Bár a divat egyre nyitottabb a természetességre, nehéz levetkőzni a közvéleményt évek óta formáló sztereotípiát, miszerint az őszülő haj egyenlő az öreges kinézettel. A korai őszülés ugyan mindenki számára ismert és nyilvánvaló, ám a régi beidegződés még mindig az időskorral kapcsolja össze az ezüstös tincseket. Cova Burasuko 2020-ban kezdte el fotózni deres lenövését, azóta szinte teljesen megszabadult festett hajszínétől.

hirdetés

Átalakulásának dokumentálásával egyetlen célja volt csupán, hogy bizonytalanságában megtudja, ezüstös tincsekkel is lehet-e nőies és vonzó, vagy végleg befellegzett üde megjelenésének. Kétségekkel vágott bele, de ma már imádja természetes frizuráját, ami festés nélkül gyönyörű, ezüstös árnyalatban játszik. Az őszülő haj ma már hozzátartozik stílusához, nem változtatott semmit a sminkelési szokásain, és nem váltott feltűnő frizurafazonra, mégsem tűnik idősebbnek a koránál.

 

Cova Burasuko nem divatblogger, stílustanácsokat sem ad, és nem tekint magára testpozitív aktivistaként, csak mert hozott egy döntést, és megszabadult a hajfestés béklyójától. Kemény belső csatát vívott magával, hogy elfogadja, és harmincas éveiben felvállalja korán őszülő tincseit. Bár régóta kacérkodott a gondolattal, hogy hagyja lenőni a festéket, csak akkor mert belevágni, amikor a járványhelyzet idején lelassult az élet.

Nem tudta, hogyan fogja érezni magát, milyen irányba változik meg a külsejéről, megjelenéséről alkotott képe, ezért a biztonság kedvéért mindig tárolt otthon hajfestéket, ha egy idő után kellemetlenül érezné magát a bőrében.

 

Még őt is meglepte, hogy végül nem csábult el, hétről hétre, hónapról hónapra egyre jobban tetszett neki, ahogy az ezüstös fényű szálak felbukkantak a festék alól. Kezdetben volt nehéz számára, amíg nagy volt a kontraszt a vörösesbarna hajszín és az őszbe hajló lenövés között. Azt a folyamatot viszont imádta, ahogy egyre egészségesebbé és egyedibbé vált a frizurája.

Az őszülő haj egyenlő az öreges megjelenéssel? A 35 éves nő rácáfol erre

Az ősz lenövését fotózgató Cova Burasuko sok követőt szerzett magának az Instagramon egyéni projektjével, de nem emiatt dokumentálta lassú átalakulását. Ő is, mint a legtöbb nő, akit a korai őszülés érint, úgy érezte, hogy belekerült a hajfestés ördögi körébe, amelyből nagyon nehéz kiszállni. Hozzá hasonlóan valószínűleg sokan tapasztalják, hogy a festéstől a speciális ápolásig ez egy időigényes és emiatt gyakran megterhelő munka, nem beszélve az állandó költségekről.

 

A legtöbb nő – még azok is, akik nem beszélnek róla – idővel eljut odáig, hogy feltegye magának a belülről feszítő kérdéseket. Miért csinálom? Magamért vagy mások visszajelzése miatt? Hány évesen szabadulhatok meg a hajfestéstől anélkül, hogy mások idősebbnek gondolnának a koromnál? Ötven vagy hatvan? Biztos, hogy addig festetni szeretném a hajam? Tudnám szeretni magam ősz frizurával? Vonzó lehetek lenőtt tincsekkel is? Tényleg ennyire meghatároz engem mások véleménye?

Minden bizonnyal Burasuko is végigzongorázta az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, mígnem egy napon elhatározásra jutott. Amint belevágott, és kitette magáról a fotókat az Instagramra, rögtön szembesült azzal, hogy mennyi nő jár hasonló cipőben.

Attól a pillanattól kezdve úgy érezte, hogy a képeivel támogatást nyújthat mások számára, akik még a bizonytalanság szakaszában járnak, de belül már az ősz hajuk felszabadításának gondolatát érlelgetik.

Nem akar senkit meggyőzni, viszont szívesen bátorítja azokat, akiket már csak egyetlen kérdés választ el a cselekvéstől: megéri?

Amióta nem festeti a haját, hosszabbra növesztette frizuráját, ugyanis sokkal egészségesebbek a tincsei, nem kopik el olyan hamar a végük, így nem kell állandóan lenyesni pár centit a fazon aljából.

Felszabadultabbnak érzi magát, már nem kell folyton azon izgulnia, ha valamilyen eseményre vagy utazásra készül, hogy lesz-e ideje a hajfestésre, nem pont akkor bukkannak majd elő a deres szálak.

Az őszülő haj egyik előnye, hogy a deres tincsek nem csak beszárítva, ondolálva mutatósak, az ezüstös szálak szinte messziről ragyognak, így egy szimpla, hétköznapi frizurával is nagyon esztétikus hatást kelthetnek, amennyiben egészségesek és jól ápoltak.

Két és fél év után őszülő haja ezüstös fényben ragyog, ő pedig úgy véli, ettől különlegesebb a megjelenése. Szerintünk csodás átalakuláson ment keresztül, és gyönyörű lett a végeredmény.

Kiemelt kép: Getty Images.

Képek a cikkben: Getty Images, @losdibujosdecovachan/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés