A petyhüdt és rejtett szemhéj sajnos sokakat érint, így a fiatalító smink nem csak negyven év felett jöhet szóba. A mélyítővonal redőzése vagy megereszkedése esetén a szemhéjon szépen eldolgozott festékből, gyakran nem sok látszik. A púder megülhet a redőkben, így érdemes spéci technikákhoz folyamodni. Hétköznapi sminkeszközökkel, egyszerű lépéseket követve is elérhető a sima, egységes bőrfelszín.

hirdetés

A szemkörnyék ápolására nem hiába kínálnak olyan sokféle bőrkímélő terméket a kozmetikai cégek, hiszen a testünk legérzékenyebb és legsérülékenyebb pontjáról van szó. A bőr ugyanis itt a legvékonyabb, így sajnálatos módon a ráncok is ezen a helyen jelentkeznek legelőször.

A szarkalábak ellen, és a szem alatti területek fiatalítására már számos hasznos kence létezik, ami értékes hatóanyagokkal tölti fel a bőrt. Azonban a szemhéjon ugyanúgy jelentkezhetnek az apró redők, melyek sminkeléskor sok bosszúságot tudnak okozni.

A petyhüdt és rejtett szemhéj – bár két külön probléma – egyaránt lehet genetikai adottság, vannak, akiknél a pillasor és a mélyítővonal szinte összeér, míg másoknak a szemhéj redőző mozgó része okoz gondot. A bőröregedés velejárójaként is jelentkezhetnek ezek a tünetek, így bármelyik korosztály számára hasznos lehet az alábbi szemfestési technika, mely optikailag simábbnak láttatja a barázdált felületet.

Fiatalító smink, ami feszesebbnek mutatja a petyhüdt szemhéjat

Az aprócska ráncok a szempillavonal mentén fordulnak elő legtöbbször, de a szemhéj mélyítővonalán is megtalálhatóak. Emiatt a szemsmink elkészítése viszonylag több türelmet igényel. Így például egy gyönyörű tusvonal felfestése sok időt vehet igénybe, hiszen az egyenes ív könnyen barázdássá válhat a redők miatt.

A krémes és csillogó sminkek esetében is hasonló problémákkal kell szembenézni. A fénylő szemfestékek ugyanis szinte reflektorfénybe helyezik a ráncokat, ezáltal sokkal hangsúlyosabbá válnak az egyenetlenségek. A matt szemhéjpúderekkel is óvatosan kell bánni, ugyanis megülhetnek a redőkben, de jó alapozással elérhető, hogy tompítsák és finomítsák az öregedés jeleit, illetve optikailag feszesebbre húzzák a renyhe felületet.

 

A sikeres fiatalító sminkhez elengedhetetlen mozzanat a szemhéj festése előtt megtisztítani a bőrt a különböző zsíroktól és szennyeződésektől. Ez azért szükséges, hogy a felkerülő alapozó és púder egységesen mutasson, továbbá, hogy ne gyűljön össze csíkokban a kence a ráncok mentén, a nedvesség hatására. Alapozó helyett használható korrektor is, azonban érdemes mindent vékony rétegben, sminkecsettel elegyengetni. Hogy ne legyen maszkszerű hatása a sminknek, natúr, barnás árnyalatokkal lehet természetesebbé varázsolni a tekintetet. Végül felkerülhet egy, a külső szempillatövek mentén hangsúlyos tusvonal és szempillaspirál, hogy ezek segítségével is jobban háttérbe szoruljanak a ráncok.

A kor előrehaladtával vékonyodik a bőr, a tartóizmok elgyengülnek és lelassul a kollagéntermelés is, ezért fokozottan oda kell figyelni a szemkörnyéki területek ápolására. Mivel a smink bizonyos szinten szennyeződésnek minősül a bőrön, ezért nagyon fontos, hogy minden alkalommal micellás vízzel vagy sminklemosó folyadékkal alaposan át legyen törölve a szem környéke. A mikroszkopikus szennyeződések ugyanis láthatatlanul okoznak károkat, és rombolják a bőr barrier funkcióját.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés