A kémiai hámlasztók nagyon hasznos kiegészítői a bőrápolásnak, hiszen a segítségükkel kíméletesen szabadulhat meg az ember az elhalt hámsejtektől. Ezen kívül anti-aging tulajdonságokkal is rendelkeznek, különösen a tejsav, ami az egyik legmegbízhatóbb hámlasztó.

Mit tud a tejsav?

A tejsav az AHA-savak családjába tartozik és tulajdonságait tekintve nagyon hasonló a glikolsavhoz. A fő különbség köztük az, hogy az előbbi sokkal kíméletesebb és gyengédebb, így az érzékeny bőr számára előnyösebb választás.

A tejsav erőssége abban van, hogy hatásosan távolítja el a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket. A sejtek közti kötődést megbontva hozzájárul a szaruréteg fellazulásához, így a feleslegessé vált hám könnyebben távozik. A bőr így simább, puhább, egészségesebb lesz.

Ezen kívül remek hidratáló hírében is áll, hiszen jó hatással van a ceramid- és a kollagénszintézisre. Elősegíti a bőr vízmegkötő képességét, így az hosszantartóan feszes és telt marad. Védi a bőr természetes savköpenyét, megakadályozva, hogy a gyulladást okozó baktériumok elszaporodjanak.

A szaruréteg fellazításával szépen előkészíti a bőrt a bőrápoló készítmények befogadására, növelve azok hatékonyságát. A tejsav javítja a bőr textúráját és a pigmentfoltokat is eredményesen halványítja.

Hogyan használd?

Minden bőrtípusra ajánlott, de különösen az érzékeny, érett és aknéra hajlamos bőrnek nyújt látványos segítséget. Bár a tejsav gyengéd a többi hámlasztóhoz képest, ha először használod, válassz egy 5% tejsavat tartalmazó formulát, majd ha bevált, válthatsz egy 10%-osra. A termék pH-értékére is figyelj, ha túl alacsony vagy túl magas, az könnyen irritációhoz, pirossághoz, gyulladásokhoz vezethet. A legideálisabb, ha a tejsavas hámlasztó pH-ja 3,5-4 között van.

Az AHA-savak, így a tejsav is fényérzékenyít, így mindenképpen az esti rutinod részeként alkalmazd a terméket. Tejsavval nemcsak hámlasztó, de arclemosó és maszk formájában is találkozhatsz, amik jellemzően kis koncentrációban tartalmazzák, így ez a hatása nem számottevő. Azonban ha koncentrált hámlasztóként alkalmazod, ne felejtsd el a legalább 30-as faktorszámú fényvédőt.

Egy gyengébb hámlasztót akár naponta alkalmazhatsz a szérum és/vagy hidratáló előtt, ellenben egy erősebb terméket elég heti két alkalommal. Más hámlasztókkal ne keverd, viszont hidratáló, hialuronsavas szérumokkal jól tud együttműködni a bőröd szépítésében.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés