeneráló folyamatokat. Az esszenciális zsírsavak például beépülnek a sejtmembránba, és javítják a bőr rugalmasságát. Emellett részt vesznek a szaruképződésben, és nem hagyják, hogy elszökjön a nedvesség a bőrszövetekből.

Gyulladáscsökkentő hatással szintén rendelkeznek, így az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a szép bőrhöz, és az öregedés jeleinek lassításához. Mivel ezek a magvak értékes antioxidánsokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak a zsírsavakon kívül, kifejezetten hatékonyak ráncok ellen, sőt, a diétának is jó kiegészítői lehetnek.

A pisztácia hozzájárul a ráncok megelőzéséért folytatott küzdelemhez

A pisztácia fogyasztása vitamin- és antioxidánstartalmának köszönhetően jelentősen hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, így a hűvös évszakok elérkeztével érdemes beépíteni a jól átgondolt étrendbe, akár tízórai vagy uzsonna formájában.

E-vitamin-tartalma kimagasló, amivel segíti a sejtek regenerálódását, ezáltal késlelteti a bőröregedést. Rendszeres fogyasztásával nem csupán a ráncok megjelenését odázhatod el, hanem a bőröd vízmegtartó képességét is javíthatod. A-vitaminban úgyszintén bővelkedik, amivel éppúgy hozzájárul a ráncok megelőzéséhez, hiszen védelmet képez olyan hatások ellen, amelyek a kollagénrostok felbomlásával járhatnak.

C-vitamin-tartalma sem elenyésző, így a ráncok megelőzésében valóban fontos szerepet játszik a pisztácia, hiszen ez a vitamin jelentősen hozzájárul a kollagéntermeléshez. B-komplex vitamintartalmának köszönhetően serkenti a mikrokeringést a bőrben, ezáltal egészséges, ragyogó arcbőrt eredményez. A hámrétegen gyakran nyomot hagyó napkárosodás mértékét is csökkentheted azáltal, ha gyakran szemezgetsz ebből a magból.

A pisztácia mértéktartó fogyasztása nem okoz újabb pattanásokat, a közhiedelemmel ellentétben. Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, ami nem csupán a ráncok kialakulását lassítja, a gyulladásos bőrbetegségek és pattanások előfordulását is jelentősen csökkenti.

Tökéletes kiegészítője lehet a diétának, ám nem feltétlenül úgy, ahogy gondolnánk. Energiatartalma igencsak magas, így nagy mennyiségben fogyasztva inkább hizlal. Azonban ezt a tulajdonságát kihasználva csupán néhány szem fogyasztásával is jelentősen növeli a teltségérzetet, így bárkit átlendít a nassolás iránti vágyakozáson és a gyakori éhségérzeten.

A kesudióval nem csak a bőr szépségéért tehetsz

A kesualma végén található mag a saját kategóriájában szinte garantáltan elvinné az első helyezettnek járó címet. Számos ásványi anyagot tartalmaz, vitamintartalma elképesztően magas, így az őszi-téli szezonban kiemelten ajánlott a fogyasztása.

Azok számára, akik lassú sebgyógyulást tapasztalnak, különösen ajánlott a kesudió fogyasztása, hiszen magas C-vitamin- és cinktartalmával jelentősen javíthatja az arcbőr állapotát.

E-vitamin-tartalma kimagasló, ez az antioxidáns pedig eljut a bőr zsírosabb rétegeibe is. Ezeken a területeken nagyobb mennyiségű kollagén található, így az egységes, egészséges és ragyogó arcbőrhöz jelentősen hozzájárul a kesudió fogyasztása.

B2-, B3- és B6-vitaminban egyaránt bővelkedik ez a magféle, melyek csökkentik az olyan tüneteket, mint a bőrszárazság és a fakó arcszín. Valamint tágítják az apró érhálózatokat, aminek köszönhetően az arcbőr legfelsőbb rétegeibe is elegendő vér jut el, ez a folyamat pedig nagyban segíti a bőrgyógyulást, ami aknés  és ráncos bőr esetén különösen előnyös lehet. B-vitaminjainak köszönhetően a szemkörnyéki puffadtság ellenszere lehet a kesudió, hiszen ez a vitaminforma remekül kezeli a felhalmozódott folyadékot, így hozzásegíti a szem alatti területet a lappadáshoz.

A kesudió nem csupán a bőrt varázsolja hihetetlenül ragyogóvá, a hajápolásban is fontos szerepet játszik. Réz- és vastartalmának köszönhetően a frizura csillogóbbá, erősebbé válhat, ami a száraz, hideg időben cseppet sem hátrány.

Hozzájárul a sikeres diétához is, hiszen a fogyás egyik alapköve a megfelelően működő emésztés, amire kifejezetten serkentőleg hat a kesudió. Ebből adódóan érdemes beépíteni az étrendbe, és rendszeresen fogyasztani abban az esetben, ha az illető meg szeretne szabadulni pár plusz kilótól.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés