Nyáron sajnos nem csak a strandszezon veszi kezdetét, hanem a narancsbőr okozta szorongás, és az egyenetlen bőrfelületek takargatása is mindennapossá válik a nők körében. A Szegi Medical Center kutatásából ugyanis kiderült, hogy a magyar hölgyek sokkal kritikusabbak önmagukkal szemben, ha olyan látványos bőrhibáról van szó, mint a cellulit.

hirdetés

A narancsbőr, más néven cellulit számos okból kialakulhat. Egyeseknél a helytelen étkezési szokásokra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, míg másoknál csupán genetikai adottságok miatt jelenik meg a bőrön. Bármi is álljon a hátterében, szinte minden nő megszabadítaná magát tőle, ha az olyan egyszerű lenne.

A narancsbőr miatt a legtöbb nő úgy érzi, mintha megbélyegezték volna, és folyamatosan szégyenkeznie kellene, amiért nem sima és feszes, hanem göröngyös a bőre . Kiderült, milyen mértékben rombolja az önbizalmat néhány hepehupa, ami rengeteg embert érint, kortól függetlenül.

Komoly szorongást okoz a magyar nőkben a narancsbőr

A Szegi Medical Center kutatást készített arról, napjainkban pontosan hogyan érinti a magyar nőket a narancsbőr. A nyilvánosságra hozott tanulmányban 755 fő vett részt. A válaszadók többségénél 18-25 éves korban jelentkezett legelőször a cellulit. Az apró göröngyök témája  olyannyira foglalkoztatja a hölgyeket, hogy a narancsbőrrel rendelkezők több mint a fele mindennap szemügyre veszi a problémásnak vélt területeket.

 

Bár a többség elzárkózik attól az állítástól, hogy takargatni kellene a cellulitot, a gyakorlatban mégis számos példát lehet látni erre. A kérdőívet kitöltők 75 %-ával például előfordult már, hogy narancsbőrük miatt nem vettek fel egy számukra igen tetszetős ruhát.

A megkérdezetteknek majdnem a fele pedig inkább lemondott a strandolásról, mintsem mások is lássák, hogy érintettek ebben a problémában. De, ami ennél is megdöbbentőbb, hogy a válaszadók 27 %-ával már megesett, hogy különböző szűrőkkel, képszerkesztéssel próbálták palástolni vélt szépséghibájukat a közösségi oldalakra feltöltött képeiken.

A narancsbőr alaposan megnyirbálja az önbizalmat

Felvehetjük a legsikkesebb dresszünket, felkenhetjük a legszexibb vörös rúzst, ám hiába látjuk a tükörben, hogy mennyire kívánatos személy néz vissza ránk, ha épp kivillan egy kevés narancsbőr a szoknyánk alól. Még egy kis felületnyi bőrelváltozás is egy pillanat alatt be tud árnyékolni minden pozitív gondolatot a teljes külsőnkkel kapcsolatban.

 

A felmérés egy igen érdekes szépség-paradoxont tárt fel. A megkérdezettek 48 %-a teljes mértékben egyetértett azzal, hogy a nők narancsbőrösen is lehetnek vonzóak. Ám, amikor arról kérdezték őket, hogy a testükön található narancsbőr befolyásolja-e szépségüket, csaknem felük válaszolta azt, hogy kevésbé érzik magukat szépnek a cellulit miatt. 

A megkérdezettek 34 %-át már érte kritika narancsbőre miatt

A kutatás többek között arra is rámutatott, hogy a nők saját maguk legnagyobb kritikusai. Majdnem minden megkérdezett kizárólag saját elvárása miatt szeretne megszabadulni a cellulittól, nem pedig külső nyomásra. Ehhez viszont a kívülről jött kritika is nagyban hozzátesz.

Hiába a sok önelfogadásra buzdító kezdeményezés, a narancsbőr még mindig rengeteg nőnek okoz szorongást a mindennapokban. A Szegi Medical Center kutatásának célja részben az volt, hogy rávilágítson, a narancsbőrről nem elég csupán, mint esztétikai problémáról szót ejteni. A klinika számára fontos szempont volt megvizsgálni, hogyan hat a cellulit az önértékelésre, és miképp alakítja a nők énképét.

Képek: Getty Images.

Forrás:  SZEGI Medical Center.

  • Megosztás: