Minden nő álma a tökéletesen tiszta, puha, ragyogóan egységes arcbőr. Sokan rengeteget tesznek nap mint nap azért, hogy megszabaduljanak az esztétikailag zavaró bőrhibáiktól. Azonban a mitesszerek elleni kencék és csodakrémek használata mellett olyan hétköznapi hibákat követhetünk el, amik hosszú távon ronda pattanásokhoz vezethetnek, még egy jól átgondolt arcápolási rutin mellett is.

hirdetés

Pár gyakori hiba, ami csak újabb pattanásokhoz vezet

Agresszív intervenció

A boltokban kapható mitesszertapaszok rendszeres alkalmazása, valamint a pattanások nyomkodása csak további problémák megjelenéséhez vezet. Hasonló ördögi kört indít el az erősebbnél erősebb pattanás elleni kencék halmozása is, hiszen felborulhat a bőr pH-értéke, valamint meggyengülhet a védőréteg.

Fényvédő használata csak a nyári, tűző napsütésben

A fényvédő használata nem csupán nyáron kötelező. Bőrünk a hideg és borús napokon éppúgy ki van téve a káros UV-sugárzásnak, így mindenképp fontos segíteni ilyen típusú termékekkel arcbőrünk védekezőképességét. A sérült bőrfelületen sokkal hamarabb jelennek meg nem kívánt, esztétikai hibák és pattanások. Különösen azért, mert a káros UV-sugarak hatására megszaporodhatnak a bőrben a sejtromboló hatással bíró szabad gyökök.

Hámlasztani, vagy nem hámlasztani: ez itt a kérdés

A bőr megújulásának elősegítése nagyon fontos lépés a megfelelő, egészséges bőrszerkezet fenntartásához. A pattanások kialakulásának megelőzését célzó arcápolási rutin szerves részét képezi a hámlasztás is.

Azonban tény, hogy a túlzásba vitt szalicilsav és más egyéb, kémiai hámlasztást segítő összetevők használata csak tovább ronthat a helyzeten. Ez hosszú távon dehidratálja a bőrt, ami a nem kívánt esztétikai hibák, pattanások megjelenéséhez vezet.

Forró vízzel történő arcmosás tusolás közben

A forró vizes zuhany valóban jóleső érzés egy fárasztó nap után, azonban a lazító szeánsznak káros következményei is lehetnek, ha az arcnak is jut belőle. A túlzottan meleg vízzel történő arcmosás csökkenti a bőrfelszín természetes olajtartalmát, és így az egészséges szintet megzavarva hosszú távon pattanások megjelenéséhez vezethet.

Elfelejtett kézmosás és a ritkán cserélt törölköző is pattanásokhoz vezet

Sokakkal megesik, hogy arcmosás előtt, illetve az arcápolási rutint megelőzően elfelejtenek kezet mosni. Ezzel rengeteg szennyeződés kerülhet az arcbőrre pusztán egy véletlen miatt, aminek a következménye újabb pattanások megjelenése lesz.

Ugyanez igaz a törölközőhasználatra is. Fontos, hogy a rutin bevezetésével ki kell választani egy kisebb méretű darabot, amit csak és kizárólag az arc területén használunk. A cseréléséről sem szabad megfeledkezni, a törölköző anyagrostjai között ugyanis összegyűlnek az elhalt hámsejtek, valamint a baktériumok is könnyen elszaporodnak benne. Tilos a kézmosáshoz vagy fürdéshez bejáratott törölközőt alkalmazni az arc tisztítása után.

Amikor az erős, káros hatóanyagok véletlen kerülnek az arcra

Nők sokasága követi el azt az egészen egyszerű hibát, hogy hajmosás közben, a sampon öblítésekor hagyja, hogy a hab lefolyjon az arcbőrön is. Érdemes hátradöntött fejjel leöblíteni a hajat, hogy az arc ne érintkezzen ezekkel az erős anyagokkal, melyektől sokkal szárazabbá válik, ezáltal újabb pattanások jelennek meg rajta.

A smink mindent IS elfed

A minőségi sminktermékek használata nem okoz kárt az arcbőrnek, de a nap végi alapos tisztítás ebben az esetben is nagyon fontos. Ahogy a sminket is csak tiszta, előkészített bőrre szabad felvinni. A legtöbb nőt érzékenyen érinti, ha sebek, pöttyök éktelenkednek az arcán, így érthető módon kézenfekvő megoldásként választják a bőrhibák elfedését.

Ez azonban nem a legjobb döntés, legalábbis nem szolgálja a bőrfelszín gyorsabb regenerációját, sőt, további gyulladásokhoz vezethet. A magas fedésű alapozók több rétegben való használata, majd nem megfelelő lemosása miatt a bőr nem jut levegőhöz, a pórusok eltömődnek, sőt, a kencékben lévő olajos anyagok irritálhatják is a gyulladt puklikat. A sebekbe bejutó festék lelassíthatja a gyógyulási folyamatot, hiszen baktériumok elszaporodását okozhatja, különösen, ha agyonhasznált és nem tiszta ecsettel kerülnek fel.

Számos figyelmetlenség vezet pattanásokhoz, hiszen nem csak belső hormonális változások és emésztési zavarok esetén alakulhatnak ki, a külső hatások éppúgy hozzájárulhatnak a kellemetlen problémához.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés