A hideg hónapok különösen nagy kihívást jelentenek a bőr számára, csakúgy, ahogy nekünk is, az arcbőrnek is alkalmazkodnia kell az eltérő környezeti viszonyokhoz. Sokan ebben az időszakban is jelentős figyelmet szentelnek a megfelelő hidratálásnak, azonban előfordulhat, hogy ennek ellenére is jelentkeznek a zavaró problémák. A száraz bőr okai télen eltérhetnek a meleg évszakokban tapasztaltaktól, így más tényezők okozhatják a bőrápolás sikertelenségét.

hirdetés

 

Ha túlzottan forró a fürdővíz

Egy forró fürdő még egy fárasztó nap után is jóleső érzés, nemhogy a hatalmas téli mínuszokban. Bár a léleknek valóban kifejezetten hasznos lehet, és a vacogást is pikk-pakk megszünteti, nem árt vigyázni a vízhőmérséklettel. A túlzottan forró víz elősegíti a ceramidok csökkenését, vagyis megfosztja a bőrt a kellő mértékű olajtartalmától.

Ennek következtében az arcbőr dehidratálttá és szárazzá válik. Mivel a szervezet ezt igyekszik mihamarabb kompenzálni, más problémák táptalaja is lesz a repedező, húzódó bőrfelszín. Az elvesztett olaj- és zsírtartalom pótlásának érdekében egyre több faggyú termelődik, ez eltömíti a pórusokat, amitől a bőr végül nemcsak zavaróan száraz, de pattanásos is lehet.

Sérül a bőr felső rétege a túltisztítástól

Mindenhol a tisztítás fontosságáról lehet olvasni, ám arról ritkán esik szó, hogy ezt is igencsak túlzásba lehet vinni. A kezek egyhamar visszajelzést adnak, ha állandó kézmosásnak vannak kitéve. A vírushelyzet miatti fokozott fertőtlenítéssel nagyon sokan tapasztalták, hogy elképesztően szárazzá és érdessé vált a bőrfelület a kézfejükön.

A túlzott tisztogatás az arcbőrnek sem tesz jót, hiszen eltávolítja a lipideket, ezzel pedig csökkenti a bőr ellenálló és vízmegtartó képességét. A folyamat hosszú távú következménye a száraz, dehidratált bőrfelület lesz. A túltisztítás nem csak a gyakori arcmosást foglalja magába, sajnos hasonló eredményre számíthatsz, ha ritkán, de erős felületaktív anyagokkal tisztítod meg a bőrödet. Egyes termékek rendkívüli tisztító erővel rendelkeznek, a hátulütőjük azonban az, hogy gyengítik a hámréteget.

Az utolsó pillanatban végzed az arcápolási rutint

Sokan a reggeli ébredés után kapkodva készülődnek reggel, csak egy percet szánnak a frizurára, és az arcápolást is pillanatok alatt tudják le. A hideg, szomorkás napokon jellemző, hogy nehezebb felébredni és útnak indulni, ez pedig a megszokott rutin rovására mehet.

Az utolsó pillanatban felkent hidratáló nem sokat ér, hiszen a bőrnek időre van szüksége ahhoz, hogy beszívja a tápláló kencét, és kifejtse pozitív hatását. Ha két perc múlva már a mínusz három fokos levegőn rohan valaki a buszhoz, hiába visz fel ujjnyi vastag rétegben hidratáló kencét az arcbőrére, a várt hatás nem érkezik el, sőt. A krém rádermed az arcra, így a bőr képtelen lesz beszívni a tápanyagot. Ráadásul a krém némileg nedvesen tartja a bőrfelszínt, így még inkább érzékennyé teszi a hideggel szemben.

A száraz bőr egyik leggyakoribb oka az alacsony páratartalom

Télen a legtöbben igyekeznek a lehető legmelegebbé tenni a lakást, hogy ne kelljen plédbe burkolózva vacogni a tévé előtt. A benti száraz levegő pillanatok alatt elvonja a nedvességet a bőrfelszínről. Az alacsony páratartalom miatt a bőr hamar száraznak, durva tapintásúnak hat.

Nem használsz fényvédőt

A nyári, napsütéses időjárásban megszokott rutin, hogy fényvédőt kell kenni az UV negatív hatásának kitett bőrfelületekre. Sokan a téli hónapokban elfeledkeznek az arcápolási rutin ezen fontos pontjáról, pedig a nap sugarai ugyanolyan veszélyt jelentenek a bőr egészségére a hideg hónapokban is. Az UV-sugárzás jelentősen szárítja a bőr felső rétegét, így könnyedén lehet a kellemetlen, húzódó érzet okozója.

A száraz bőr okai télen kissé eltérhetnek a meleg hónapokban tapasztaltaktól, ám ezekre is van megoldás

Ebben az időszakban ajánlott a vizesebb, lágyabb hidratálók helyett a zsírosabb verziók használata. Vannak kifejezetten téli időszakra ajánlott kencék, amik ureát vagy lipideket tartalmaznak, ezek hamar helyreállítják a bőr nedvességmegtartó képességét.

Nem csak a hidratáló használata különösen hasznos a hideg hónapokban, itt az ideje a különböző olajak tesztelésének is. Az argánolaj, jojobaolaj vagy avokádóolaj tökéletes választás lehet a száraz bőr problémáinak enyhítésére. Nem csak az arcra érdemes kenni ezeket a termékeket, a fürdővízbe is lehet csepegtetni belőlük, így a fürdés sem viseli meg annyira bőrfelszínt. Ezzel a száraz bőr okai télen könnyedén megszüntethetők.

A fényvédő használata kiemelten fontos ebben az időszakban is, hiszen nemcsak a száraz bőrfelszín kellemetlen érzete, de az idő előtti bőröregedés is megelőzhető általa. Számos olyan kozmetikai kence, hidratálókrém kapható már a boltokban, melyek eleve tartalmaznak UV-védelemhez szükséges összetevőket.

A száraz levegő ellen is lehet tenni, hiszen manapság rengeteg párásító beszerezhető már az üzletekből. Sőt, házi megoldás is van, amihez elektromos készülékre sincs szükség.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés