Bár a szuperélelmiszerek csoportja nem tudományos kategória, az ide sorolt ételek mégis kitűnnek a többi táplálék közül. Különféle értékes mikrotápanyagokban bővelkednek, így nem csak az immunrendszerre, hanem a bőr állapotára is jó hatással vannak.

hirdetés

A szuperélelmiszerek szó egyre több helyen jelenik meg, ám sokszor még mindig felvetődik a kérdés, hogy mely táplálékok tartoznak ide. A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag ételek feltöltik a szervezet vitaminraktárait, erősítik az immunrendszert és számos megbetegedés esélyét csökkentik.

Leggyakrabban a leveles zöldségeket szoktuk ebbe a kategóriába sorolni. A sötét színben pompázó zöldségek valódi antioxidáns-bombák, amelyek hatékonyan veszik fel a küzdelmet a szabad gyökök romboló hatásaival szemben. A kelkáposztában, spenótban vagy salátában olyan vitaminokra, ásványi anyagokra lelhetünk, mint a C-vitamin, kalcium, vas és a cink. A rostban gazdag zöldségek az anyagcserére is jótékony hatást gyakorolnak. Ám a zöld teát is ide sorolhatjuk, hiszen bővelkedik antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik.

A zöldségek mellett a tojás, a hüvelyesek és különféle magvak is szerepelnek a listán. Az egészséges zsírok szintén fontosak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, ezért jó, ha rendszeresen a tányérra kerülnek. Szerencsére számos szuperélelmiszer megterem hazánkban, így az év többi szakaszában akár a kertből is betakaríthatjuk az antioxidánsokban bővelkedő ételeket. A téli időszakban kiemelten fontos a vitaminban gazdag élelmiszerek bevitele, ezért érdemes rendszeresen almát, kelkáposztát és zöldborsót fogyasztani.

A szuperélelmiszerek belülről segítik a bőr megújulását

Sokszor elhangzó mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Nos, bár ez így nem teljesen állja meg a helyét, mégis van benne igazság. Az arcbőrre nagy hatást gyakorol az elfogyasztott élelmiszer. Ezért jó, ha gyakran kerülnek a tányérra vitaminokban, rostokban gazdag gyümölcsök, zöldségek, lehetőleg nyersen, többszöri feldolgozás és cukrozás nélkül.

Rendszeres fogyasztásuktól az arcbőr sokkal feszesebb, ragyogóbb lesz. A téli fakóság is könnyebben elkerülhető, hiszen az antioxidánsokban gazdag ételek, segítik a sejtek természetes megújulását.

Összegyűjtöttük azokat a szuperélelmiszereket, amelyeket érdemes rendszeresen fogyasztani a szép bőr érdekében.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés