A hepehupás bőr sok nő számára jelent zavaró esztétikai problémát, vannak, akik már egészen fiatalon megtapasztalják. Nem csupán a genetikán, az életmódon éppúgy múlik, hogy mikor és milyen mértékben jelentkezik a narancsbőr. Bár leginkább az életforma változtatásával lehet tenni ellene, a göröngyös bőrfelület feszesítése összetett stratégiát igényel. Mára rengeteg kezeléssel lehet találkozni a piacon, ám nem mindegyiktől lehet csodát várni. Némelyik csupán kiegészítésként működik, nem érdemes bedőlni a vonzó marketingszövegeknek, általában az apró betűs részben van az igazság.

hirdetés

A legtöbb nő retteg a hepehupáktól, és nemigen talál megoldást a problémára

A legtöbben úgy vélik, a rendszeres sport, a megfelelő étrend, valamint a kiegyensúlyozott, egészséges életmód önmagában elegendő ahhoz, hogy a narancsbőr messziről elkerülje őket. Ám a helyzet nem ennyire egyszerű, ennél sokkal összetettebb, ráadásul az a fránya genetika is igencsak beleszól a folyamatba. A túlzottan csekély folyadékbevitel, a lassú anyagcsere, de a hormonok éppúgy hozzájárulhatnak a rücskös felület kialakulásához. Mind a mai napig számos kutatócsoport foglalkozik a témával, ám biztos ellenszere még mindig nincs a sokakat érintő, esztétikailag zavaró problémának.

Tény, hogy a cukorban, üres kalóriákban gazdag étrend, valamint a mozgásszegény életmód nagy eséllyel előidézi a karfiolos bőrfelszínt, ám sokaknál egészséges táplálkozás és rendszeres edzés mellett is jelentkezik. A genetika jelentősen befolyásolja a narancsbőr kialakulását, sokaknál már a serdülőkort követően felbukkannak a hepehupák. Hatalmas tévhit, hogy csak a túlsúlyos nők szenvednek a problémától, a vékony testalkattal rendelkező hölgyeket csakugyan érintheti.

Bár egyeseknél kevésbé látványosak az apró rögöcskék, vannak, akiknél már messziről szemmel látható a probléma. A nők zöme, ha valamit változtathatna magán, a narancsbőr eltüntetését említené, sokaknál már a puszta tény is önbizalomhiányt okoz, hogy a sima, egyenletes bőrfelszín a múlté, amit a rosszindulatú beszólogatások csak még inkább súlyosbítanak. Vannak, akikben hatalmas mértékű szorongást kelt, és emiatt kerülik a strandot, mert nem hajlandók fürdőruhára vetkőzni. Ráadásul sok esetben nem csupán a bikiniszezonra korlátozódik a narancsbőr miatti szégyenérzet, hiszen a tapadós, feszülős nadrágokban éppúgy láthatóvá válik a karfiolos felszín.

 

Az első tanács, amit minden nő kap, a testmozgásra irányul. Ám nem szabad hiú ábrándokba ringatnia magát senkinek, kicsit sem mindegy, hogy milyen típusú edzéssel igyekszik tenni az illető a rögöcskék ellen. Mivel a narancsbőr tulajdonképpen a bőr alatti zsírsejtek kitüremkedése, a legtöbben különböző zsírégető tornákkal próbálkoznak. Ám ezek az edzések nem egyetlen területre koncentrálnak, a teljes testet átmozgatják, így csodát semmiképp nem lehet várni tőlük. Az adott területre fókuszáló mozgássorokkal kell próbálkozni, ezek némileg csökkenthetik a kitüremkedések mértékét.

A narancsbőr elleni kezelés valóban látványos változást hozhat, de nem mindegy, milyen

Ha nem elegendő az életmód-változtatás a látványos eredményhez és a narancsbőr csökkentéséhez, ám a probléma jelentős szorongást idéz elő, még mindig van lehetőség a különböző kezelések között válogatni. Némelyik akár otthon is végezhető, miközben szakemberre éppúgy rábízható az egyenetlen, göcsörtös terület elleni küzdelem.

Otthoni megoldások

Számos narancsbőr elleni kencével lehet találkozni a boltok polcain, illetve rengeteg házilag elkészíthető, konyhai alapanyagokból álló recept áll rendelkezésre, amelyek a hepehupák finomítására szolgálnak. Ezek a készítmények tulajdonképpen a bőr alatti mikrokeringés fokozásával igyekeznek elérni a hepehupák méretének és kiterjedésének csökkentését. A vérkeringés javulása az anyagcsere-folyamatokra is pozitív hatással van, így a méreganyagok kevésbé tapadnak meg az érintett területen. Mivel nem hatolnak be egészen a mélyebb rétegekbe a hasznos összetevők, csodára semmiképp nem kell számítani ezektől a kencéktől. A kezdeti szakaszban elérhető velük némi változás, ám a látványosan narancsbőrös bőrfelületet nemigen fogják feszessé varázsolni.

A különböző masszírozó eszközök és gépek ugyancsak hatalmas népszerűségnek örvendenek. A krémekhez hasonlóan ezek a termékek is a vér- és nyirokkeringés fokozásával igyekeznek elérni a kívánt hatást, ám ezek sem hatnak kellőképp a mélyebb rétegekre, így, bár segítenek, önmagukban nem garantálnak látványos változást. Összetett stratégiára van szükség, melyben kiegészítésként a krémek, masszírozók is szerepelnek a megfelelő étrend- és életmódváltás mellett.

A profi gépek és eszközök kezelése szakértelmet igényel, míg az egyszerű kézi masszírozóktól nem kell csodát várni. Ráadásul általában méregdrágán árulják őket, így mindenképpen meggondolandó, hogy hosszú távon megéri-e a borsos befektetés.

Szakemberek is dolgozhatnak masszírozó technikával. A legelterjedtebb technika a nyirokmasszázs, amely a salakanyag-ürítésre gyakorol igencsak erőteljes hatást. A nyirokkeringés, valamint a vérkeringés fokozásával, helyreállításával tesz a narancsbőr ellen. Egyes szalonok zsírtörő masszázzsal is szolgálnak, amelyek kicsit sem fájdalommentesek.

 

Gépi kezelések

A rádiófrekvenciás bőrfeszesítés más irányból közelíti meg a problémát. A kötőszövetek megerősítésére és feszesítésére specializált technológia, így a zsírsejtek kitüremkedését azt igyekszik megakadályozni. A göröngyök kialakulásának a legfőbb oka ugyanis a laza, felpuhult kötőszövet.

Mezoterápia során korábban tűvel – mára már tű nélküli eljárások éppúgy elérhetők – juttatták be a hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe. Ez egyértelműen egy hatékonyabb módszer, hiszen a remek összetevők nem csupán a felületen fejtik ki hatásukat. Ezek leginkább a vérkeringés fokozására hatnak.

Lézeres kezeléssel a kollagéntermelő sejtek működését igyekeznek befolyásolni, amely szintén a kötőszövetek erősödését és a bőr feszesedését idézi elő. Nem csupán anti-aging módszerként remek, a narancsbőr ellen szintén felveszi a küzdelmet. A lézer a vérkeringést is fokozza, így minden oldalról ügyködik a cellulit ellen.

Ultrahangos kezelés esetén a zsírsejteket veszi célba mindenféle hatóanyag befecskendezése nélkül. Az eljárás a sejtanyagcsere-folyamatokat igyekszik helyreállítani, ezen keresztül hat a narancsbőrért felelős zsírsejtek állapotára.

Nem mindegyik állja meg a helyét önmagában

Sajnos van olyan narancsbőr elleni kezelés, amely önmagában nem lesz hatékony, nem okoz látványos változást. A különböző otthon használható krémek önmagukban nem varázsszerek, nem szüntetik meg a hepehupákat. Leginkább rendszeres testmozgással és megfelelő étrenddel szükséges kiegészíteni a kencék alkalmazását, ám erőteljes cellulit esetén gépi kezelésre éppúgy szükség lehet a bőr feszesítéséhez.

A különböző otthoni masszírozó technikák, gépek és kézi eszközök alkalmazása esetén sem kell teljesen feszes, sima bőrfelszínre számítani. Önmagukban ezek a megoldások sem okoznak látványos és tartós változást, ahogy a szalonokban, szakemberek által végzett nyirokmasszázs vagy zsírtörő masszázs sem, viszont segítséget jelentenek a kötőszövet erősítésében. Ezek az eljárások ideig-óráig csökkentik a rücskös felület látványosságát, a hepehupák méretét, ám rendszeresen el kell végezni őket ahhoz, hogy tartósan sima legyen a bőrfelület.

A gépi kezeléseket tekintve az ultrahangos kezelés az, amely önmagában talán nem hozza el a várt eredményt. Mindenképp valamilyen bőrfeszesítő eljárással érdemes társítani, mint például a rádiófrekvenciás módszer. Azt is tudni kell, hogy mindegyik gépi technológiával végezhető narancsbőr elleni kezelés esetén igaz, hogy egyetlen alkalom nem elegendő a cellulit csökkentésére, eltüntetésére.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés